Hoppa till huvudinnehåll

Ägg finns!

Tio närproducerade ägg i en äggkartong.
Tio närproducerade ägg i en äggkartong. Bild: Yle/Hanna Othman ägg,närproducerad mat,äggkartong

Inför påsken har det rapporterats om äggbrist och att ägghyllorna kan stå tomma i en del butiker. I värsta fall kan påskfirare bli utan ägg, helt enkelt för att produktionen inte håller jämna steg med efterfrågan.

Riktigt så illa verkar det ändå inte vara, en rundringning till några butiker i Åbotrakten bekräftar att hyllorna är fulla och att det visst finns ägg. Pargasköpmannen Kim Mattson i K-butiken Reimari säger att de har ägg i hyllorna åtminstone för tillfället och att de borde räcka till.

– Nog ökar åtgången kraftigt, alla ska ha ägg till påsken. Ägg och påsk har alltid hört ihop.

Räknar till 25 sorter

Numera finns väldigt många sorter av ägg att köpa. De finns i olika storlekar, det finns ekologiskt och ägg från frigående höns. Mattson räknar till ägg i 25 olika förpackningar. Då han började fanns det kanske två olika förpackningar och mycket av försäljningen gick i lösvikt. Vissa kunder väljer alltid ekologiskt, men bästsäljare är ändå de billigaste äggen.

– Nog är det alltid det som är billigast som går mest åt, där är volymerna störst.

Det var Maaseudun tulevaisuus som rapporterade tidigare i veckan att det finns äggpackerier som sedan förra veckan haft svårigheter med att möta efterfrågan. Åtgången är just nu på topp och köpmännen måste göra sina beställningar i god tid för att vara säkra på att ha tillräckligt med ägg under påsken. Börjar man sista dagarna beställa varor så kan man nog bli utan, säger Mattson.

Ingen risk för superbaciller

Ett gissel som numera är vanligare bland köttprodukter av fjäderfä är förekomsten av antibiotikaresistenta ESBL-bakterier. Dessa tarmbakterier kan förekomma i kycklingkött och rekommendationen är god handhygien för att undvika att bakterierna överförs. Den som vill äta ägg under påsken kan ta det lugnt. Det är högst osannolikt att ESBL-bakterier skulle finnas i ägg, säger Anna-Liisa Myllyniemi, direktör på livsmedelssäkerhetsverket Evira.

– Några rekommendationer angående hanteringen av ägg finns inte, men nog för kött.

 • I jakten på århundradets finlandssvensk - så här togs de 22 namnen fram!

  Så här resonerade juryn som valde ut 22 kandidater.

  En fyrahövdad jury har valt ut tjugotvå framstående finlandssvenskar som varit verksamma under vår hundraåriga självständighet. Vinnaren röstas fram av allmänheten och koras på Svenska dagens huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors den sjätte november.

 • Rösta fram århundradets finlandssvensk!

  Vem är den främsta finlandssvensken?

  Vem är den främsta finlandsvensken under de hundra år som Finland varit självständigt? Nu har du chansen att vara med och rösta fram århundradets finlandssvensk bland de utvalda tjugotvå kandidaterna.

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland