Hoppa till huvudinnehåll

Ägg finns!

Tio närproducerade ägg i en äggkartong.
Tio närproducerade ägg i en äggkartong. Bild: Yle/Hanna Othman närproducerad mat,närproducerat,ägg,äggkartong

Inför påsken har det rapporterats om äggbrist och att ägghyllorna kan stå tomma i en del butiker. I värsta fall kan påskfirare bli utan ägg, helt enkelt för att produktionen inte håller jämna steg med efterfrågan.

Riktigt så illa verkar det ändå inte vara, en rundringning till några butiker i Åbotrakten bekräftar att hyllorna är fulla och att det visst finns ägg. Pargasköpmannen Kim Mattson i K-butiken Reimari säger att de har ägg i hyllorna åtminstone för tillfället och att de borde räcka till.

– Nog ökar åtgången kraftigt, alla ska ha ägg till påsken. Ägg och påsk har alltid hört ihop.

Räknar till 25 sorter

Numera finns väldigt många sorter av ägg att köpa. De finns i olika storlekar, det finns ekologiskt och ägg från frigående höns. Mattson räknar till ägg i 25 olika förpackningar. Då han började fanns det kanske två olika förpackningar och mycket av försäljningen gick i lösvikt. Vissa kunder väljer alltid ekologiskt, men bästsäljare är ändå de billigaste äggen.

– Nog är det alltid det som är billigast som går mest åt, där är volymerna störst.

Det var Maaseudun tulevaisuus som rapporterade tidigare i veckan att det finns äggpackerier som sedan förra veckan haft svårigheter med att möta efterfrågan. Åtgången är just nu på topp och köpmännen måste göra sina beställningar i god tid för att vara säkra på att ha tillräckligt med ägg under påsken. Börjar man sista dagarna beställa varor så kan man nog bli utan, säger Mattson.

Ingen risk för superbaciller

Ett gissel som numera är vanligare bland köttprodukter av fjäderfä är förekomsten av antibiotikaresistenta ESBL-bakterier. Dessa tarmbakterier kan förekomma i kycklingkött och rekommendationen är god handhygien för att undvika att bakterierna överförs. Den som vill äta ägg under påsken kan ta det lugnt. Det är högst osannolikt att ESBL-bakterier skulle finnas i ägg, säger Anna-Liisa Myllyniemi, direktör på livsmedelssäkerhetsverket Evira.

– Några rekommendationer angående hanteringen av ägg finns inte, men nog för kött.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Åboland