Hoppa till huvudinnehåll

Ägg finns!

Tio närproducerade ägg i en äggkartong.
Tio närproducerade ägg i en äggkartong. Bild: Yle/Hanna Othman ägg,närproducerad mat,äggkartong

Inför påsken har det rapporterats om äggbrist och att ägghyllorna kan stå tomma i en del butiker. I värsta fall kan påskfirare bli utan ägg, helt enkelt för att produktionen inte håller jämna steg med efterfrågan.

Riktigt så illa verkar det ändå inte vara, en rundringning till några butiker i Åbotrakten bekräftar att hyllorna är fulla och att det visst finns ägg. Pargasköpmannen Kim Mattson i K-butiken Reimari säger att de har ägg i hyllorna åtminstone för tillfället och att de borde räcka till.

– Nog ökar åtgången kraftigt, alla ska ha ägg till påsken. Ägg och påsk har alltid hört ihop.

Räknar till 25 sorter

Numera finns väldigt många sorter av ägg att köpa. De finns i olika storlekar, det finns ekologiskt och ägg från frigående höns. Mattson räknar till ägg i 25 olika förpackningar. Då han började fanns det kanske två olika förpackningar och mycket av försäljningen gick i lösvikt. Vissa kunder väljer alltid ekologiskt, men bästsäljare är ändå de billigaste äggen.

– Nog är det alltid det som är billigast som går mest åt, där är volymerna störst.

Det var Maaseudun tulevaisuus som rapporterade tidigare i veckan att det finns äggpackerier som sedan förra veckan haft svårigheter med att möta efterfrågan. Åtgången är just nu på topp och köpmännen måste göra sina beställningar i god tid för att vara säkra på att ha tillräckligt med ägg under påsken. Börjar man sista dagarna beställa varor så kan man nog bli utan, säger Mattson.

Ingen risk för superbaciller

Ett gissel som numera är vanligare bland köttprodukter av fjäderfä är förekomsten av antibiotikaresistenta ESBL-bakterier. Dessa tarmbakterier kan förekomma i kycklingkött och rekommendationen är god handhygien för att undvika att bakterierna överförs. Den som vill äta ägg under påsken kan ta det lugnt. Det är högst osannolikt att ESBL-bakterier skulle finnas i ägg, säger Anna-Liisa Myllyniemi, direktör på livsmedelssäkerhetsverket Evira.

– Några rekommendationer angående hanteringen av ägg finns inte, men nog för kött.

 • Lycka och brist på lycka är inte motsatser

  En ny studie vill se mera nyanser i lyckostatistiken.

  Vad är lycka? Hur mäter vi det? Och när vi mäter det, gör vi det verkligen på rätt sätt? Finland valdes till världens lyckligaste land 2018. Åtminstone enligt World Happiness Report, som är en lista som sammanställs på uppdrag av Förenta Nationerna och uppdateras varje år. Vår lycka i den här listan baserar sig på ett antal fasta kategorier.

 • På tv i dag: Fourcade säkrar sjunde världscuptiteln

  Fransmannen tar historisk seger, igen.

  Fransmannen Martin Fourcade kommer med stor sannolikhet att skriva skidskyttehistoria då världscupavslutningen i ryska Tiumen fortsätter med jaktstart i dag. Forucade blir den första skidskytten att vinna sju världscuptitlar.

 • Dagens TV-thriller: Om Mäkäräinen är på pallen är Kuzmina i gungning

  Kuzminas försprång i världscupen har krympt.

  Kaisa Mäkäräinen har slagläge inför dagens jaktstart i Tiumen. Tar hon en pallplacering kommer världscupledaren Anastasija Kuzmina att ha all press på sig inför den avslutande masstarten i morgon. Sändningen på TV2 och Arenan inleds klockan 15.55.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland