Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: En tredjedel färre avrättningar i fjol - Kina fortfarande värst

En brits där en fånge ligger för att få en dödsbringande injektion
En brits där en fånge ligger för att få en dödsbringande injektion Bild: PAUL BUCK/EPA dödsstraff,straff,avrättning,Lethal Injection

Antalet avrättningar och verkställda dödsstraff minskade i fjol med en tredjedel världen över, skriver människorättsorganisationen Amnesty International i sin nya årliga rapport om dödsstraffet.

Kina verkställer dödsstraff oftare än något annat land i världen, uppskattningsvis flera tusen per år.

Enligt Amnesty fortsätter myndigheterna att totalt mörklägga antalet personer dömda till döden och antalet avrättade.

Kina rapporterar inte till FN

- Kina har erkänt att landet ännu har en lång väg att gå då det gäller öppenhet och rättsväsendets genomskinlighet men fortsätter ändå att skyla över det verkliga antalet avrättade, säger Susanna Mehtonen, juridisk expert på Amnesty Finland.

Susanna Mehtonen
Susanna Mehtonen Susanna Mehtonen Bild: Yle / Mattias Fagerholm susanna mehtonen

I fråga om dödsstraff avviker Kina från andra länder i världen eftersom Kina inte tillämpar internationella rekommendationer och inte rapporterar till FN om antalet avrättade, trots upprepade uppmaningar, konstaterar Amnesty i sin rapport.

Färre avrättningar i USA

I USA avrättades i fjol 20 personer. Det är det lägsta antalet sedan år 1991. Också antalet dödsdomar, 32 stycken, var det lägsta på flera årtionden.

Trots det väntar 2 832 personer i USA fortfarande på att dödsdom ska verkställas.

- Fastän utvecklingen är positiv kan det ske en snabb förändring. Till exempel planeras flera avrättningar i Arkansas under april, säger Mehtonen.

Uppgifter i vietnamesiska medier

Vietnam ligger tredje på listan över länder över flest avrättningar, visar uppgifter i vietnamesiska medier. Under de senaste tre åren har 429 människor avrättats i Vietnam. Mörkertalet är ändå stort.

I Malaysia råder en liknande kultur av hemlighållande och påtryckningar från landets parlament ledde avslöjanden i fjol. Över 1 000 människor väntar på att dödsdom ska verkställas och i fjol avrättades nio personer.

Utom Kina och Vietnam tillämpas dödsdomar i länder som Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan.

Färre avrättningar i fjol

År 2015 avrättades mera människor än på 25 år. I fjol minskade antalet men fortfarande avrättades 567 personer i Iran och 87 i Pakistan.

Benin och Nauru har slopat dödsstraffet ur lagstiftningen men till exempel Filippinerna och Maldiverna överväger att införa det.

- Det är ändå bara en handfull länder som tillämpar dödsstraff i stor skala. En stor del av världens länder tillämpar inte berövandet av människoliv som ett straff. Dödsstraffet lever på lånad tid, tror Susanna Mehtonen.

Läs också