Hoppa till huvudinnehåll

Andaktsserie: Luther och jag

Papper med texten Luther och jag
Papper med texten Luther och jag Bild: Liisa Mendelin tro,Martin Luther,evangelisk-lutherska kyrkan,Luther-Bibeln

Martin Luther var inte den första reformatorn inom katolska kyrkan, långt därifrån. Men han var den som fick det största inflytandet och den första som kom att grunda en egen kyrka. I det närmaste ofrivilligt, får man tillägga. Han uppfattade sig själv som en god katolik, munk som han var, och ville framförallt få ett slut på den föga bibliska avlatshandeln.

Men skeendet eskalerade till bannlysning, till ett brott först med klostret och sedan med den katolska kyrkan. Och småningom fick den nya protestantiska kyrkan namn efter honom - mot hans vilja.

Hur ser människor idag på Luther? Som person, som teolog, som inspiration i samhället och i individens liv? Den frågan har vi ställt till en lång rad teologer och de ger sina svar i en andaktsserie som börjar tisdag 2.5 med Andrum, som sedan sänds i repris fredag 5.5. Monica Heikel-Nyberg från Grankulla får inleda.

De följande tisdagarna (med repris på fredagarna) talar bl.a. Boris Salo, Henrik Perret, Catharina Englund, Hans Växby, Gustav Björkstrand, Mia Andersen-Löf och Laura Hellsten och serien slutar i mitten av augusti.

Klicka här för att lyssna till Andrum

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro