Hoppa till huvudinnehåll

Henri Kontinen: Att vara nummer ett ger inga fördelar på planen

Finlands genom tiderna första etta på världsrankingen i tennis har själv svårt att riktigt uppskatta sitt namn högst upp bland världens dubbelspelare. Som de flesta toppidrottare blickar Kontinen mest framåt och vet att rankingplaceringar inte är mycket värda när han ställer sig för att serva nästa gång.

Den 10 januari 2016 vann Henri Kontinen tillsammans med australiensaren John Peers dubbelfinalen i ATP-turneringen i Brisbane. Sedan dess har Kontinens framgångskurva pekat brant uppåt.

Tillsammans med Peers vann ”Henkka” under 2016 också ATP-turneringarna i München och Hamburg, ATP Masters-turneringen i Paris och som grädde på moset ATP World Tour-finalen i London.

Tre herrar och en dam

Dessutom hann Kontinen med att vinna Winston-Salem Open i augusti tillsammans med spanjoren Guillermo Garcia-Lopez, ATP-turneringen St. Petersburg i par med britten Dominic Inglot – och såklart mixeddubbeln i Wimbledon med hemmafavoriten Heather Watson.

Watson verkade lika förtjust att spela med Kontinen som en banhoppare med sin nya häst som bara flyger över alla hinder.

Sammanlagt blev det alltså åtta turneringssegrar för Kontinen under året som gjorde honom till världens hetaste dubbelspelare. Värt ändå att minnas att redan 2015 var ett fantastiskt år för Kontinen med fem ATP-titlar.

Sin första ATP-turnering vann han med Jarkko Nieminen i Kitzbühel i augusti 2014. Snacka om att ge stafettpinnen vidare.

”Fint om barn laddas med energi”

Henri Kontinen var själv som barn ett stort tennisfan och älskade att vara bollpojke på turneringar. Han fick träningsiver för långa tider om någon toppspelare slog några bollar med honom i en liten stund.

”Henkka” vet vilken betydelse idoler och förebilder har för barn och unga och bjuder gärna på sig själv då det gäller att sprida tennisens glädjebudskap. Därför är han också galjonsfiguren i Finland för ett gatutennisprojekt för barn.

Meningen är att barn ska bli bekanta med tennis på ett enkelt sätt – med mjuk boll och i princip var som helst. Senast under Davis Cup-matchen mot Madagaskar i Hangö den 6-9 april besökte Kontinen Hangö Centralskola just i egenskap av ambassadör för det som officiellt heter Street Tennis.

– Jag är bara mig själv och minns mina egna upplevelser i den där åldern, kommenterar Kontinen efter att först ha blivit omringad av en ytterst tacksam ung publik på skolgården och sedan spelat ”mjukbollstennis” i en knapp timme med eleverna i skolans gymnastiksal.

Henri Kontinen och tennisjuniorer i Sportmagasinet på tisdag (11.4) klockan 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • VPS tappar sin lagkapten – Lampi avslutar karriären

  "Det här var inget plötsligt beslut".

  Veli Lampi väljer att avsluta karriären efter den här säsongen. 33-åringen har spelat för klubben de två senaste säsongerna och har tidigare varit proffs i bland annat Schweiz och Holland.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Anna Signeul: Finlands potential är enorm

  Damlandslagets nya chefstränare tror på Finland.

  Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

 • Tänak tar Hänninens plats i Toyota

  Latvala och Lappi får sällskap av esten Ott Tänak.

  Den estniske föraren Ott Tänak kör för Toyota i rally-VM nästa säsong, meddelar stallet. Den 30-årige Tänak flyttar till Toytoa från Ford M-Sport. Tänaks övergång innebär att Juho Hänninen inte fortsätter i stallet nästa år.

 • Filppulas märkligaste NHL-mål någonsin?

  Ibland kan det löna sig att förlora tekningar.

  Philadelphia Flyers anfallare Valtteri Filppula gjorde sitt fjärde mål för säsongen och har nu nätat tre matcher i rad. Den senaste fullträffen i onsdagens 5–1 segermatch mot Florida Panthers var minst sagt märklig.

 • Teräväinen och Armia lyckades i målskyttet för första gången i år

  Armia gjorde sitt 15:e mål i NHL, Teräväinen nu uppe i 34.

  Teuvo Teräväinen gjorde två mål alldeles i början av matchen mot Edmonton och drog således sitt strå till stacken när Carolina vann med 5–3. Joel Armia gjorde sitt första mål för säsongen när Winnipeg föll mot Columbus med 2–5.

 • Urstark första halvlek gav City tre poäng

  Manchester City besegrade Napoli med 2–1.

  Manchester City höll på att slå knock på Serie A-ettan Napoli i första halvlek. Efter 2–0 i halvtid reste sig Napoli till kamp i Champions League-matchen men föll med uddamålet 1–2.