Hoppa till huvudinnehåll

Stockholm: Misstänkte Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott

Rakhmat Akilov den 7.4.2017
Rakhmat Akilov den 7.4.2017 Bild: /All Over Press rakhmat akilov

Stockholm tingsrätt har häktat uzbeken Rakhmat Akilov på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Anhållandet mot den andre terrormisstänkte har hävts.

Förhandlingen i säkerhetssalen började med att den misstänkte 39-åringens advokat Johan Eriksson meddelade att Akilov har erkänt terroristbrott.

Därefter fick åhörarna lämna rättssalen och förhandlingarna fortsatte bakom lyckta dörrar.

Åklagaren var tvungen att lägga fram bevisning för att det finns sannolika skäl att misstänka Akilov för terroristbrott genom mord.

Pressuppbådet var stort vid Stockholms tingsrätt under häktningsförhandlingen mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov 11.4.2017
Pressuppbådet var stort vid Stockholms tingsrätt under häktningsförhandlingen mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Pressuppbådet var stort vid Stockholms tingsrätt under häktningsförhandlingen mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov 11.4.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Attentatet i Stockholm 2017,Häktningsförhandling

Förhandlingen pågick i ungefär en och en halv timme. Därefter läste domstolens ordförande upp beslutet om att Akilov häktas.

Ska genomgå sinnesundersökning

Rätten beslöt att Akilov ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning. Enligt åklagaren Hans Ihrman är det en rutinåtgärd.

Domstolen beslutade också om yppandeförbud. Det innebär att varken försvarsadvokaten eller åklagaren får berätta om vad Akilov har berättat i förhör eller vad han sade om sina motiv under häktningsförhandlingen.

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson under häktningsförhandlingarna.
Den terrormisstänkte Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson under häktningsförhandlingarna. Den terrormisstänkte Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson under häktningsförhandlingarna. Bild: AFP / Lehtikuva Attentatet i Stockholm 2017,försvarsadvokat,Häktningsförhandling

Åtal ska vara väckt senast den 11 maj.

Anhållandet mot den andra terrormisstänkte hävt

Åklagaren beslutade på tisdagen att häva anhållandet av den man som anhölls i söndags skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Det framgick av ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Misstankegraden var alltså lindrigare mot den andre anhållne än den var mot Akilov.

Enligt åklagaren har misstankarna försvagats ytterligare och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad.

Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Fyra människor miste livet i attacken på Drottninggatan. På tisdagen vårdas fortfarande åtta människor på sjukhus för sina skador.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC