Hoppa till huvudinnehåll

Karisbo försvarade sig mot varg med vedklabb

Tassavtryck av varg i snön
Arkivbild. Det är är inte tassavtryck från Backgränd. Tassavtryck av varg i snön Bild: Ingemar Tåg varg,tassar,vargspår

Karisbon Svante Lindblad fick i söndags ofrivilligt bekanta sig med vargen på nära håll. Två vargar gick i cirklar kring honom på hans gårdsplan i Backgränd.

- När jag kom till mitt ställe i Backgränd för att köra in lite ved fanns där två stora hunddjur som var mycket närgångna. Den ena såg precis ut som en varg, den var grå. Den andra var lite brunaktig. De betedde sig inte som hundar. Det var något misstänkt med dem. De cirklade runt mig och var ute efter något.

En meters avstånd

Som närmast var det ena djuret på cirka en meters avstånd från Lindblad.

- Man blir ju nog lite orolig när man inte har något ordentligt tillhygge att försvara sig med.

För att hålla djuren på avstånd hotade Lindblad dem med ett vedträ och skrek högt varpå de gav sig i väg. Lindblad berättar att djuren rörde sig på gården i runt tio minuter.

"Fler vargar än forskarna tror"

Lindblad som själv är jägare har hört om flera vargobservationer i Västnyland men har aldrig hört om vargar som skulle ha varit så närgångna som de han träffade på.

- Vi har flera vargar här än vad vargforskarna påstår. Det måste vi ju ha eftersom man stöter på dem och det finns flera flockar. Det är kanske de här unga vargarna som blir bortstötta och då sticker de i väg och söker nya revir åt sig.

Han säger att han är irriterad på att det rör sig varg så nära bebyggelse.

Vad skulle du ge för råd åt dem som möter en varg?

- Det påstås ju att vargen är skygg, men de här var nog allt annat än skygga. Nog ska man försöka freda sig om de är närgångna. Annars kan man ju försöka få ett så stort avstånd mellan sig själv och dem som möjligt. Man vet ju inte vad det kommer i huvudet på dem. Särskilt om det är frågan om yngre barn känns det ju nog otryggt.

Det blev ingen bild

Svante Lindblad hade inte sin telefon med sig till sitt hus i Backgränd och därför fick hans granne ringa till polisen.

- Om jag hade haft min telefon med mig skulle jag ju ha fotograferat dem. Det fanns gott om tid.

Håkan Wikström är en av rovdjurskontaktpersonerna i Karis jaktvårdsförening. Han är en av dem som har inspekterat spåren på Lindblads gårdsplan och konstaterar att det inte råder några tvivel om att det var vargar Lindblad hade på besök. Det största tassavtrycket var 100 millimeter brett och 120 millimeter långt. Det mindre var 90 millimeter brett och 110 millimeter långt.

Finlands viltcentral har också meddelats om vargobservationen i Backgränd.

Läs mera:

Så här ska du göra om du stöter på en varg

Det blir allt vanligare att mänskor observerar vargar. Vi har samlat tips på vad du ska göra om du möter en varg, vad du ska göra om du blir anfallen och hur du ska undvika att stöta på vargen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland