Hoppa till huvudinnehåll

Anhängare till presidentvalskandidaten Emmanuel Macron: "Vi kommer att vinna"

Emmanuel Macron valarbetare kampanjar i Lille
Emmanuel Macrons valarbetare kampanjar i Lille. Emmanuel Macron valarbetare kampanjar i Lille Bild: Yle/Daniel Olin valkampanjer

Med mindre än två veckor kvar visar fortfarande opinionsmätningarna att både socialisternas och det konservativa partiets kandidat skulle slås ut i den första omgången av det franska presidentvalet.

Istället är det ytterhögerkandidaten Marine Le Pen och uppstickaren, den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron, som tippas ta sig till finalomgången. Men det är oerhört jämnt i täten och valarbetarna jobbar för högtryck.

Yle Nyheter följde med Emmanuel Macrons kampanjarbetare i Lille i norra Frankrike.

Nästan varje kväll ute och knackar dörr

Nästan varje kväll är kampanjarbetarna ute och knackar dörr. Den här kvällen delar de ut Macrons valprogram i en traditionell arbetarstadsdel i Lille.

Emmanuel Macrons valprogram.
Macrons valprogram. Emmanuel Macrons valprogram. Bild: Yle/Daniel Olin valprogram

- Svårigheten är inte att få folk att rösta på Macron utan att få dem att gå och rösta, säger 21-årige Aleksy Fichot som lagt studierna på hyllan för att på heltid kampanja för Macron.

Han tillhör Emmanuel Macrons politiska rörelse En Marche, på svenska ungefär ”framåt”.

Aleksy Fichot kampanjar för Emmanuel Macron
Aleksy Fichot kampanjar på heltid. Aleksy Fichot kampanjar för Emmanuel Macron Bild: Yle/Daniel Olin valarbetare

En rörelse som verkligen har gått framåt. På ett år har En Marche samlat cirka 200 000 aktiva. Många av dem jobbar nu intensivt för att locka röster runt om i Frankrike.

- De inte bara unga som jag som jobbar för Macron utan det finns folk i alla åldrar. Det vi har gemensamt är att vi vill förändra Frankrike och stoppa Marine Le Pen, säger Aleksy Fichot.

Emmanuel Macron valarbetare knackar dörr i Lille
"En Marche" knackar dörr i Lille. Emmanuel Macron valarbetare knackar dörr i Lille Bild: Yle/Daniel Olin valkampanjer

”Emmanuel Macron är Marine Le Pens motpol”

Både Emmanuel Macron och Marine Le Pen vill framställa sig som någonting nytt i det franska politiska landskapet, ett alternativ till de traditionella partierna. Men mycket mer än så har de inte gemensamt.

Medan Nationella frontens Marine Le Pen vill hålla folkomröstning om att lämna EU-samarbetet så vill Emmanuel Macron fördjupa samarbetet inom EU.

- Vi är federalister och vi tror att många svåra frågor kan lösas på europeisk nivå. Vår kandidat Macron är Le Pens motpol, säger den 19-åriga kampanjarbetaren Sarah Mackowiak.

Sarah Mackowiak kampanjar för Emmanuel Macron.
19-åriga Sarah Mackowiak vill se Macron som president. Sarah Mackowiak kampanjar för Emmanuel Macron. Bild: Yle/Daniel Olin valarbete

Många väljare har ännu inte bestämt sig

Sarah och de andra kampanjarbetarna som knackar dörr i Lille försöker övertyga dem som fortfarande tvekar.

En av dem är småbarnsmamman Charlotte. För fem år sedan röstade hon på socialisten François Hollande men nu har hon ännu inte bestämt sig.

Hon berättar att det framför allt är utbildningsfrågor som är viktiga för henne.

- Jag ska läsa igen om alla kandidaters program. Men Macrons syn på till exempel utbildning överensstämmer långt med min, så få se...

Väljaren Charlotte i Lille tvekar fortfarande.
Småbarnsmamman Charlotte vet ännu inte vem hon ska rösta på. Väljaren Charlotte i Lille tvekar fortfarande. Bild: Yle/Daniel Olin valkampanjer

Macron tar röster av högern och vänstern

Att den rätt så okända 39-årige Emmanuel Macron seglat upp som en storfavorit i det franska presidentvalet har överraskat många.

I dag samlar Macron röster från både höger och vänster, trots att han av många ändå upplevs som ett oskrivet blad.

Mathiot,  professor vid Science Po i Lille
Pierre Mathiot är professor vid Science Po i Lille. Mathiot, professor vid Science Po i Lille Bild: Yle/Daniel Olin professorer

Enligt Pierre Mathiot, professor vid Science Po i Lille, är Macron för många en kompromisskandidat.

- Han drar nytta av att Frankrikes största traditionella partier befinner sig i kris. Han upplevs som ung och fräsch men även som erfaren.

- Han är en outsider eftersom han är ung. Han har varit aktiv i politiken i bara fem år och aldrig tidigare ställt upp i ett nationellt val. Men samtidigt har han varit ekonomiminister och bankir. Så han är på sätt och vis både en outsider och insider.

Emmanuel Macron.
Håller Emmanuel Macrons formkurva i sig? Emmanuel Macron. Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Emmanuel Macron,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017

Enligt professor Mathiot bygger Macrons popularitet i opinionsmätningarna också på valtaktik. Många vill stoppa Le Pen från att bli president och säger sig därför vara beredda att ge Macron sin röst.

- Frågan är förstås hur många av dem som verkligen röstar på Macron i valet den 23 april.

Dessutom finns det ett stort antal osäkra väljare vilket gör mätningarna ännu mer opålitliga. Något som också anhängarna till Macron är väl medvetna om.

- Jag är nervös och känner en oro över att stödet i opinionsmätningarna kanske inte överensstämmer med valresultatet, men jag känner också att vi har ett stort stöd så jag tror att vi vinner, konstaterar Sarah Mackowiak.