Hoppa till huvudinnehåll

Nu nappar siken i Åboland!

Fritidsfiskare sitter på en brygga och väntar på napp.
Sikfiske kräver tålamod. Fritidsfiskare sitter på en brygga och väntar på napp. Bild: Yle/ Nora Engström fritidsfiske,Sportfiske,skärgård

Just nu, i början av april, är den bästa tiden för sikfiske i Åboland. Det är på våren som siken gräver efter maskar i havsbottnen vid stränderna och då kan man få napp.

- Det är den bästa tiden precis nu, för på vissa håll börjar det redan komma abborre och mört in och då flyttar siken på sig. Det berättar Nina Kavon, som är en hängiven fritidsfiskare.

Sikfiske kräver tålamod eftersom fiskeformen är ganska passiv, då man sitter och väntar på napp. Spöet lämnas på en ställning, eller så kan fiskaren bygga en ställning med hjälp av stenar. Ibland lägger fiskarna en bjällra i spöet, så att man hör när man får napp.

Metmaskar i en ask.
Siken gillar mask och det är med hjälp av dem som man kan få napp. Metmaskar i en ask. Bild: Yle/ Nora Engström maskar,fiske

En del fiskare tycker att sikfisket är tråkigt. Kavon håller ändå inte med.

- Vissa håller inte alls på med sikmete eftersom de tycker att det är så tråkigt. Men man får också vara beredd på att jobba, om det kommer mycket sik, säger Kavon.

De bästa ställen för sikfiske en hemlighet

Klippiga ställen och stränder med sandbotten är bra ställen för sikfiske, tipsar Kavon.

Tre spön på stranden i väntan på att siken ska nappa
Tre spön på stranden i väntan på att siken ska nappa Bild: Yle/Anna Savonius sikspön

- Det ska vara sand- eller lerbotten, lite stenar och vass. Bäst fungerar det om vattnet är ganska klart. Bra ställen i Pargas är bland annat Sattmark, under Attubron, nära Våno färjfäste och Pargas Port.

En del söker sig också till ställen där man får vara i lugn och ro. Man vill inte heller berätta var de bästa ställena är, berättar Kavon.

- Man har egna, lugna ställen. För på vissa ställen kan det vara riktig trängsel.

Porträttbild av Nina Kavon.
Nina Kavon. Porträttbild av Nina Kavon. Bild: Yle/ Nora Engström kavon

Kavon är en passionerad sportfiskare och gillar alla sätt att fiska. Hon tycker inte heller att det finns fel årstider för fiske.

- Jag kan egentligen inte säga vad som är min favorit. Om någon skulle ringa åt mig och fråga om jag vill åka till Norge och fiska hälleflundra så skulle jag inte tänka två gånger - jag skulle ha packat väskan redan igår, skrattar Kavon.

Sikar i en låda.
Sikar i en låda. Bild: Yle/Joni Kyheröinen sik,Sikar,Sikfiskar,fiskar

Varför är det så roligt?

- För mig är det närmast det att få vara ute. Och sen är det en sällskapshobby. Det är ganska sällan som man är ensam ute någonstans, man får många kompisar. Man kan vara helt sig själv, det är det roligaste, säger Kavon.

Läs också