Hoppa till huvudinnehåll

Pulitzer till journalistorganisationen bakom Panama-avslöjandet - Ylejournalister med

Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna.
Ylejournalisterna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos tog i mars emot Koura-pris. Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna. Bild: Yle/ Kjell Lindroos kjell lindroos

Den internationella organisationen för grävande journalistik ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) som undersökt de så kallade Panamapappren belönades med Pulitzerpriset. Yle deltog i projektet som enda finländsk aktör.

Panamapappren läckte från den panamesiska adovaktbyrån Mossack Fonseca till tyska Süddeutsche Zeitung år 2015. Dokumenten delades via ICIJ till hundratals journalister runtom i världen. Ylejournalisten Minna Knus-Galán och Timo-Erkki Heino, tidigare Yleanställd nuvarande frilans, är medlemmar i ICIJ.

Minna Knus-Galán och Svenska Yle-journalisten Kjell Lindroos deltog i utredningen och rapporterade om fallet.

Innehållen i Panamapappren behandlades i programserien MOT: Världens största läcka behandlade Panamapappren, som var en samproduktion mellan Yle TV1 och Yle Fem. Programmet belönades med Koura-priset för bästa vecko- och serieprogram

Pulitzerpriset delas ut årligen i USA. Priset ges för journalistiska och litterära bedrifter samt för kompositioner.