Hoppa till huvudinnehåll

Nya ledamöter i Vasa vill arbeta för det mänskliga

Aino Akinyemi (VF) och Marit Nilsson-Väre (SFP)
Aino Akinyemi (VF) och Marit Nilsson-Väre (SFP) Aino Akinyemi (VF) och Marit Nilsson-Väre (SFP) Bild: Yle/Malin Hulkki marit nilsson-väre

Människors välmående och de ungas framtid är några av de teman som två av de 17 nya ledamöterna i Vasa vill arbeta för under den kommande mandatperioden.

I Vasas nya fullmäktige kommer 29 procent, eller 17 av 59 ledamöter vara nyinvalda. För Marit Nilsson-Väre, SFP, blir det dock inte premiär i politiken. Hon har varit ersättare i fullmäktige och ordförande i Sundom områdeskommité.

- Jag blev sporrad av de uppgifter jag hade förra perioden, och det gjorde att jag absolut ville fortsätta, säger Nilsson-Väre.

Aino Akinyemi, VF, ville kunna påverka hur man tänker i beslutsfattandet.

- Vi glömmer bort det mänskliga i beslutsfattande, människors välmående, säger Akinyemi.

Familjefrågor viktiga

Nilsson-Väre har arbetat inom skolsektorn i stort sett hela livet och brinner för frågor inom forskning och utbildning. Dessutom är hon mån om de unga familjernas framtid.

- Jag vill att de ska ha en god grund att växa på, jag tycker inte att man ska spara på den sidan, säger Nilsson-Väre.

Akinyemi är också intresserad av frågor som rör barnfamiljerna.

- En viktig fråga är gruppstorlekarna i dagvården och skolorna. Jag skulle helst minska dem, eller åtminstone inte öka dem, säger Akinyemi.

Bra blandning i fullmäktige

Både Akinyemi och Nilsson-Väre ser fram emot att sätta igång med det kommunala arbetet, och de tror båda att det blir en bra sammansättning av politiker i fullmäktige. Akinyemi framhåller det positiva med att ledamöterna har olika åsikter.

- Många har kommit in på grund av sina värderingar för det mänskliga, men det finns också de som ser framåt och vill bygga. Jag tycker att det blir en bra kombination, säger Akinyemi..

Nilsson-Väre betonar också åldern på ledamöterna.

- Det är positivt att vi har människor i olika åldrar. Vi kan inte tänka så att vi inte ska ha de gamla med, vi behöver alla, säger Nilsson-Väre.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten