Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Stafettkarnevalen återvänder till Alberga och Esbo

Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.
Jan-Erik Eklöf önskar alla välkomna till Stafettkarnevalen. Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016. Stafettkarnevalen,jan-erik eklöf

Temat för Finland 100 är ”Tillsammans”. Tanken med vår stafett som går genom Finland är att ena landet och Svenskfinland i idrottens och glädjens tecken, skriver Jan-Erik Eklöf som hälsar alla välkomna till Stafettkarnevalen 2017!

Året var 2010 när Stafettkarnevalen för första gången besökte Alberga sportplan. Då var antalet starter under den magiska gränsen på 10 000. Med största sannolikhet kommer vi i år att passera den gränsen. Stafettkarnevalen är ett officiellt projekt som lyder under Finland 100 arrangemangen och kommer i och med det att få lite extra synlighet.

Det är nu andra året som vi är på turné i Svenskfinland, då vårt kära hem Olympiastadion är under renovering. Även om det inte var allt för länge sedan vi var på Alberga och löpte, så har området utvecklats en hel del sedan sist.

Att vara på ny ort varje år medför alltid extra arbete, så även i år. Det handlar mest om att bygga upp logistiken runt en karneval som är på turné. Det handlar även om att bygga upp kontakter till ansvarspersoner i den aktuella värdstaden.

Jag vill redan i detta skede tacka Esbo stad och stadens tjänstemän för deras insatser. Alla som jag har samarbetat med har varit ivriga att ta itu med arrangemangen och varit till stor hjälp när det gäller att bygga upp årets Stafettkarneval.

Finland 100-stafetten

Stafettkarnevalen kommer i år att göra en tjuvstart med en fantastisk Finland 100-stafett. En stafettpinne kommer att bäras fram genom Svenskfinland, med start måndagen den 24 april från min gamla skola, Dickursby skola i Vanda.

I samband med starten arrangerar Vandaskolorna en ministafettkarneval, så det kommer att bli riktigt mycket spring i benen inom kort. Ministafettkarnevalen löps på Sandkulla idrottsplan som ligger i närheten av Dickursby skola.

Under Finland 100-stafettens gång kommer även stafettfester att ordnas med gemensamma krafter i Kristinestad den 10 maj och i Karis den 17 maj.

Ena landet i glädjens tecken

Temat för Finland 100 är ”Tillsammans”. Tanken med vår stafett som går genom Finland är att ena landet och Svenskfinland i idrottens och glädjens tecken. Över 100 skolor är anmälda och över 2 000 barn och ungdomar deltar i stafetten.

Vi har även aktiverat skolorna genom att be dem att spela in en kort videosnutt där elever och lärare presenterar sig själva och sin skola. Ett stort antal skolor har hörsammat vårt upprop och förtjänstfullt aktiverat eleverna i videoprojektet.

Det skulle inte ha varit möjligt att genomföra Finland 100-stafetten utan Kulturfondens medverkan och även Brita Maria Renlunds stiftelse har varit med och understött projektet.

Det är nu två veckor kvar tills startskottet går och lite drygt en månad innan Stafettkarnevalen invigs på fredag vid tolvtiden. Jag vill ta tillfället i akt att välkomna skolungdomen till 2017 års Stafettkarneval 19–20.5.2017 i Alberga, Esbo.

Jag hoppas se er alla under karnevalen!
Jan-Erik ”JEJE” Eklöf
Projektledare