Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Minst två har använt det namn som den terrormisstänkta använde

Folk på Drottninggatan i Stockholm.
Drottninggatan i Stockholm där attentatet ägde rum. Folk på Drottninggatan i Stockholm. Bild: Yle/Peter Karlberg Attentatet i Stockholm 2017

Den häktade terrormisstänkta mannen Rakhmat Akilov har fått lön från flera olika arbetsgivare i Sverige, visar det svenska skatteverkets uppgifter enligt SVT.

Under åren 2015 och 2016 betalade ett saneringsföretag lön till honom.

Också Scandic Hotels AB uppges ha betalat ut lön till den terrormisstänkta mannen. Men då bilder på honom offentliggjordes konstaterade Scandic att det inte var den personen som hotellkedjan hade haft som anställd.

Enligt de nya uppgifter som SVT Nyheter avslöjar finns det åtminstone två andra personer som har använt identiteten Rakhmat Akilov.

De har redan tidigare framkommit att Rakhmat Akilov å sin sida igen har använt minst två olika identiteter i Sverige. Han använde ett helt annat namn då han sökte uppehållstillstånd.

Erkände terroristbrott

Stockholm tingsrätt har häktat uzbeken Rakhmat Akilov på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Anhållandet mot den andra terrormisstänkta har hävts.

Förhandlingen i dag började med att den misstänkta 39-åringens advokat Johan Eriksson meddelade att Akilov har erkänt terroristbrott.

Fyra människor miste livet i attacken i fredags på Drottninggatan i Stockholm. Åtta människor vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

SVT, Yle