Hoppa till huvudinnehåll

Fasta ökar inte risken för anorexi

A child with her mother light candles in a chapel in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on Easter Sunday, 20 April 2014. The church is the accepted site of Jesus Christ's crucifixion, burial and resurrection.
De religiösa fastehögtiderna har misstänkts öka risken att insjukna i anorexi. Här på bilden firas påsk i Jerusalem A child with her mother light candles in a chapel in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on Easter Sunday, 20 April 2014. The church is the accepted site of Jesus Christ's crucifixion, burial and resurrection. Bild: EPA/JIM HOLLANDER Jerusalem,påsk

Under medeltiden var det inte ovanligt med helgon som svalt sig själva till döds.

Mest känd av dem är heliga Katarina av Siena som levde i Rom på 1300-talet. Hon dog vid 33 års ålder, ytterst smal och undernärd i ett tillstånd som kan liknas vid dagens symptom på anorexi, förklarar biträdande professor Anna Keski-Rahkonen vid Helsingfors universitet.

Ända sedan dess har det spekulerats i om det finns ett samband mellan religion och anorexi.

3 000 finländska kvinnor undersöktes

Vid forskare Pyry Sipiläs nya undersökning visar det sig att den teorin inte stämmer. Pyry Sipilä följde med 3 000 finländska kvinnor och deras föräldrar. Man frågade om föräldrarnas och de unga kvinnornas religiositet när flickorna var 16 år gamla.

När kvinnorna var mellan 22 och 27 år fick de på nytt berätta om religion och hur de utövade den. Samtidigt kom det fram vilka som hade insjuknat i anorexi.

Religion kan skydda mot utseendefixering

På ett allmänt plan kan man utesluta att religiösa fastetraditioner och anorexi har med varandra att göra, slår Pyry Sipilä fast.

Det är dock skäl att komma ihåg att undersökningens resultat inte direkt kan överföras till alla religiösa sammanhang, det finns så många olika sätt att utöva religion, påpekar Sipilä.

Å andra sidan kan religion i vissa fall skydda mot sjuklig utseendefixering, där till exempel den magra kroppen är ett ideal.

Undersökningen har publicerats i International Journal of Eating Disorders.