Hoppa till huvudinnehåll

SFP myser över framgången i Pargas: Milda makter, Mamma mia!

Profilbild på Folke Pahlman.
Folke Pahlman (SFP) var röstmagnet i Pargas. Profilbild på Folke Pahlman. Bild: Yle/ Nora Engström folke pahlman

Svenska folkpartiet i Pargas gick framåt i valet och partiet har igen enkel majoritet i kommunens fullmäktige. Partiet ökade på sitt understöd med 4 procentenheter och fick 48,3 procent av rösterna. SFP fick 18 platser i det nya fullmäktige.

Tarja Rinne och Folke Pahlman är glada över att SFP i Pargas nu har enkel majoritet i Pargas igen.

- Jag reagerar mycket positivt, vi har återtagit majoriteten, säger Rinne som blev omvald. Jag tackar för det och jag fick också mera röster i det här valet. Det betyder säkert att jag har gjort politik som har tilltalat folk, menar Rinne.

Profilbild på Tarja Rinne, SFP.
Tarja Rinne. Profilbild på Tarja Rinne, SFP. Bild: Yle/ Nora Engström Tarja Rinne

Den tidigare ÅU-journalisten Folke Pahlman är nyinvald i Pargas fullmäktige.

- Ja milda makter, mamma mia! Det är nog ombytta roller helt och hållet. Och ett tungt ansvar!

SFP gick framåt – hur känns det?

- Klart att det känns bra, vad det beror på kan jag inte analysera. Målet var 4 000 röster och vi kom ganska nära.

Men stora reformer är på gång, och de ärenden som ni kan fatta beslut om minskar. Hur påverkas fullmäktiges arbete av det?

- Jag har inte riktigt koll på vad allt vi hamnar att göra med social- och hälsovårdsreformen. Men det som jag vet, och som jag kört på sedan 2013, är ju att vi måste göra något åt Pargas centrum. Det enda sättet enligt mig att få ekonomin i balans och i skick är att vi får mer företag till Pargas, som skapar mer jobb, som ger mer människor, som kräver mer service - som i sin tur skapar nya serviceproducenter. Så enkelt är det! utbrister Folke Pahlman.

Tarja Rinne håller med.

SFP:s valvaka i Pargas.
SFP:s valvaka i Pargas. SFP:s valvaka i Pargas. Bild: Yle/ Nora Engström Valvaka,valvaka

- Det där med social- och hälsovårdsreformen, den har fått lite för mycket uppmärksamhet. Det är fortfarande viktigt att vi bevakar Pargas och de svenskspråkigas intressen. Det finns utbildningsfrågor, infrastrukturen, näringslivet och livskraften. Det finns viktiga saker kvar att bevaka i framtiden. Vi har stora möjligheter att utveckla staden, säger Rinne.

Stort bakslag för SDP i Pargas

Stämningen var dystrare på SDP:s valvaka i Pargas. Partiet gick 4,5 procentenheter back i valet och fick 15,5 procent av rösterna. SDP har därmed 6 mandat i fullmäktige.

Kyösti Kurvinen och Maria Lindell-Luukkonen, som båda återinvaldes i fullmäktige, tycker att det är märkligt att partiet inte fick fler röster. Det var speciellt i skärgården som partiet hoppades få fler röster än vad man fick.

- Jag tycker att det är konstigt. Vi har varit emot indragningar i skärgården. Jag undrar hur skärgårdsborna tänker, jag tycker att vi borde ha fått fler röster därifrån. Vi har jobbat för att bibehålla servicen i skärgården, säger Kurvinen.

Profilbild på Kyösti Kurvinen.
Kyösti Kurvinen. Profilbild på Kyösti Kurvinen. Bild: Yle/ Nora Engström Kyösti Kurvinen

Han får medhåll av Lindell-Luukkonen.

- Valresultatet var lite förvånande, men vi fortsätter att jobba, säger Lindell-Luukkonen.

Kurvinen tror också att den stundande vårdreformen kan vara en orsak till SDP:s bakslag och SFP:s framgång i valet.

- SFP har jobbat hårt för att bibehålla den svenska servicen, vilket vi också har gjort, men inte fått lika bra synlighet för det såsom SFP, säger Kurvinen.

Både Kurvinen och Lindell-Luukkonen hoppas nu på gott samarbete i fullmäktigesalen, nu då SFP har enkel majoritet.

- Nu kommer det ju att inverka att SFP har enkel majoritet. Men vi hoppas på bra samarbete, konstaterar Lindell-Luukkonen.

Läs också