Hoppa till huvudinnehåll

Nerg: Vi ändrar inte på avvisningsförfarandet efter Stockholmdådet

Päivi Nerg är kanslichef på inrikesministeriet.
Päivi Nerg är kanslichef på inrikesministeriet. Bild: YLE/Antti Lempiäinen Päivi Nerg

Inrikesministeriet bedömer att terrordådet i Stockholm inte påverkar förfarandet kring avvisningar av personer som fått negativt asylbeslut i Finland.

Myndigheterna i Sverige uppger att den uzbekiska mannen som gripits misstänkt för dådet hade ansökt om asyl i Sverige, men beslut hade fattats om avvisning. Därefter hade mannen gått under jorden.

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger till Yle Uutiset att läget i Sverige är annorlunda; där finns tusentals personer som fått avvisningsbeslut och därefter gömt sig för myndigheterna.

Nerg säger att polisen i Finland är en av Europas effektivaste i att avlägsna personer med negativt asylbeslut.

- För närvarande pågår avvisningar till cirka hundra olika länder. I fjol avvisades omkring 6 000 och processen har effektiverats hela tiden, säger Nerg till Yle Uutiset.

Myndigheterna ser inget behov av förändringar

Just nu har drygt 300 negativa asylbesök vunnit laga kraft bland asylsökande som anlände till Finland 2015.

Siffran kommer att stiga då det börjar komma beslut från förvaltningsdomstolar och Högsta förvaltningsdomstolen.

En del av personerna som fått avslag på sin ansökan har redan lämnat landet frivilligt, antingen assisterat eller självständigt.

Nerg säger att myndigheterna efter en snabbanalys av läget efter händelsen i Stockholm kommit fram till att det inte föreligger skäl att göra ändringar i förfarandet kring avvisningar.

Enligt Nerg har det redan bildats en uppföljningsgrupp där olika myndigheter på daglig basis avläser läget och har beredskap att söka nya lösningar om det börjar förändras.

Det anses inte ändamålsenligt i detta skede att grunda någon sluten förläggning för personer som ska avvisas, säger Nerg.

Texten bygger på en artikel av Mikko Leppänen/Yle Uutiset

Läs också