Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvensk rock – vilka minnen har du?

popkalaset 2011
Popkalaset 2011. popkalaset 2011 Bild: YLE / Camilla Fagerholm popkalaset,popkalaset 2011,popkalasmingel

Ragnar Hare, Viktor Hurmio, Molperock, G.E.M., Popkalaset, Pumpa På, Pale & Wille, Dreadline – dela med dig av dina minnen från den finlandssvenska pop- och rockvärlden!

År 1982 kom den skiva som brukar betraktas som den första finlandssvenska rockskivan – Di-lem-ma med östnyländska Fraudulent. Men de var ändå inte de enda som gjorde pop- eller rockmusik i Svenskfinland. Och långtifrån de sista.

Under de 35 år som gått sedan Di-lem-ma har finlandssvensk pop och rock spridit sig till reggae, punk, synth, hårdrock, proge, rap, hip hop med mera, med mycket mera. Utvecklingen har gett oss både bredd och djup på ett sätt som vi alla kan vara stolta över.

popkalaset 2011
Popkalaset 2011. popkalaset 2011 Bild: YLE / Petter Sandelin popkalaset,popkalaset 2011,popkalasmingel

Men vi har inte enbart fått artister. Det har även kommit finlandssvenska skivbolag och musikstudior, produktionsbolag och renodlade låtskrivare. För att inte tala om finlandssvenska rockfestivaler.

För att uppmärksamma dessa 35 år av finlandssvensk pop- och rockmusik kommer vi i år att sammanställa en historik över det levande rocklivet i Svenskfinland.

Publikens minnen

Men en sådan historik vore förstås inte komplett utan publikens medverkan.

Därför vill vi väldigt gärna ta del av just dina upplevelser!

Vilka speciella minnen och tankar har du kring finlandssvensk pop och rock? Vad tänkte du när du första gången hörde Ragnar Hare eller Viktor Hurmio? Var du på Molperock eller Popkalaset? Såg du kanske Good Evening Manchester spela på Ruisrock just före Nirvana?

Dela ditt finlandssvenska rockminne

E-post eller telefonnummer för att kunna ta kontakt och ställa lite följdfrågor. Vi behandlar alla uppgifter konfidentiellt.

Så här minns till exempel Ove Lillas:
"Vasabandet Wild Force gjorde stort intryck på mig och jag minns fortfarande när en av deras låtar spelades i radio och programvärden sa: 'Vem kunde tro att ett finländskt band kunde låta så här internationellt!' Precis så kändes det. 'Äntligen!' tänkte jag."

Retrorock
Ragnar Hare. Retrorock Bild: YLE 6589 1501 000,avsnitt 1,fst5,ragnar hare,retrorock

De bästa minnena kommer med i historiken! Den publiceras här på svenska.yle.fi som en serie senare i år.

Har du fotografier vi får använda, så tar vi gärna emot sådana också!

Och – ja. Man får förstås vara anonym om det kommer fram litet känsliga minnen...

Så – gräv i dina hjärnskrymslen, plita ner dina minnen och reflektioner över finlandssvensk rockmusik från tidernas begynnelse år 1982 och fram till idag.

Har du frågor är det bara att höra av sig till daneskil.jansson@yle.fi.

Tveka inte! Alla med nu!

 • Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum

  En man och hans garage

  Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum.

  Vad är det med karlar och deras garage? För många män verkar garaget, alternativt vedlidret, källaren eller utehallen vara viktigare än själva hemmet.

 • Simmare i vattnet i simhallen.

  Sibbo utreder behov av simhall

  Olika alternativ till simhallsbygge ska undersökas.

  Sibbo ska utreda om kommunen borde bygga en simhall. Det slog kommunstyrelsen fast på sitt möte på tisdagen.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje