Hoppa till huvudinnehåll

Sjubarnsfamilj satt i förvar - rädda för att tvångsutvisas till Irak

Flera frivilligarbetare oroar sig nu för sjubarnsfamiljen från Irak. Familjen har sju minderåriga barn varav den äldsta är 14 och den yngsta 1,5 år. Igår kväll kom polisen och hämtade dem i närheten av Åbo och förde dem till Krämertskog i Helsingfors.

När Yle träffar dem berättar de att de är rädda för att bli avvisade med tvång till Irak. Familjen har två fått negativa asylbeslut.

- Jag vill bo i Finland, jag vill inte åka till Irak, säger familjens äldsta dotter Ayat på finska.

Av familjens barn har endast två fötts i Irak, resten är födda i Syrien och Turkiet. Familjen säger sig inte ha ett nätverk i Irak eftersom de inte har bott där de senaste tio åren. De hade flytt från Irak till Syrien och efter att kriget bröt ut i Syrien flydde de till Turkiet.

Intervjun i Krämertskog avbröts av att familjen flyttades av polisen till det slutna förvaret vid flyktingförläggningen i Joutseno där det finns familjerum. De vet inte vad som kommer att hända med dem men de är rädda för att snart bli förda till flygfältet och satta på ett flygplan till Bagdad.

Polisen är förtegen

Överkommissarie Hannu Pietilä som har hand om utlänningsärenden hos Helsingforspolisen säger på tisdag att han inte vet något om någon irakisk familj som ska avvisas.

- Jag känner inte till något sådant fall.

Pietilä poängterar också att utgångsläget är att uppgifter om avvisningar är konfidentiella.

Myndigheterna brukar inte informera om enskilda avvisningar.

I slutet av mars berättade polisen att man hittills ordnat flygtransport för 500 irakier som gått med på att ta tillbaka sin asylansökan och frivilligt återvända till Irak.

Migrationsverket presenterade i januari en rapport om läget i länder som flera asylsökande kommer från.

Enligt den är säkerhetsläget i Irak försämrat men civilbefolkningen kan återvända till en del av provinserna i landet.

Möjligen lagligt - men är det etisk?

För en vecka sedan samlades ett par hundra demonstranter för att protestera mot avvisningar av afghanska flyktingar på Helsingfors Vanda flygplats och vid polistationen i Böle.

Det fanns uppgifter om att det bland dem som skulle deporteras fanns en gravid kvinna och barn. Senare klarnade det ändå att det varken funnits gravida eller barn på planet.

Då kommenterade statsminister Juha Sipilä (C) uppståndelsen med att säga att det inte är förenligt med hans rättsuppfattning om det skulle ha funnits med gravida kvinnor eller barn på planet.

Läs också