Hoppa till huvudinnehåll

Finländska familjen på Sydkinesiska havet är nu i trygghet

Karta som visar Sydkinesiska havet, omringat av Fililppinerna i öster, Vietnam i väster och Kina och Taiwan i norr.
Karta som visar Sydkinesiska havet, omringat av Fililppinerna i öster, Vietnam i väster och Kina och Taiwan i norr. Bild: Google Maps, Yle/Marie Söderman Sydkinesiska havet,Filippinerna,Vietnam,Kina,kartor,Asien,Taiwan,Borneo,Malaysia,Indonesien

Den finländska familj som råkade ut för ett kraftigt oväder i sin segelbåt på Sydkinesiska havet i början av april är i trygghet.

Familjen lyckades i fredags ta i land vid Subic Bay på Filippinerna och kan nu pusta ut.

- Vi fick nyligen ett mejl av familjen där de meddelade att de mår bra och att allt efter omständigheterna är väl. De laddar batterierna och ska väl fortsätta resan vid tillfälle. Familjen tackade också för samarbetet med oss, säger Torbjörn Enroth, ledningscentralofficer vid sjöräddningscentralen i Åbo.

Familjen bloggar om sin resa

Resan som var tänkt att ta fem dagar tog i stället tio dagar. Under stormen drev segelbåten över hundra sjömil. I ett skede var närmaste hamn nästan 300 kilometer bort.

Familjen upprätthåller bloggen Floating Finns - A family sailing adventure och i den senaste uppdateringen berättar de vad som hände under den dramatiska färden över Sydkinesiska havet.

- Då vi satt inne i kajutan med madrasser längs väggarna och hjälmar på huvudet svor vi att vi säljer båten när - eller om - vi kommer i land. Men efter lite mat och en varm dusch har vi tursamt nog ändrat åsikt. Vi känner enorm tacksamhet över att vi överlevde och över det stöd vi fick från Finland. Vi fick också uppleva vilken stor hjälpvilja som fanns bland fartyg i närheten, står det i bloggen.

Vi svor att vi säljer båten när - eller om - vi kommer i land.

Familjen består av mor, far och två döttrar på 11 och 14 år och de kommer att berätta mer om de dramatiska dygnen senare. Just nu är familjen upptagen av att återhämta sig fysiskt och psykiskt och av att reparera mindre grejer på segelbåten.

12.4. klockan 21: Kartan korrigerades så att området som visar Indonesien nu är rätt.

Läs också