Hoppa till huvudinnehåll

Kyligt då Tillerson möter Lavrov - "Så här dåliga har relationerna inte varit sedan kalla kriget"

rex tillerson
Huvudbry. Rex Tillersons möte med Sergej Lavrov väntas bli kyligt. rex tillerson Bild: EPA Rex Tillerson,utrikesminister,USA

Förväntningarna på mötet mellan Rysslands och USA:s utrikesministrar är små. På tisdagen träffas de i Moskva, inte minst för att behandla konflikten i Syrien, men forskare tror inte att det kommer att leda till några konkreta följder.

Ända sedan USA avfyrade 59 kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas i provinsen Homs förra veckan, har relationerna länderna emellan varit extradåliga. Ryssland har kritiserat attacken mot sin allierade i hårda ordalag.

I dag ska de två utrikesministrarna Tillerson och Lavrov träffas i Moskva och ett kyligt möte är att vänta.

Forskarna Hanna Smith vid Alexanderinstitutet och Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet har inte så stora förväntningar på mötet.

Relationerna är de värsta sedan kalla kriget.― Hanna Smith

- Det mesta vi kan vänta oss realistiskt är att de två talar med varandra och förstår vad den andra vill ha, och hur de ser på världen, säger Salonius-Pasternak.

Enligt Smith kommer mötet inte att få några riktiga resultat. Utåt kommer det att se ut som att man gör någonting, men det kommer knappast att leda till något konkret.

Forskardoktor Hanna Smith vid Alexanderinstitutet
Hanna Smith tror inte att mötet kommer att resultera i något konkret. Forskardoktor Hanna Smith vid Alexanderinstitutet Bild: Sebastian Dahlström hanna smith

- Det är möjligt att de bestämmer att de ska informera varandra litet, det ligger i både USA:s och Rysslands intresse. Båda vet att det är allvarligt, säger Smith.

Bra att de träffas

Enligt Smith är det ändå bra att de träffas, det är allvarligt när man slutar träffas ansikte mot ansikte.

- Det är ganska vanligt att när man träffas personligen så lyckas man lite åtminstone att matta av situationen.

Om man slutar träffas och för diskussionerna genom media så höjs spänningen lätt, men när man träffas på riktigt så lyckas man ofta komma överens, åtminstone om någonting. Men en lösning är ändå långt borta.

Sämre relationer än på länge

Relationerna mellan länderna är dåliga, säger de bägge forskarna.

- Relationerna är de värsta de har varit sedan kalla kriget. Det är inte bara det som har hänt just nu. Vi måste komma ihåg att de sedan 2014 blivit värre och värre hela tiden efter Ukraina och Rysslands militäraktion i Syrien år 2015, säger Smith.

Salonius-Pasternak håller med. Med ett ord beskriver han relationerna som dåliga.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid bokmässan i Helsingfors i oktober 2015.
Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid bokmässan i Helsingfors i oktober 2015. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa utrikespolitik,säkerhetspolitik,forskare,Utrikespolitiska institutet i Finland,charly salonius-pasternak

- Man ser det på retoriken, Ryssland har talat mycket om krig och att man inte fortsätter samarbeta kring vissa saker. Från USA:s sida har man antytt inofficiellt att Ryssland skulle ha vetat om den kemiska attacken. Så dåliga är relationerna, säger Salounius Pasternak.

Kommer ännu att eskalera

USA har sagt att man är beredd utföra flera missilattacker mot Syrien, ifall Syrien utför nya räder med kemiska vapen.

Hur kommer den här situationen att eskalera?

Problemet är okontrollerbart. Det ser faktist ut som att Vita huset har gjort ganska klart att om någonting sånt här sker igen så kommer de att attackera, säger Salonius-Pasternak.

- Då kan vi förvänta oss en attack som inte är riktigt så klar som den senaste. Var går den röda linjen? Om Trump känner sig tvungen att attackera så slår han tillbaka ännu hårdare – jag tror inte att 60 missiler räcker nästa gång.