Hoppa till huvudinnehåll

Henri Kontinen: Att vara nummer ett ger inga fördelar på planen

Finlands genom tiderna första etta på världsrankingen i tennis har själv svårt att riktigt uppskatta sitt namn högst upp bland världens dubbelspelare. Som de flesta toppidrottare blickar Kontinen mest framåt och vet att rankingplaceringar inte är mycket värda när han ställer sig för att serva nästa gång.

Den 10 januari 2016 vann Henri Kontinen tillsammans med australiensaren John Peers dubbelfinalen i ATP-turneringen i Brisbane. Sedan dess har Kontinens framgångskurva pekat brant uppåt.

Tillsammans med Peers vann ”Henkka” under 2016 också ATP-turneringarna i München och Hamburg, ATP Masters-turneringen i Paris och som grädde på moset ATP World Tour-finalen i London.

Tre herrar och en dam

Dessutom hann Kontinen med att vinna Winston-Salem Open i augusti tillsammans med spanjoren Guillermo Garcia-Lopez, ATP-turneringen St. Petersburg i par med britten Dominic Inglot – och såklart mixeddubbeln i Wimbledon med hemmafavoriten Heather Watson.

Watson verkade lika förtjust att spela med Kontinen som en banhoppare med sin nya häst som bara flyger över alla hinder.

Sammanlagt blev det alltså åtta turneringssegrar för Kontinen under året som gjorde honom till världens hetaste dubbelspelare. Värt ändå att minnas att redan 2015 var ett fantastiskt år för Kontinen med fem ATP-titlar.

Sin första ATP-turnering vann han med Jarkko Nieminen i Kitzbühel i augusti 2014. Snacka om att ge stafettpinnen vidare.

”Fint om barn laddas med energi”

Henri Kontinen var själv som barn ett stort tennisfan och älskade att vara bollpojke på turneringar. Han fick träningsiver för långa tider om någon toppspelare slog några bollar med honom i en liten stund.

”Henkka” vet vilken betydelse idoler och förebilder har för barn och unga och bjuder gärna på sig själv då det gäller att sprida tennisens glädjebudskap. Därför är han också galjonsfiguren i Finland för ett gatutennisprojekt för barn.

Meningen är att barn ska bli bekanta med tennis på ett enkelt sätt – med mjuk boll och i princip var som helst. Senast under Davis Cup-matchen mot Madagaskar i Hangö den 6-9 april besökte Kontinen Hangö Centralskola just i egenskap av ambassadör för det som officiellt heter Street Tennis.

– Jag är bara mig själv och minns mina egna upplevelser i den där åldern, kommenterar Kontinen efter att först ha blivit omringad av en ytterst tacksam ung publik på skolgården och sedan spelat ”mjukbollstennis” i en knapp timme med eleverna i skolans gymnastiksal.

Henri Kontinen och tennisjuniorer i Sportmagasinet på tisdag (11.4) klockan 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Sport