Hoppa till huvudinnehåll

Grankulla bibliotek är rekordpopulärt

Maria Grundvall i Grankulla bibliotek
Maria Grundvall är stolt över sitt bibliotek Maria Grundvall i Grankulla bibliotek Bild: Yle/Mathias Gustafsson grankulla bibliotek

Grankulla bibliotek visar på en ökning i besöks- och lånestatistiken under de senaste åren. God service och bra utbud tros vara orsaken.

- Vårt starkaste kort är kundservicen, det lockar kunder till och med lite längre ifrån, säger Maria Grundvall som är bibliotekarie och ansvarig för sociala medier på biblioteket i Grankulla. Alla publikundersökningar visar att det här uppskattas allra mest.

Grankulla bibliotek
Fulla hyllor i Grankulla bibliotek. Grankulla bibliotek Bild: Yle/Mathias Gustafsson bibliotek,böcker

Under de senaste fem åren har antalet besökare på Grankulla bibliotek stigit med 38 procent och lånesiffrorna har ökat med 14 procent. Det här är klart bättre om man jämför med landets genomsnitt eller de övriga Helmet-biblioteken.

- Vår service är dessutom tvåspråkig så modersmålet är inget hinder här hos oss, berättar Grundvall. En annan sak som säkert har betydelse är att vi har ovanligt mycket material i hyllorna. Åtminstone om man ser på bibliotekets storlek. Det syns att staden har satsat pengar på att vi ska kunna köpa in nytt material.

Aulan till Grankulla bibliotek
Tvåspråkighet och bra service är viktigt för biblioteket. Aulan till Grankulla bibliotek Bild: Yle/Mathias Gustafsson bibliotek

Satsningar på barn och unga

- Vi har valt att hålla barn- och ungdomssidan centralt i vårt bibliotek, säger Maria Grundvall. Så har det varit i många, många år och det är nog också en sak som lockar åtminstone barnfamiljer hit. I de flesta andra bibliotek brukar den avdelningen ligga någonstans i ett hörn av byggnaden. Dessutom har vi ett jättefint sagorum och hela tiden ordnas olika evenemang för barn här, teater, pysselstunder och förstås sagoläsning.

Barnavdelningen på Grankulla bibliotek
Barnavdelningen ligger centralt i Grankulla bibliotek. Barnavdelningen på Grankulla bibliotek Bild: Yle/Mathias Gustafsson barnböcker

Aktiva kunder

- De är ofta stamkunder som har valt vårt bibliotek och kommer enkom hit för att de gillar vår stil, berättar Grundvall. De är mycket lojala och vågar komma med feedback om det är något de har på hjärtat. Det betyder i förlängningen att vi kan åtgärda sådant som de inte är helt nöjda med, fast de för det mesta är nöjda med vår service.

Böcker i bibliotek
Biblioteket har gott om material. Böcker i bibliotek Bild: Yle/Mathias Gustafsson bibliotek,grankulla bibliotek

Meröppet senare i år

Grankulla bibliotek ska bli ett meröppet bibliotek i år. Det betyder att man kommer in i biblioteket för att låna material utanför de ordinarie öppettiderna, förutsatt att man har ett giltigt lånekort. För tillfället funderar personalen på de tekniska lösningarna.

- I praktiken kommer det att betyda lite mera jobb för oss, men det kommer också att innebära en ännu högre användningsgrad av biblioteket, berättar Maria Grundvall. Kunden kommer alltså in här i våra salar med sitt lånekort och en pinkod och kan sedan returnera och låna utan att någon personal finns på plats. Vi kommer säkert också att utöka vår självservicehylla en aning.

I Esbo finns flera meröppna bibliotek: Akku, Aktiivisen oppimisen keskus - Centrum för aktivt lärande (Storåkern) och biblioteken i Björnkärr, Bredvik, Dalsvik, Gröndal, Gäddvik, Kalajärvi, Köklax och Nöykis. I Helsingfors har Jakobacka bibliotek meröppet, för Vandas del följer Points bibliotek samma principer.

Grankulla bibliotek utifrån
Grankulla bibliotek visar fina resultat. Grankulla bibliotek utifrån Bild: Yle/Mathias Gustafsson bibliotek

Läs också