Hoppa till huvudinnehåll

Beslutsfattarna med invandrarbakgrund är fortfarande få

Helsingfors stadshus
I stadshusets fullmäktigesal har bara en handfull av 85 ledamöter invandrarbakgrund. 15 procent av stadens invånare har det. Helsingfors stadshus Bild: Mikael Crawford/Yle restaurangbåt sågas ur isen

I Helsingfors har redan femton procent av invånarna invandrarbakgrund, men bland beslutsfattarna i fullmäktigesalarna är andelen betydligt lägre.

Bara en handfull av de invalda fullmäktigeledamöterna i Helsingfors och Vanda har invandrarbakgrund, och endast ett par i Esbo.

Det här är något fler än vad resultatet var efter förra kommunalvalet 2012, men fortfarande få sett till andelen invånare som har invandrarbakgrund eller som har ett främmande språk som modersmål. Var tionde invånare i huvudstadsregionen har invandrarbakgrund och i Helsingfors är andelen högre än så, 15 procent.

År 2030 uppskattas ungefär var femte invånare i Helsingforsregionen ha ett främmande språk som modersmål.

Enligt en befolkningsprognos från i fjol kommer antalet invånare med ett främmande språk att öka markant de kommande åren. År 2030 uppskattas ungefär var femte invånare i Helsingforsregionens 14 kommuner ha ett annat språk än finska, svenska eller samiska som modersmål.

Habiba Ali på SDP:s valvaka.
Habiba Ali, här på Socialdemokraternas valvaka, är nyinvald i Esbo fullmäktige. Habiba Ali på SDP:s valvaka. Bild: Lehtikuva Kommunalvalet 2017,habiba ali

Få invandrare uppställda i valet

Enligt kandidatstatistiken var det bara fem procent av de uppställda kandidaterna i huvudstadsregionen som hade ett annat modersmål än finska eller svenska.

Klart flest kandidater med ett annat modersmål hade Vänsterförbundet och De gröna, men också Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna hade flera.

Socialdemokraterna fick in flera med invandrarbakgrund

I huvudstadsregionen är det Socialdemokraterna i Vanda som fått in flest kandidater med invandrarbakgrund. Partiet representeras sedan tidigare av Faysal Abdi och Ranbir Sodhi i Vanda men fick nu in också Aadan Ibrahim och Saba Ayub. I Vanda blev också Jenni Chen invald för Samlingspartiet, hon har under kampanjen lyft fram att hon är andra generationens invandrare.

I Esbo fick socialdemokraterna in Abdirahman Ali som suttit med tidigare, och Habiba Ali som är nyinvald.

Abdirahim " Husu" Hussein på SDP:s valvaka.
Abdirahim " Husu" Hussein på SDP:s valvaka. Han är nyinvald i Helsingfors. Abdirahim " Husu" Hussein på SDP:s valvaka. Bild: Lehtikuva Kommunalvalet 2017,abdirahim husu hussein

Vem är invandrare?

I Helsingfors nyvalda fullmäktige finns det sex personer som i kandidatuppgifterna har uppgett ett annat modersmål än svenska eller finska: nyinvalda Suldaan Said Ahmed (VF), Abdirahim (Husu) Mohamed (SDP), Ozan Yanar (De gröna) och Silja Borgarsdottir-Sandelin (SFP), samt omvalda Jasmin Hamid (De gröna) och Nasima Razymyar (SDP).

Det går inte att säga exakt hur många av kandidaterna och de invalda som har invandrarbakgrund jämfört med befolkningen. För att få en uppfattning har Yle Huvudstadsregionen valt att tittat på kandidatstatistiken som listar vad kandidaterna har angett för modersmål. Det här ger förstås också kandidater som kan vara födda i Finland eller som bott här sedan barn och inte definierar sig som invandrare.

Suldaan Said Ahmed utanför ett köpcentrum.
Suldaan Said Ahmed (VF) är nyinvald i Helsingfors fullmäktige. Suldaan Said Ahmed utanför ett köpcentrum. Bild: Lehtikuva suldaan said ahmed

Riksdagsledamot Ozan Yanar (De gröna) som fick elfte mest röster i hela landet och nu tar plats i Helsingfors fullmäktige säger att han är trött på att politiker stämplas som invandrare: det är sårande, när det trots allt är politiken som är viktigare än bakgrunden.

Jag har aktivt tagit ställning mot rasism och diskriminering.― Ozan Yanar (De gröna)

- Väljarna ser hopp och framtid i De grönas politik. Och jag har aktivt tagit ställning mot rasism och diskriminering och har kunskap i ekonomiska frågor, säger Yanar om sin valframgång.

Ozan Yanar på De grönas valvaka
Ozan Yanar på De grönas valvaka Bild: Lehtikuva Ozan Yanar,Kommunalvalet 2017

Han påpekar också att det inte stämmer att personer med invandrarbakgrund röstar på kandidater med invandrarbakgrund: i så fall skulle andelen invalda politiker med invandrarbakgrund vara betydligt högre.

Finland håller på att bli mer mångkulturellt, men vi har ännu en lång väg att gå.
― Byoma Tamrakar

Byoma Tamrakar som i början av söndagskvällen såg ut att bli invald för SFP landade med 450 röster på en suppleantplats. Tamrakar som jobbar med integreringsfrågor tycker att söndagens valresultat är en bra start när det gäller diversiteten i Finland.

- Finland håller på att bli mer mångkulturellt, och det är viktigt att diversiteten syns på alla nivåer i samhället, också bland beslutsfattarna. Men vi har ännu en lång väg att gå.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen