Hoppa till huvudinnehåll

Pulitzer till journalistorganisationen bakom Panama-avslöjandet - Ylejournalister med

Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna.
Ylejournalisterna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos tog i mars emot Koura-pris. Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna. Bild: Yle/ Kjell Lindroos kjell lindroos

Den internationella organisationen för grävande journalistik ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) som undersökt de så kallade Panamapappren belönades med Pulitzerpriset. Yle deltog i projektet som enda finländsk aktör.

Panamapappren läckte från den panamesiska adovaktbyrån Mossack Fonseca till tyska Süddeutsche Zeitung år 2015. Dokumenten delades via ICIJ till hundratals journalister runtom i världen. Ylejournalisten Minna Knus-Galán och Timo-Erkki Heino, tidigare Yleanställd nuvarande frilans, är medlemmar i ICIJ.

Minna Knus-Galán och Svenska Yle-journalisten Kjell Lindroos deltog i utredningen och rapporterade om fallet.

Innehållen i Panamapappren behandlades i programserien MOT: Världens största läcka behandlade Panamapappren, som var en samproduktion mellan Yle TV1 och Yle Fem. Programmet belönades med Koura-priset för bästa vecko- och serieprogram

Pulitzerpriset delas ut årligen i USA. Priset ges för journalistiska och litterära bedrifter samt för kompositioner.

Bolaget

  • Hannu Lintu lämnar Radions symfoniorkester 2021

    Hannu Lintus och RSO:s samarbete har varit framgångsrikt.

    Radions symfoniorkesters chefsdirigent Hannu Lintu lämnar sin post i ledningen för RSO i slutet av sitt nuvarande mandat våren 2021. Lintu tillträdde som chef hösten 2013 efter att dessförinnan ha varit orkesterns förste gästdirigent i ett år.

  • Marit Lindqvist tilldelas Mikael Lybeck-priset 2019

    Engagemang, kompetens och omsorg om litteraturen belönas.

    Svenska Yles kulturredaktör Marit Lindqvist belönas för sin ambitiösa bevakning och sin stora kompetens inom litteraturområdet. “En länk till såväl det finländska som det nordiska” lyder motiveringen.