Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler motionärer vill också göra gott

Arrangören Tanja Piha talar i megafon inför starten i ett motionslopp.
Det var mörkt och slaskigt då Tanja Piha och Run for Good arrangerade sin SnowRun i Vanda i början av mars. Arrangören Tanja Piha talar i megafon inför starten i ett motionslopp. Bild: Yle motionsidrott,run for good

Med en och en halv vecka till start har deltagarna i London Maraton samlat ihop över 15,5 miljoner euro till välgörenhet. Och mycket mer kommer det att bli. I Finland är kombinationen motionsidrott och välgörenhet ännu ovanlig, men nya evenemang och projekt dyker upp varje år.

En av banbrytarna i Finland är Run for Good, som grundades av motionslöparen Tanja Piha och olympiern, löptränaren Kirsi Valasti för tre år sen.

Allt började med att Pihas sons dagiskompis insjuknade i leukemi och Piha kände att hon ville göra något för att hjälpa. Då de två löparna slog ihop sina krafter blev den naturliga lösningen att börja arrangera välgörenhetslopp.

– Kirsi, som deltagit i lopp runtom i världen, visste att det enda säkra sättet att få delta i maratonlopp i till exempel USA eller England är att anmäla sig via en välgörenhetsorganisation, och då började vi fundera på varför ingen arrangerar sådana i Finland, berättar Piha om starten.

Tanja Piha och Kirsi Valasti från Run for Good tillsammans med några unga deltagare i löptävling.
Tanja Piha och Kirsi Valasti tillsammans med unga löpare från Icehearts. Tanja Piha och Kirsi Valasti från Run for Good tillsammans med några unga deltagare i löptävling. Bild: Yle Kirsi Valasti,motionsidrott,tanja piha

Under det första året gick de insamlade medlen till byggandet av det nya barnsjukhuset i Helsingfors, senare har Run for Good varit med och arrangerat lopp till förmån för bland annat WAU r.f. och Icehearts. I dag uppgår den totala insamlade summan till cirka 30 000 euro.

I SnowRun-loppet en fredagskväll i Vanda i början av mars blev saldot 400 euro, som donerades till Icehearts. Det första helt egna loppet kommer att arrangeras i centrala Helsingfors i mitten av augusti. Andra välgörenhetslopp som arrangeras i Finland är till exempel RunFest, YIMBY och **** Cancer Run.

Operation Ärevarvet, som är bekant för många och som friidrottsföreningar runtom i landet arrangerat i över 35 år redan, skiljer sig från dessa i och med att de insamlade medlen går till föreningarnas egen verksamhet.

London Marathon största välgöraren

London Marathon har i tio år i rad gjort nya rekord vad gäller insamlade medel under ett årligt endagsevenemang och är störst i världen. I fjol uppgick den totala summan till cirka 70 miljoner euro.

Har man fått sin startplats via en välgörenhetsorganisation är det inte ovanligt att man förväntas samla ihop till och med 2500 euro åt organisationen ifråga. Vanligast är olika cancerorganisationer och organisationer som stöder familjer med sjuka eller handikappade barn.

Christa Heinonen i närbild.
Christa Heinonen samlar in pengar för cancersjuka barn och unga och tränar för sommarens 1200 km långa cykeltur till Paris. Christa Heinonen i närbild. Bild: Yle Team Rynkeby,motionsidrott,christa heinonen

En som fått känna på hur svårt det är att samla in medel för välgörenhet är Christa Heinonen, som i år är med i Team Rynkeby, Nordens största välgörenhetsprojekt uppbyggt kring cykling.

– Det är jättesvårt. Jag tyckte att jag hade bra kontakter, men bara cirka 10 procent av de företagskontakter jag har gav resultat, berättar Heinonen.

Välgörande nordiska cyklister på väg till Paris

I Team Rynkeby ingår i år 1700 cyklister och 450 medhjälpare som bildar 44 lag i Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna och Island. Sex av lagen kommer från Finland och gemensamt för alla är att de i juli ska cykla till Paris och att de samlar in medel för cancersjuka barn och unga och deras familjer. I Finland går pengarna till Sylva r.f. Några krav på hur mycket var och en av deltagarna ska samla in finns inte.

Den största orsaken till att Christa Heinonen gick med i Team Rynkeby är att hon vill hjälpa andra cancerfamiljer på samma sätt som hennes egen familj fick hjälp då sonen Christoffer hade leukemi för några år sedan.

Då företagskontakterna inte gav det insamlingsresultat hon hoppats på, gav de privata kontakterna desto mer.

– Släktingar, vänner och kolleger som känner Toffe och mig har gett en hel del, så jag jättenöjd, säger Heinonen. För lagkamraterna har det varit betydligt svårare att få privata donationer.

En grupp cyklister tränar på spinningcyklar inomhus.
Under hösten och vintern har Team Rynkeby-lagen spinningtränat inomhus. Träningarna på landsvägscykel inleddes i början av april. En grupp cyklister tränar på spinningcyklar inomhus. Bild: Yle Team Rynkeby,spinning (idrott),motionsidrott

I fjol samlade Team Rynkeby nästan nio miljoner euro. Finlands andel var drygt 330 000 euro, men ser ut att bli klart högre i år. Insamlingsresultatet redovisas i höst.

Team Rynkeby grundades 2002, då elva motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France. Den sponsorerade resans överskott skänktes till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital, och sedan dess har Team Rynkeby Fonden donerat drygt 28 miljoner euro till cancersjuka barn i Norden.

Sportmagasinet är med på Run for Goods SnowRun och på ett av Team Rynkebys spinningpass tisdagen 11.4 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport