Hoppa till huvudinnehåll

Pia Santonen: Kommunalvalet i Västnyland var en gammaldags marknad

Pia Santonen är redaktör och arbetar för Svenska Yle.
Det blev inte så väldigt stora förändringar i årets kommunalval i Västnyland, konstaterar Pia Santonen. Pia Santonen är redaktör och arbetar för Svenska Yle. Bild: YLE / Seppo Sarkkinen pia santonen

Välkommen till Västnyland, regionen som enligt många är konservativ. SFP har ett starkt grepp om makten och de andra har svårt att ta plats. Yle Västnylands Pia Santonen sammanfattar resultatet dagen efter kommunalvalet.

Västnyland är en konservativ region. Svenska folkpartiet styr och ställer i Raseborg och Ingå och har mycket att säga till om också i Hangö och Sjundeå.

SDP har också sina trogna väljare, i synnerhet i Hangö där de turas om med SFP om att vara störst.

Folk klagar mest hela tiden men röstar i val på samma sätt som tidigare. Så ingenting ändrar.

Det här är den nyländska bakgården.

De enda kommunerna som ens i någon liten grad följer nyländska trender är Lojo och Sjundeå.

Ibland är det svårt ur ett Karis- eller Bromarvperspektiv att förstå att man bor i Nyland. Det här är Finlands motor, landets tillväxtregion, regionen där Samlingspartiet är störst, där De gröna är stora och växer, där socialdemokraterna är stora men krymper.

Så enkelt är det inte i Västnyland.

Väljarna röstar ut gamla SFP-rävar

SFP är efter kommunalvalet 2017 det fjärde största partiet i Nylands valkrets. Men i Raseborg och Ingå är SFP än så länge orubbligt. Partiet har i Raseborg enkel majoritet med 22 platser av 43. I Ingå är SFP ännu starkare och besitter 15 platser av 27. Nyckelpigan är stark, väljarna är trogna.

När väljarna i Raseborg vill ha förändring, visar de inte det genom att rösta på ett annat parti. De röstar i stället ut många gamla SFP-politiker.

När väljarna i Raseborg vill ha förändring, visar de inte det genom att rösta på ett annat parti. De röstar i stället ut många gamla SFP-politiker. Eller snarare röstar de in många nya.

Av 17 nya ledamöter i Raseborgs fullmäktige representerar hela nio maktpartiet SFP.

Här finns sådana som Anita Westerholm, den unga men redan rätt erfarna ungdomspolitikern från SFP:s eminenta ungdomsakademi - ni kunde börja sälja konceptet! Förra gången hade vi Filip Björklöf och i Lovisa kommer Otto Andersson tydligen från samma skola.

Men här finns också sådana som tidigare köpmannen, kräftkokaren Jan-Mikael "Janne" Ekholm och Johan "Ödde" Berglund, polisen som inför valet dämpat sina åsikter om invandring.

Kvinnlig makt i Ingå

Ingåborna fick ett fullmäktige med kvinnlig majoritet! Dessutom är nästan hälften eller 13 av 27 ledamöter i Ingå nya. SFP stärkte sin enkla majoritet men inte med nya ledamöter. Endast fem av deras 15 mandat går till nya ledamöter. Och endast sex av SFP-ledamöterna i Ingå är kvinnor.

I Hangö brukar SFP och SDP turas om att vara störst. Nu var det SFP:s tur.

I Sjundeå gjorde SFP ett hyfsat val men platserna minskade från nio till åtta. Och Samlingspartiet kommer hack i häl. Nu fick de lika många platser men var besvikna eftersom de ville bli störst. Det som saknas är en röstmagnet.

Men det skedde en markant förändringar inom SFP i Västnyland. SFP blev utan en plats i Lojo stadsfullmäktige. Monica Lemberg ställde inte upp i valet och valförbund med Samlingspartiet gav inte önskat resultat.

SDP:s kräftgång i Sjundeå

SDP är det andra traditionspartiet i Västnyland. Den största förändringen skedde i Sjundeå där partiets lokala kräftgång resulterade i endast tre platser mot tidigare fem. Stödet krympte med över fem procentenheter.

De grönas utbrytare från 2012, Vihreä Vastuu (Grönt Ansvar) hade återvänt hem, sant. Men sossarna försökte inte före valet dölja hur svårt det hade varit att rekrytera kandidater. Sjundeå är en kommun med många inflyttare, många med akademisk bakgrund och det brukar inte locka sosseväljare.

