Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg köper sen och tidig tågtur till Helsingfors

Karis tågstation, till höger syns ett Y-tåg.
Västnylänningar kan ta tåget från Karis till Helsingfors tidigare på morgonen och senare på kvällen än i dag. Karis tågstation, till höger syns ett Y-tåg. Bild: Yle/Malin Valtonen morgontåg

Pendlarna i Västnyland ska få en sen och en tidig tågtur till från och med augusti. Det beslöt Raseborgs stadsstyrelse på måndagen (10.4).

Raseborg köper två tågturer av Helsingforsregionens trafik (HRT). Tågen ska stanna i Sjundeå på vägen, men inte i Ingå.

Staden ska nu förhandla med kommunikationsministeriet om att de här tågturerna ska ingå i statens allmänna trafikplikt. Raseborg ska också söka statsstöd för dem.

Närtåg förlänger rutten till Karis

Ett L-tåg som startar klockan 23:01 från Helsingfors ska förlänga sin rutt alla dagar i veckan och på vardagarna ska tåget köra tillbaka som ett tidigt morgontåg som startar 05:52 från Karis.

Enligt styrelseordföranden Anders Walls (SFP) har det kommit många tidsönskemål gällande kvällståget, allt mellan klockan 21 och 23.30.

- Det är förstås knepigt när man måste välja en tid och den var ganska given eftersom tåget övernattar här för att sedan fungera som morgontåg.

Enligt Walls har man inte diskuterat anslutande bussförbindelser mot Ekenäs- och Hangöhållet i samband med de nya tågturerna.

Det ska ändå göras en kartläggning av trafikströmningarna, säger Walls.

Så här mycket kostar det

Totalt kostar de här turerna 290 000 euro plus moms per år, varav Raseborgs andel är 260 000. Sjundeå betalar 30 000 euro. Fördelningen är uträknad enligt kilometrarna.

Om Sjundeå går med i HRT som planerat år 2018 så räknas de nya tågturerna in i den summa som Sjundeå betalar årligen till HRT.

Biljettintäkterna räknas bort från kostnaderna, vilket betyder att det blir billigare för staden om tågen används flitigt.

Två års kontrakt

Avtalet som ska skrivas gäller från augusti 2017 till juni 2019.

Ärendet går vidare till fullmäktige i Raseborg som ska godkänna en budgetändring på 104 000 euro för år 2017.

I Ingå har kommundirektör Jarl Boström tidigare sagt att kommunen är mera intresserad av kvällsbussar än tåg.

Läs mera:

Raseborg planerar köpa sen och tidig tågtur - tågen stannar också i Sjundeå

Pendlarna i Västnyland får kanske två nya tågturer från och med augusti. Stadsstyrelsen ska på måndag (10.4) behandla ett förslag om att köpa en sen och en tidig tur av Helsingforsregionens trafik (HRT).

Artikeln uppdaterades 11.4.17 klockan 12.02 med citat av Anders Walls. Då lades också in en mening om kommundirektör Jarl Boströms tankar om tågtrafiken i Ingå.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland