Hoppa till huvudinnehåll

Ekenästjuren har burit omkring på kossor? Elakare Källman redo för genombrott

Timo Furuholm hyllar den otroliga fysiken, Shefki Kuqi modet och målinstinkten. Benjamin ”Tjuren från Ekenäs” Källman har förebilder så det räcker i FC Inter – en elakare attityd ska nu ge ligagenombrott.

Förra säsongen bjöd på ligadebut som 17-åring och de två första fullträffarna på landets högsta herrnivå hos nästjumbon FC Inter.

Nu väntar nästa steg i Åbolaget, som förstärkt truppen med ett par betydligt mer meriterade anfallare än Ekenäspojken Benjamin Källman.

– Det ger mig väldigt mycket. Det är ju optimalt att få lära sig av väldigt erfarna anfallare, säger Källman när Yle Sporten hälsar på inför ligapremiären.

Benjamin Källman.
Källman redo för ännu mera ligaansvar. Benjamin Källman. Bild: All Over Press Benjamin Källman

Han syftar på två tidigare skyttekungar i ligan samt Njazi Kuqi, som flyttade till Inter mitt under förra säsongen slutade tvåa i skytteligan.

De två ex-skyttekungarna är Timo Furuholm som återvänt från Tyskland och tränaren Shefki Kuqi, mångårig landslagsstriker under spelarkarriären.

– Shefki vet ju exakt vad som krävs för att klara sig och vilka egenskaper man behöver. Och Njazi och Furuholm kan nog sin sak också, man lär sig mycket av dem, intygar Källman.

Kånkat på kor?

Timo Furuholm hade hört om Källmans för åldern fantastiska fysik redan innan han återvände till Åbo, men blev ändå överraskad av hur stark västnylänningen i själva verket är.

– Om jag hade haft en sån där kropp som 18-åring, så skulle jag nog ha varit en lycklig pojke. Han är en helt otroligt stark kille, skakar Furuholm på huvudet.

– Jag vet inte om han burit omkring på kossor där i Ekenäs eller vad, men han har naturliga fysiska egenskaper som gör många fotbollsspelare avundsjuka. Han har stommen, och med lite mer tålamod och lugn så tror jag ”Benny” enkelt kan spela utomlands i framtiden.

”Tjuren från Ekenäs”

Furuholm har redan hittat ett passligt smeknamn för Källman: ”Tjuren från Ekenäs”. Det låter riktigt bra, kommenterar Källman benämningen som har sitt ursprung i Kuqis spelarsmeknamn ”Tjuren från Kosovo”.

– Ingendera har kanske så jättebra teknik, utan vi kör på att löpa och tackla ner och vara starka anfallare, listar juniorlandslagsmannen likheterna mellan sig själv och tränaren.

Benjamin Källman, FC Inters träningar, våren 2017.
Styrka och vilja före teknik för Källman, precis som för coachen. Benjamin Källman, FC Inters träningar, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson FC Inter Åbo,Benjamin Källman

– Kanske det finns en del likheter, konstaterar också Kuqi. Benny har utvecklats massor under vintern och ser mycket smalare ut än i fjol.

– Han är en utpräglad målskytt, är ganska modig och kraftig, och har rätta ramar för en anfallare, det är viktigt. Han är just en sån spelare som brottas i varje situation och aldrig ger efter.

Ska bli elakare

Källman var Inters delat nästbästa målskytt med fyra fullträffar under försäsongsmatcherna, men Kuqi manar till lugn – även om han lovar ynglingen speltid.

– Vi måste ha tålamod och vara smarta, och inte plötsligt börja lägga enorm press på honom, säger Kuqi.

– Vi låter pojken utvecklas och växa match för match. Han kommer garanterat att få spelminuter och vi hoppas att vinterns takter håller i sig, då rullar också målen in.

Benjamin Källman
Källman går som bäst sitt tredje gymnasieår av fyra i Katedralskolan i Åbo. Benjamin Källman Bild: Yle / Peter Karlberg Benjamin Källman

Furuholm efterlyste lugn och tålamod i EIF-produktens spel för att följande steg ska komma. Källman själv har en lite annorlunda syn på saken.

– Mestadels handlar det om mentaliteten och om att faktiskt gå in i alla situationer till slut. Att vara en elak anfallare, få den där mentaliteten att inte vara snäll mot nån utan bara gå fullt in i allt.

Är du för snäll just nu?

– Nä, inte skulle jag väl säga att jag är för snäll, men kanske jag ännu kan få lite mer av det där att vara en typisk anfallare, svarar Källman.

Siktar på tio mål

Källman har för det mesta agerat effektiv inhoppare i Inter under försäsongen och han inser att en plats i startelvan blir svårerövrad utan skador på de mer rutinerade offensiva klossarna.

Samtidigt vill han bevisa att han är redo för en viktig roll på liganivå. Detta dessutom i ett topplag – målet efter floppen i fjol är medalj.

– Jag är i bättre form än förra säsongen och hoppas att både laget och jag själv ska kunna nå bättre resultat, och att jag den vägen kan gå ännu mer framåt.

Hur många mål blir det för Benjamin Källman i år?

– Det är alltid svårt att säga, men en väldigt bra målsättning skulle vara att gå över tio. Men det beror ju på hur mycket speltid jag får och hur bra det går för laget.

FC Inter inleder fotbollsligasäsongen hemma mot RoPS på onsdag.