Hoppa till huvudinnehåll

Henri Kontinen: Att vara nummer ett ger inga fördelar på planen

Finlands genom tiderna första etta på världsrankingen i tennis har själv svårt att riktigt uppskatta sitt namn högst upp bland världens dubbelspelare. Som de flesta toppidrottare blickar Kontinen mest framåt och vet att rankingplaceringar inte är mycket värda när han ställer sig för att serva nästa gång.

Den 10 januari 2016 vann Henri Kontinen tillsammans med australiensaren John Peers dubbelfinalen i ATP-turneringen i Brisbane. Sedan dess har Kontinens framgångskurva pekat brant uppåt.

Tillsammans med Peers vann ”Henkka” under 2016 också ATP-turneringarna i München och Hamburg, ATP Masters-turneringen i Paris och som grädde på moset ATP World Tour-finalen i London.

Tre herrar och en dam

Dessutom hann Kontinen med att vinna Winston-Salem Open i augusti tillsammans med spanjoren Guillermo Garcia-Lopez, ATP-turneringen St. Petersburg i par med britten Dominic Inglot – och såklart mixeddubbeln i Wimbledon med hemmafavoriten Heather Watson.

Watson verkade lika förtjust att spela med Kontinen som en banhoppare med sin nya häst som bara flyger över alla hinder.

Sammanlagt blev det alltså åtta turneringssegrar för Kontinen under året som gjorde honom till världens hetaste dubbelspelare. Värt ändå att minnas att redan 2015 var ett fantastiskt år för Kontinen med fem ATP-titlar.

Sin första ATP-turnering vann han med Jarkko Nieminen i Kitzbühel i augusti 2014. Snacka om att ge stafettpinnen vidare.

”Fint om barn laddas med energi”

Henri Kontinen var själv som barn ett stort tennisfan och älskade att vara bollpojke på turneringar. Han fick träningsiver för långa tider om någon toppspelare slog några bollar med honom i en liten stund.

”Henkka” vet vilken betydelse idoler och förebilder har för barn och unga och bjuder gärna på sig själv då det gäller att sprida tennisens glädjebudskap. Därför är han också galjonsfiguren i Finland för ett gatutennisprojekt för barn.

Meningen är att barn ska bli bekanta med tennis på ett enkelt sätt – med mjuk boll och i princip var som helst. Senast under Davis Cup-matchen mot Madagaskar i Hangö den 6-9 april besökte Kontinen Hangö Centralskola just i egenskap av ambassadör för det som officiellt heter Street Tennis.

– Jag är bara mig själv och minns mina egna upplevelser i den där åldern, kommenterar Kontinen efter att först ha blivit omringad av en ytterst tacksam ung publik på skolgården och sedan spelat ”mjukbollstennis” i en knapp timme med eleverna i skolans gymnastiksal.

Henri Kontinen och tennisjuniorer i Sportmagasinet på tisdag (11.4) klockan 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

 • Lycka och brist på lycka är inte motsatser

  En ny studie vill se mera nyanser i lyckostatistiken.

  Vad är lycka? Hur mäter vi det? Och när vi mäter det, gör vi det verkligen på rätt sätt? Finland valdes till världens lyckligaste land 2018. Åtminstone enligt World Happiness Report, som är en lista som sammanställs på uppdrag av Förenta Nationerna och uppdateras varje år. Vår lycka i den här listan baserar sig på ett antal fasta kategorier.

 • På tv i dag: Fourcade säkrar sjunde världscuptiteln

  Fransmannen tar historisk seger, igen.

  Fransmannen Martin Fourcade kommer med stor sannolikhet att skriva skidskyttehistoria då världscupavslutningen i ryska Tiumen fortsätter med jaktstart i dag. Forucade blir den första skidskytten att vinna sju världscuptitlar.

 • Dagens TV-thriller: Om Mäkäräinen är på pallen är Kuzmina i gungning

  Kuzminas försprång i världscupen har krympt.

  Kaisa Mäkäräinen har slagläge inför dagens jaktstart i Tiumen. Tar hon en pallplacering kommer världscupledaren Anastasija Kuzmina att ha all press på sig inför den avslutande masstarten i morgon. Sändningen på TV2 och Arenan inleds klockan 15.55.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport