Hoppa till huvudinnehåll

Efter terrordådet i Stockholm – förebyggande åtgärder mot lastbilsstölder efterlyses i Finland

Parkerad lastbil.
Parkerad lastbil. Bild: YLE/ Tiina Grönroos hjul,lastbil,lastbilshytt,långtradare

Lastbilar har använts i terrorsyfte på flera håll i Europa det senaste året. Därför kan det finnas skäl att se över säkerheten också i finländska lastbilar.

Den lastbil som användes i terrordådet i Stockholm stals en kort stund innan dådet medan fordonet höll på att lastas av framför en restaurang.

Under det senaste året har även Nice och Berlin råkat ut för terrorattacker där någon kör in bland folk med lastbilar. I Berlin, precis som i Stockholm, var lastbilen stulen.

Finlands Transport- och logistikförenings ordförande Teppo Mikkola tycker inte att man automatiskt ska anta att något liknande kommer att ske i Finland, men han är ändå orolig.

- Man ska naturligtvis inte dramatisera det här eller skrämma upp folk på vägarna eller inom branschen. Men visst är vi oroliga för när det här ska ske i Finland, säger Mikkola.

Inga gemensamma säkerhetsdirektiv i branschen

Mikkola medger att det inte är särskilt svårt att stjäla en lastbil om den är i gång, vilket de ofta är när de stannar för att lastas av eller på.

- Om lastbilen har en bakgavellyft eller en lyftkran så måste bilen vanligtvis vara i gång för att den ska fungera. Dessutom är chauffören oftast på lyftkranen eller vid sidan av bilen när anordningarna används, av säkerhetsskäl. Då står ju bilen i praktiken ensam.

För tillfället har transportföretagen inga gemensamma säkerhetsanvisningar om hur man förebygger stölder, men Mikkola har ett förslag.

Som en stöldförebyggande åtgärd föreslår Teppo Mikkola att lastbilschaufförer ska få direktiv om att fordonshytten ska låsas medan man lastar av eller på.

- Det är fullt möjligt att bilen kan vara i gång medan hytten är låst, säger Mikkola.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes