Hoppa till huvudinnehåll

Varg i centrum av Kimito

Varg som stryker runt i skogen.
I motsats till till exempel lon, rör sig vargen också på dagen. Varg som stryker runt i skogen. Bild: Duncan Drysdale Yle Fem,dokumentärprogram,varg,varg eller icke varg? det är frågan

Under de senaste veckorna har varg observerats på många olika håll på Kimitoön. Så sent som i går, måndag, rörde sig en varg i centrum av Kimito, berättar rovdjursombudsman Mikael Sundberg.

Två observationer av varg gjordes i går i Kimito: Den ena på förmiddagen i närheten av kyrkan och den andra på kvällen på en åker i närheten av Reku å.

- Där jagade den antagligen tranor och försökte få mat åt sig, berättar Sundberg.

Många på Kimitoön har under de senaste veckorna sett vargen eller vargar. Exakt hur många vargar det finns på ön kan Sundberg inte säga.

- Kanske tre olika individer. Dom rör sig på hela ön för tillfället.

Två tranor
På kvällen jagade vargen tranor i Kimito, tror rovdjursombudsman Mikael Sundberg. Två tranor Bild: Pentti Kallinen grus grus

För en och en halv vecka sedan kom det uppgifter om att vargen låg i korsningen av Åbovägen och Bjärnåvägen i närheten av Kimito reningsverk.

- Klockan var ungefär tjugo i nio på kvällen och när bilisten fotograferade vargen förflyttade den sig mot kyrkan och Brusaby, berättar Sundberg och tillägger:

- Jag tror att det är så att de vargar som nu rör sig i området är födda här och kanske deras föräldrar också är födda här. Det kanske är flera generationer som är födda här så de har blivit vana vid människor och blir bara vanare. De kommer säkert att komma närmare husen hela tiden. Det är min åsikt angående den här saken.

Varg som tittar in i kameran
Det är över hundra år sedan vargen dödat en människa i Finland. Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus

Om det visar sig att vargen börjar hålla till i centrum av Kimito måste vargen betecknas som en problemvarg, anser Sundberg som uppmanar människor att höra av sig till polisen om vargen visar sig i närheten av bebyggelse. Polisen är nämligen den myndighet som fattar beslut om huruvida djur förorsakar fara och därför bör skjutas.

Varg- och andra rovdjursobservationer bör också göras till Viltcentralens rovdjursombud. Kontaktuppgifter till ombuden på Kimitoön hittar du här.

Bör man vara rädd för vargen?

- Det finns det många åsikter om. Det är cirka 130 år sedan vargen senast dödat en människa i Finland men nog har den ju dödat människor i vårt östra grannland. Själv är jag inte rädd men nog förstår jag dem som har små barn. Om jag hade små barn och det rörde sig varg i närheten så skulle nog också jag tänka efter före jag släppte ut barnen ensamma.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland