Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetare: Valets vinnare och förlorare i Österbotten

Claus Stolpe.
Claus Stolpe. Claus Stolpe. Bild: Yle/Rolf Granqvist Claus Stolpe

De största vinnarna i kommunalvalet är SFP i Vasa och KD i Larsmo. Kronoby var mest svårtippad, medan Samlingspartiet fick ge vika för SFP. Statsvetare Claus Stolpe analyserar kommunalvalet.

- I Larsmo drog KD ifrån och är mig veterligen den enda kommunen i hela landet där KD är största parti. Det kan de glädjas åt. Men å andra sidan finns det kommuner söderut där KD har haft någon enstaka plats och nu tappade mandat. Det gäller i både Malax och Närpes och två mandat i Korsholm blev ett, säger statsvetare Claus Stolpe.

Samlingspartiet syns mest i städerna men är ett litet parti eftersom SFP dominerar.

- Speciellt i Jakobstad är Samlingspartiet ett försvinnande litet parti på grund av att SFP överlag tar de borgerliga rösterna.

SFP gjorde bra i från sig även i Kristinestad.

- I Kristinestad vet jag att man var väldigt nöjd med SFP:s kandidatnominering. Man fick en geografisk spridning, så varje del av den stora staden hade uppenbarligen starka namn. Där klarade man sig så bra att man fick två tredjedelar av platserna i fullmäktige. Och sådan svenskspråkig dominans är det ju inte i den staden.

Stolpe är lite förvånad över hur bra SFP lyckades i Malax.

- SDP hade fler kandidater än SFP uppställda, men även där tog SFP storslam.

Centern störst i Karleby

Trots att Centern vanligtvis dominerar på landbygden är partiet störst i Karleby.

- Det låter säkert konstigt för den som inte är insatt, men det beror på att Karleby har inkorporerat landsbygden runtomkring. Det är ganska förståeligt mot den bakgrunden, säger Stolpe.

Kronoby var enligt Stolpe den mest svårtippade kommunen.

- Där fanns plötsligt Pro Kronoby som vill orientera sig norrut mot Mellersta Österbotten. Där ingick flera sittande fullmäktigeledamöter, alltså inga politiska gröngölingar. De hade många kandidater och det var svårt att sia om hur det skulle gå. De fick tio platser av 27, vilket är ett bra resultat och ger en stark grupp.

"Lustig tidpunkt för fusionsdiskussion"

Ser man på Korsholm och räknar rösterna för SFP utgående från hur kandidaterna har uttalat sig om fusion verkar fördelningen ha landat ganska jämnt.

- Vad det betyder i praktiken är svårt att veta. Men det känns som om det är en lite lustig tidpunkt för fusion. KSSR (Kommun- och servicestrukturreformen) har passerat - då skulle man ha fått bra med pengar om man hade gått ihop. Och på andra håll i landet väntar man på landskapsreformen, säger Stolpe.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten