Hoppa till huvudinnehåll

Ålands sexton kommuner ska bli fem

Lantrådet Katrin Sjögren (liberal) och kansliminister Nina Fellman (socialdemokrat) är nöjda med förslaget.
Lantrådet Katrin Sjögren (liberal) och kansliminister Nina Fellman (socialdemokrat) är nöjda med förslaget. Lantrådet Katrin Sjögren (liberal) och kansliminister Nina Fellman (socialdemokrat) är nöjda med förslaget. Bild: Tomas Tornefjell / Ålands Radio och TV Katrin Sjögren,Nina Fellman,Åland,kommuner,kommunsammanslagningar

Ålands sexton kommuner ska bli fem från år 2020. Det är landskapsregeringens förslag till ny kommunstruktur på Åland.

Landskapsregeringens förslag innebär att Åland delas in i följande fem kommuner:

  • Eckerö, Finström, Hammarland, Geta, Saltvik, Sund och Vårdö bildar Nordvästra Åland.
  • Jomala, Lemland och Lumparland slås ihop till Sydöstra Åland, som dessutom består av öarna Bussö och Ängö som nu tillhör Vårdö kommun.
  • Brändö och Kumlinge bildar kommunen Norra skärgården.
  • Föglö, Kökar och Sottunga bildar den gemensamma kommunen Södra skärgården.
  • Mariehamn blir kvar som en egen kommun, men invånarna i Järsö och Nåtö, som i dag tillhör Lemlands kommun får Mariehamn som sin nya hemkommun.

Tvingande lagstiftning

Ålands landskapsregerings kansliminister Nina Fellman (socialdemokrat) säger att kommunsammanslagningarna ska ske genom en tvingande lagstiftning.

- Det kan visserligen fungera på frivillig väg, men erfarenheterna från andra håll visar att det är svårt att få till utan lagstiftning, säger Nina Fellman.

Lagtingsledamot Harry Jansson (Centern) vill inte att kommunerna ska tvingas att gå samman.
Lagtingsledamot Harry Jansson (Centern) vill inte att kommunerna ska tvingas att gå samman. Lagtingsledamot Harry Jansson (Centern) vill inte att kommunerna ska tvingas att gå samman. Bild: Tomas Tornefjell / Ålands Radio och TV Harry Jansson,Åland

Centerpartisten Harry Jansson, som är kommunstyrelsens ordförande i Jomala samt lagtingsledamot och lagutskottets ordförande, säger att oppositionen motsätter sig att kommunerna ska tvingas gå samman.

- Vi stöder tanken på att Åland ska ha färre kommunerna, men det måste ske på frivillig väg, säger Harry Jansson.

Fem kan bli tre

Enligt landskapsregeringens förslag kan det i ett senare skede bli aktuellt att göra en ytterligare förändring. Då skulle antalet kommuner minska från fem till tre.

Det förslaget innebär att Mariehamn ingår i den sydöstra kommunen och att de två skärgårdskommunerna, Norra skärgården och Södra skärgården går samman.

Tomas Tornefjell / Ålands Radio och Tv