Hoppa till huvudinnehåll

Man utslängd ur fullt plan - därför överbokas flyg

Två flygplan från United airlines.
Skulle du ge upp din plats frivilligt? Två flygplan från United airlines. Bild: EPA / Ralph Lauer amerikanskt flygbolag

Flygbolaget United Airlines är i blåsväder efter att de med våld avlägsnat en man från ett överbokat plan, men varför bokar de upp fler platser än de har att erbjuda?

En video av en man som skrikande dras upp från sitt säte på ett United airlines-flyg sprider sig på nätet. Trots att mannen blivit erbjuden ett annat flyg och 800 dollar i kompensation för bytet vägrar han ge upp sin plats. Till sist kallas säkerhetspersonal till flyget för att avlägsna mannen. Händelsen går inte obemärkt förbi eftersom många av passagerarna filmar allt. Här kan du se en del av videomaterialet.

Men varför överbokas flyg? Svaret är ganska enkelt: För att flygbolagen tjänar på det. De räknar med att en del av passagerarna inte kommer att dyka upp och därför kan de sälja fler platser än de egentligen har.

I ett TED-talk förklarar statistikern Nina Klietsch hur allt går till.

Flygbolaget har alltså rätt att avlägsna dig från flyget – mot din vilja. Oftast går det ändå inte så våldsamt till som i det här senaste fallet, eftersom flygbolagen försöker lösa situationen innan passagerarna stiger på flyget.

Hur väljer man ut de som måste ge upp sin plats?

United airlines meddelar att de som fick gå av planet i söndags lottades ut med en dator, men ibland väljs de som checkat in sist – en orsak till att vara tidigt på flygplatsen.

Först försöker man ändå hitta frivilliga som kan ge upp sina platser.

Vilka rättigheter har jag som passagerare?

Som passagerare har du en hel del rättigheter, men det gäller att hålla koll på dem.

Om du inte vill ge bort din plats men ändå tvingas göra det kan du välja en annan flygrutt eller att få pengarna tillbaka. Du får också en standardersättning (som varierar mellan 125 och 600 euro beroende på resans längd och hur lång förseningen blir) och kompensation under väntetiden på det nya flyget.

Kompensationen kan bestå av mat, dryck, övernattning på hotell, transport mellan hotellet och flyget samt två gratis telefonsamtal.

Ibland erbjuds du också kuponger från flygbolaget, men kom då ihåg att kolla värdet på dem så att de är lika mycket värda som ersättningen.

Konkurrens- och konsumentverket kan du läsa mer om dina rättigheter.

Det finns också de som gärna ger upp sin plats eftersom det ju faktiskt går att tjäna en liten hacka på det. Hur är det med dig - har du någonsin gett upp din plats på ett överbokat flygplan? Vad fick du i kompensation?

Nyligen publicerat - X3M