Hoppa till huvudinnehåll

Rödgrönt uppsving i Åbo – "Motståndet mot regeringspartierna avspeglar sig på kommunnivå"

Ville Niinistö jublar.
Ville Niinistö jublar efter resultatet. Ville Niinistö jublar. Bild: Lehtikuva Ville Niinistö,Gröna förbundet,Kommunalvalet 2017

I Åbo har de rödgröna partierna fått ett uppsving. Trots att Samlingspartiet fortfarande är störst är det nämligen De gröna och Vänsterförbundet som har ökat sitt inflytande mest inför den kommande perioden.

De gröna stod för en ökning på 5,1 procentenheter och är nu stadens näststörsta parti. Vänstern å sin sida har med en ökning på 2,6 enheter gått upp jämsides med SDP.

Samlingspartiet och SDP, de två traditionellt stora partierna i Åbo har däremot backat och resultatet innebär en helt ny maktbalans i kommunalpolitiken.

"Vi har lyckats berätta vad vi kommer att göra och vad vi har gjort sedan förra valet"

Mikaela Sundqvist är med 349 röster en av De grönas återvalda fullmäktigeledamöter. Hon menar att det handlar om en större trend, som kommer från partiets arbete på det nationella och det lokala planet.

- Väljarna prioriterar i allt högre grad värden såsom miljö, hållbarhet och att man tar hand om dem som har det sämre ställt.

Varför har väljarnas värderingar förändrats?

- Väljarna har märkt att de gamla partierna inte kommer att åstadkomma någon den förändring som de vill ha. Jag tror att vi har varit bra på att kommunicera vad vi gör, vad våra mål var år 2012 och hur de har förverkligats åt väljarna.

Sundqvist menar också att partiordförande Ville Niinistös återkomst till kommunalpolitiken har haft en stor inverkan. Inte bara för att han samlar röster, utan också för att han varit en viktig del i det interna kampanjarbetet.


Hur förändras politiken av den nya maktbalansen?

- Eftersom det gick så bra för Vänsterförbundet kommer vi att kunna samarbeta fram lösningar i de frågor som är gemensamma för oss. Man kan också tänka sig att ordförandeposten i fullmäktige går till De gröna. Det är så jämnt mellan de stora nu att Samlingspartiet och SDP inte kan fortsätta enligt samma mönster som förr. Därför kommer det i allmänhet handla mer om att gemensamt arbeta fram lösningar som alla kandidater kan gå med på.

Mikaela Sundqvist, arkivbild. Bild: YLE/Åke Röblom mikaela sundqvist

Landskapsreformen och nedskärningarna har gett drivkraft åt Vänsterförbundet

Jaakko Lindfors var uppställd för Vänsterförbundet i kommunalvalet. Han var en hårsmån från att komma in, men landade på en första reservplats.

- Vi gjorde ett mycket bra val i Åbo på grund av två saker. För det första har väljarna tröttnat på regeringspolitiken och nedskärningarna och för det andra har vi Li Andersson som har lyckats formulera väljarnas kritik mot regeringen. Hon är den stjärna som partiet behöver.

Var skulle Vänsterförbundet vara utan Li Andersson?

- Hennes betydelse är förstås stor, men vi har ett brett kandidatfält, så jag tror nog ändå på partiet som helhet.

Trots att Lindfors bedömer att väljarstödet till stor del beror på missnöje mot regeringen menar han att samma frågor avspeglas i kommunalpolitiken, till exempel i och med nedskärningar i utbildningen.

Vad händer i Åbopolitiken i och med den nya maktbalansen?

- Bollen är hos De gröna nu. I och med den kritik de har riktat mot Samlingspartiets och SDP:s avtalspolitik blir det intressant att se vad som händer, men vi ser fram emot att samarbeta med dem utan avtal som är bestämda på förhand.

Hur omvandlar ni det höga väljarstödet i kommunalpolitik?

- Vi kommer förstås att ha höga krav på närservice i Åbo. Nedskärningarnas tid måste vara förbi.

Jaakko Lindfors
Jaakko Lindfors, arkivbild. Jaakko Lindfors Bild: Yle/Nina Bergman jaakko lindfors

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland