Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Galluparna överskattade Sannfinländarna, underskattade Samlingspartiet

Timo Soini tittar ner i marken, i bakgrunden regeringskamraterna Juha Sipilä och Petteri Orpo.
Timo Soini tittar ner i marken, i bakgrunden regeringskamraterna Juha Sipilä och Petteri Orpo. Bild: Lehtikuva / VESA MOILANEN Kommunalvalet 2017,Timo Soini,Regeringen Sipilä

Svenska Yle granskade i vilken utsträckning de tre sista opinionsmätningarna inför kommunalvalet överensstämde med det egentliga valresultatet.

Det visade sig att mätningarna (Yle, HS, Alma Media) underskattade stödet för Samlingspartiet och SDP, medan Sannfinländarna och Centern fick ett högre stöd i mätningarna än i verkligheten.

I stort sett överensstämde mätningarna ändå med det egentliga valresultatet. För de stora partiernas del (Saml, SDP, Centern) ryms skillnaden mellan opinionsmätningarna och det egentliga valresultatet inom de angivna felmarginalerna.

Vår interaktiva grafik åskådliggör skillnaden mellan opinionsmätningarna och det egentliga valresultatet. Texten forsätter under grafiken.

Grafik.
Grafik. Grafik

Samlingspartiets slutspurt överraskade

Grafiken visar att samtliga tre opinionsmätningar underskattade Samlingspartiets popularitet. Närmast kom HS mätning, som gav Samlingspartiet ett stöd på 19,7 procent. Det här var en procentenhet lägre än valresultatet.

I Yles och Alma Medias undersökningar var stödet för Samlingspartiet nästan två procentenheter lägre än i verkligheten.

Stödet för SDP var likaså lägre i mätningarna än i valet. Skillnaden till valresultatet var ändå betydligt mindre i SDP:s fall.

Sämre än väntat för Centern och Sannfinländarna

För Centern har gallupsiffrorna pekat nedåt under merparten av den pågående regeringsperioden. På basis av opinionsmätningarna var det ändå svårt att förutse att partiets stöd skulle komma att bli så lågt som 17,5 procent i valet.

Samma gäller Sannfinländarna: I samtliga tre mätningar fick partierna ett märkbart högre stöd än i valet. I tidigare valrörelser har Sannfinländarnas framgångar förklarats med att partiet lyckats mobilisera de osäkra väljarna.

Skillnaden mellan opinionsmätningarna och valresultatet tyder på att Sannfinländarna inte lyckades nå ut till de osäkra väljarna i samma utsträckning som tidigare.

Förutsäger stödet för De gröna och Vänsterförbundet

Stödet för De gröna i opinionsmätningarna var som högst drygt 14 procent. Inför valet började gallupkurvan ändå peka nedåt en aning.

I HS och Alma Medias mätningar fick De gröna ett stöd på knappt 12 procent, och i Yles mätning knappt 13 procent. Det här kan jämföras med 12,4 procent som De gröna fick i valet.

Galluparna lyckades också fånga upp Vänsterförbundets slutspurt under de sista veckorna. I Yles mätning fick VF ett stöd på 9,4 procent och i Alma Medias mätning 9,2 procent.

Räknar man ihop VF:s stöd i tre mätningar får man ett medelvärde på 8,9 procent. Det här är endast en tiondel högre än det egentliga valresultatet.

SFP:s seger ingen överraskning

Svenska Folkpartiets valsegrar kommer inte heller som någon överraskning för den som följt med opinionsmätningarna.

Stödet för SFP har varit högt sedan hösten, då debatten om jourreformen blossade upp i riksdagen. Flera mätningar i följd har pekat på att ett fem procents stöd varit inom räckhåll för partiet.

Mätningarna pekade också på ett ökat stöd för Kristdemokraterna. I enlighet med de sista mätningarna gick KD framåt i valet.

Mätningarna gjordes strax före valet

Samtliga tre mätningar som vi tittat närmare på gjordes i månadsskiftet mars-april. De mäter således stämningarna inför och under förhandsröstningen.

Helsingin Sanomats och Alma Medias opinionsundersökningar kartlägger åsikterna under den sista veckan i mars, medan Yles mätning är gjord en knapp vecka senare.

Felmarginalen i undersökningarna varierar mellan +/- 2,2 och +/- 2,5 procentenheter. Man kan alltså säga att mätningarna är i stort sett likadana vad tidsperioden, samplets storlek och felmarginalen beträffar.