Sossarna i Ingå skulle ha önskat fler platser men är någon förvånad över att de inte fick det?

I Hangö förlorade SDP och till exempel Ulf "Putte" Lindström, tappade 100 av sina tidigare 150 röster. Också styrelseordföranden Jouko Kavander tappade stöd. Här kan man fråga sig hur mycket det beror på uppsägningsprocessen mot tidigare överläkaren vid hälsostationen Outi McDonald och tvisterna kring bygget på Fabriksudden. Lindström respektive Kavander har kört sin egen linje i de här frågorna.

SDP:s riksdagsledamöter lyckades bra

I Ingå är sossarnas läge stabilt. De skulle ha önskat fler platser men är någon förvånad över att de inte fick det? I Raseborg gick sossarna framåt och fick en plats till.

1 656 raseborgare gav sin röst till riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta! I valet 2012 var siffran "bara" 1 009. Lojosossarna med riksdagsmannen Joona Räsänen i spetsen gjorde också ett stabilt val.

Samlingspartiet är störst i Nyland men i Västnyland märks det endast i Sjundeå och Lojo. Partiet är näst störst i båda kommunerna. I Raseborg var Miikka Soivio och Roger Hafström besvikna då partiet endast lyckades hålla ställningarna, det vill säga bevara sina två platser.

I Hangö och Ingå gick Samlingspartiet rejält back. I Ingå verkar partiet ändå tillfreds. De var rädda för en ännu större förlust än den de upplevde när de nu förlorade två av sina sju platser.

I Ingå kan orsaken vara att Kristian Jernström och Teresa Grönholm är borta, likaså Marko Rautakoura. I Hangö är Anja Roos inte längre med och politiken kring Fabriksudden kan också ha påverkat Samlingspartiets resultat i Finlands sydspets.

Gröna framåt överallt - förutom i Raseborg

Men den gröna politiken skördade framgång också i lilla Västnyland. Partiet tog fler platser i alla kommuner utom Raseborg.

Hangö har nu en grön ledamot, Ingå har tre mot tidigare en, Sjundeå har fem mot tidigare fyra (De grönas två och Vihreä Vastuus två). I Lojo knep De gröna fem platser mot tidigare tre.

Vänsterförbundet är ingen stor maktfaktor i Västnyland.

Partiet fortsätter med fyra platser i Hangös fullmäktige. Det är en seger eftersom fullmäktiges platsantal krymper från 35 till 31. Birgitta Gran tror att stödet beror på den tydliga profil partiet har haft i Hangö. Gran har också ställt sig öppet kritisk till processen mot Outi McDonald, det kan ha påverkat stödet. I alla fall steg hennes personliga röstetal.

Vänsterförbundet i Lojo behöll sina sex platser i fullmäktige.

Sannfinländarnas förlust syns också i Västnyland

Sannfinländarna gjorde ett dåligt val på riksplan. I Västnyland är nedgången inte lika tydlig.

Men visst märks den. Partiet förlorade 400 röster och två platser i Lojo och har nu fem mandat. Partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo fick många röster men inte alls lika många som 2012.

Sannfinländarna förlorade sin enda plats i Ingå men behåller sina två platser i Hangö.

I Sjundeå har de en plats vilket är hälften mindre än 2012. Mandatet gick till närvårdaren Paula Tuominen. Den rätt kända Heikki Valtavaara, som tidigare har varit samlingspartist och också hunnit med en egen Valtavaaragrupp, blev inte invald.

I Raseborg behåller Petri Palin sin plats. Det är inte överraskande eftersom han har lyckats skapa sig en rätt tydlig profil.

Vart kommunisten Peter Björklöfs röster gick i Raseborg är svårt att se.

Västnyland - Nylands bakgård

Hur som helst blev förändringarna inte stora alls i Västnyland. De gröna går framåt. Samlingspartiet kommer i kapp SFP i Sjundeå.

Så var är jag när jag cyklar på småvägarna i Snappertuna eller i skogarna bakom Fiskars?

Var är jag när jag läser arbetslöshetsstatistik från Hangö eller skolnätsrapporter från Raseborg där elevantalet rasar?

Det här är inte i metropolen. Det här är inte ens i kranskommunerna. Nej, det här är den nyländska bakgården. Här är människorna benägna att kritisera. Det känns tryggt.

Så när de väl står i valbåset en halvmulen, nej halvsolig aprilsöndag 2017, tycker de plötsligt att allt är ganska bra.

Läs också