Hoppa till huvudinnehåll

Kasköpolitiker: Om man ska göra en fusion ska den vara ännu större

Kari Häggblom, SDP.
Kari Häggblom, SDP. Kari Häggblom, SDP. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,Finlands Socialdemokratiska Parti,Kommunalvalet 2017,kari häggblom

Valresultatet i Kaskö betyder att fusionsfrågan med Närpes kommer att vara på tapeten även i det nya fullmäktige. Den sittande fullmäktigeordförande SDP:s Kari Häggblom vill däremot avvakta. Om det ska bli en fusion vill han se flera kommuner med.

- Jag är av samma åsikt som förut. Jag skulle avvakta med det ännu i det här skedet och vänta vad vårdreformen för med sig och vad annat vi kan få till stånd, säger Häggblom.

Han tror att vårdreformen kan lätta på Kaskös ekonomiska börda, då social- och hälsovården flyttar till landskapen. Att ens utreda en kommunfusion med Närpes tycker han är onödigt.

- Visst kan man ju göra utredningar, men jag har sett hur de slutar. Jag tycker det är onödigt, vi ska nog avvakta och se vad som händer.

En motion om att utreda en fusion lämnades in ett par veckor före valet till fullmäktige. Nu när valet är avklarat visar det sig att motionen har ett stöd av majoriteten i det nya fullmäktige.

Åtminstone nio av 17 ledamöter i det nya fullmäktige stöder en utredning.

En av röstmagneterna i Närpes, Sven Jerkku (SFP), tror att om Kaskö vill gå vidare med frågan så kommer Närpes att säga ja till en kommunfusion.

- Jag är nog väldigt positiv till utredningen, men sedan vill jag se beredningarna förrän jag säger bu eller bä. Man inser ju att Kaskö har svårt att klara sig själv och Närpes som omger dem är ju ett naturligt område, konstaterar Jerkku.

Sven Jerkku, kretsordförande för SFP i Österbotten
Sven Jerkku. Sven Jerkku, kretsordförande för SFP i Österbotten Bild: Ann-Sofie Långvik/Yle Sven Jerkku,Svenska folkpartiet i Finland,SFP,kretsordförande,Närpes

Öppnar för en större kommunfusion

Häggblom är alltså emot en fusion med enbart Närpes, men om till exempel Kristinestad också vill sätta sig vid förhandlingsbordet, så kan han tänka sig en fusion.

- Om man ska göra en fusion så ska den vara ännu större. Det skulle kunna vara det här pendlingsområdet som skulle vara en kommun, dit också kommuner på andra sidan riksåttan hör.

Även Jerkku kan tänka sig en större sammanslagning där Kaskö, Närpes och Kristinestad skulle bilda en stark sydösterbottnisk kommun. Han är däremot mer skeptisk till sammanslagning med närliggande finskspråkiga kommuner.

- Först och främst verkar inte intresset finnas från dem eller från oss för då kommer vi in på det här med förvaltningsspråket och åtminstone för mig är det en stor sak om det ska bytas till finska.

Krävs en grundlig utredning

Åsa Blomstedt, stadsstyrelsens ordförande i Kristinestad.
Åsa Blomstedt. Åsa Blomstedt, stadsstyrelsens ordförande i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen åsa blomstedt

I Kristinestad vill inte den sittande styrelseordföranden Åsa Blomstedt kommentera närmare en möjlig kommunfusion mellan de tre sydösterbottniska kommunerna.

Hon påpekar att dessa diskussioner varit på tapeten även tidigare. Då gjordes en stor utredning i Vasa där man förespråkade en egen sydösterbottnisk kommun.

- Då tog våra kommuner ställning till det här och alla var av den åsikten att man skulle fortsätta som självständiga kommuner. Några nya beslut i den frågan har vi inte aktualiserat på de senaste åren.
Men kommer det ett initiativ av någon av grannkommunerna att göra en utredning, då tar också Kristinestad ställning till det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten