Hoppa till huvudinnehåll

Andaktsserie: Luther och jag

Papper med texten Luther och jag
Papper med texten Luther och jag Bild: Liisa Mendelin tro,Martin Luther,evangelisk-lutherska kyrkan,Luther-Bibeln

Martin Luther var inte den första reformatorn inom katolska kyrkan, långt därifrån. Men han var den som fick det största inflytandet och den första som kom att grunda en egen kyrka. I det närmaste ofrivilligt, får man tillägga. Han uppfattade sig själv som en god katolik, munk som han var, och ville framförallt få ett slut på den föga bibliska avlatshandeln.

Men skeendet eskalerade till bannlysning, till ett brott först med klostret och sedan med den katolska kyrkan. Och småningom fick den nya protestantiska kyrkan namn efter honom - mot hans vilja.

Hur ser människor idag på Luther? Som person, som teolog, som inspiration i samhället och i individens liv? Den frågan har vi ställt till en lång rad teologer och de ger sina svar i en andaktsserie som börjar tisdag 2.5 med Andrum, som sedan sänds i repris fredag 5.5. Monica Heikel-Nyberg från Grankulla får inleda.

De följande tisdagarna (med repris på fredagarna) talar bl.a. Boris Salo, Henrik Perret, Catharina Englund, Hans Växby, Gustav Björkstrand, Mia Andersen-Löf och Laura Hellsten och serien slutar i mitten av augusti.

Klicka här för att lyssna till Andrum

 • Chefstränaren om Teemu Tamminen: ”Vi fortsätter med eller utan honom”

  Alla andra pratar om att han slutat, säger Kaj Kekki.

  Kaj Kekki har tagit del av de sega ryktena om att Teemu Tamminen har slutat i handbollslandslaget, men lever fortfarande i tron att stjärnspelaren är tillgänglig. Om Tamminen inte är intresserad, så är han inte intresserad, säger förbundskaptenen.

 • Uber får inte förnyat tillstånd i London

  "Alla företag i London bör följa samma spelregler."

  Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte fortsätta sin verksamhet i London. Över 40 000 förare drabbas av beslutet.

 • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

  120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

  Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

 • Nextjet äger inga plan som kan säljas

  Bolaget har bara leasade plan.

  Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro