Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: en tredjedel färre avrättningar i fjol - Kina är fortfarande värst

giftinjektionsrum
I USA avrättas många dödsdömda med en giftinjektion - USA låg i fjol på sjunde plats på listan över länder som verkställer dödsstraff giftinjektionsrum Bild: EPA/PAUL BUCK giftinjektion

Antalet avrättningar och verkställda dödsstraff minskade i fjol ,med en tredjedel världen över - Det skriver människorättsorganisationnen Amnesty International i sin nya årliga rapport om dödstraffet.

Det var fem länder i världen som svarade för nästan 90 procent av drygt tusen avrättningar ifjol, det vill säga Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan.

Amnesty nagelfar särskilt Kina som anklagas för att aktivt dölja och vilseleda omvärlden om antalet avrättningar.

Minskningen beror framförallt på Iran och Pakistan som utförde flera hundra färre avrättningar förra året, jämfört med året innan.

USA inte i topp fem

Läget kan ändå förändras snabbt - USA avrättade endast 20 personer vilket var den lägsta siffran sedan år 1991.

Över 2 800 dödsdömda väntar ändå på avrättning i USA som tidigare hörde till de fem länder som verkställde de flesta dödsdomarna.

I fjol låg USA på sjunde plats efter Egypten och de fem toppländerna.

Verkliga antalet högre

1.032 personer avrättades över hela världen år 2016 men det verkliga antalet är antagligen högre eftersom Kina och en del andra länder inte avslöjar alla avrättningar.

Det kända antalet avrättningar är den lägsta siffran som Amnesty har noterat på 10 år.

Amnesty oroar sig för antalet fångar som dömdes till döden: mer än 18.000 personer i hela världen väntar på att deras dödsstraff skall verkställa.

I 23 länder är det känt att avrättningar genomfördes förra året.

Kina döljer

Amnesty anklagar särskilt Kina för att ha utfört ett ”groteskt antal avrättningar”. Kina har inte gett ut några officiella siffror eftersom de anses vara en statshemlighet.

Amnesty anser att Kinas regering aktivt vilseleder och döljer hur omfattande dödsstraffet är trots att Kina hävdar att det har blivit mer öppet i den här frågan.

Det är vanligtvis bönder och lågutbildade som döms till dödsstraff i Kina och orsaken är oftast mord, rån och narkotikabrott.

Amnesty International anser att dödsstraff och avrättningar är ett brott mot mänskliga rättigheter.

De flesta länder i världen har avskaffat dödstraffet och till exempel ett EU-medlemskap förutsätter att dödsstraffet har avskaffats.

Källor: Amnesty International, Reuters, Afp,