Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Socialdemokraterna borde byta partiledare

Professor Kimmo Grölund vid Åbo Akademi misstänker att Antti Rinne inte kan vinna för att bli statsminister.
Professor Kimmo Grölund vid Åbo Akademi misstänker att Antti Rinne inte kan vinna för att bli statsminister. Professor Kimmo Grölund vid Åbo Akademi misstänker att Antti Rinne inte kan vinna för att bli statsminister. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa Åbo Akademi,statskunskap,kimmo grönlund

Socialdemokraterna backade i kommunalvalet trots att partiet leder oppositionen. Professorn i statskunskap Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi anser att partiordföranden Antti Rinne borde bytas ut om socialdemokraterna vill vinna.

Socialdemokraterna fick 19,4 procent av rösterna, vilket är partiets sämsta resultat i ett kommunalval under hela efterkrigstiden. Partiet backade i och för sig bara 0,2 procentenheter från kommunalvalet 2012, men förra gången satt partiet i regeringen, medan socialdemokraterna nu är i oppositionen under en ekonomisk kris.

Då Esko Ahos centerledda borgerliga regering styrde Finland under den ekonomiska depressionen åren 1991 till 1995 hölls också ett kommunalval. Då fick Socialdemokraterna som oppositionsparti 27,1 procent av rösterna i kommunalvalet 1992.

Rinne säkert besviken

– Jag tror att Antti Rinne och partiet är väldigt besvikna. De ville bli störst i kommunalvalet, men det lyckades inte, påpekar professor Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi.

SDP:s ordförande Antti Rinne på Kommunernas hus på valkvällen.
Antti Rinne SDP:s ordförande Antti Rinne på Kommunernas hus på valkvällen. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Kommunalvalet 2017,SDP

Han påpekar att SDP backade ytterligare en aning från det katastrofalt dåliga valresultatet år 2012.

Partiet kan i alla fall trösta sig med att de i absoluta tal fick lite fler röster än i föregående val, det här på grund av att valdeltagandet var något högre än år 2012.

Med tanke på med det här valresultatet för Socialdemokraterna och Antti Rinne, hur trovärdig är han som statsministerkandidat i riksdagsvalet år 2019, om det inte hålls tidigare?

– Jag tror att Socialdemokraterna borde ha en annan ordförande. Rinne är enligt våra mätningar inte en populär partiledare bland finländarna, säger professor Grönlund.

Han ser röstmagneten i Tammerfors Sanna Marin som en potentiell framtida ledare för SDP.

Antti Rinne ger ofta ett oklart intryck

– Men det här är ju förstås primärt en fråga för partiet internt, men på något vis så tror jag att partiet för att vinna allvarligt bör överväga att byta ut Antti Rinne, anser Grönlund.

Han jämför Rinne med Vänsterförbundets partiledare Li Andersson som har varit klar i sitt budskap.

– Antti Rinne ger ofta ett oklart intryck och han är inte någon utpräglad mediepolitiker. Ofta är det så att det som han säger passar väl in i en klassisk socialdemokratisk rättviseretorik. Det sätt som han gör det på är inte övertygande på samma sätt som Li Anderssons tydliga budskap, anser professor Grönlund.

Hur mycket tror du att det handlar om Antti Rinne som partiledare och hur mycket handlar det om socialdemokraternas internationella kräftgång?

– Både och förstås. Av någon anledning är socialdemokratin inte den ideologi som attraherar väljarna i Europa för tillfället. Samtidigt har vi fenomen i USA där Bernie Sanders med en ganska klassisk socialdemokratisk politik nästan lyckades bli presidentkandidat för demokraterna.

Grönlund säger att det finns en efterfrågan på socialdemokratin inte har lyckats vara stark och skapa ett välfärdssamhälle. Medan i Europa där de flesta länder är välfärdssamhällen och socialdemokratin har haft en roll i att bygga upp samhällena så attraherar den ideologin inte längre.

Tyskland verkar för närvarande utgöra ett undantag där SPD har fått luft under vingarna under den nya partiledaren Martin Schulz. Han har i opinionsmätningarna kunnat utmana den sittande kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel inför parlamentsvalet i september.

Socialdemokraterna gifta med facket

– Den socialdemokratiska rörelsen särskilt i Norden har alltför länge varit gift med fackföreningsrörelsen, anser Grönlund.

Han anser att det nya ”prekariatet” som ofta är högutbildat men som inte lyckas få varaktiga jobb inte vinner gehör för sina behov i den politik som axeln facket-socialdemokraterna representerar. Där är det framför allt de gröna partierna som attraherar den sortens yngre väljarkår.

– Nu syntes det ju väldigt tydligt i det här kommunalvalet i Finland att det inte primärt längre är socialdemokratin man väljer i det urbana Finland då man är missnöjd med de borgerliga partierna utan de gröna, bedömer professor Kimmo Grönlund.

Artikeln kompletterad kl. 16.08 med internationella jämförelser.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes