Hoppa till huvudinnehåll

Attentatsmannen i Stockholm ville ansluta till IS i Syrien

Rakhmat Akilov den 7.4.2017
Akilov ska ha kommit till Sverige efter att först ha bott i Turkiet. Rakhmat Akilov den 7.4.2017 Bild: /All Over Press rakhmat akilov

Uzbekistans säkerhetstjänst säger att mannen som misstänks för lastbilsattacken i Stockholm i fredags fanns på en lista över misstänkta extremister.

Mannen sattes på Uzbekistans lista över efterlysta religiösa extremister så sent som i februari, säger en anonym källa från säkerhetstjänsten till nyhetsbyrån Reuters.

Uzbeken Rakhmat Akilov försökte ta sig in i Syrien via Turkiet för att gå med i IS år 2015, men han greps och deporterades till Sverige.

Akilov är etnisk tadzjik och kom enligt källan i kontakt med en tadzjikisk cell inom IS när han bodde i Sverige.

Sveriges radio har talat med människor som kände Akilov och säger att han på senare tid hade blivit allt mer instabil och hade rört sig i kriminella kretsar där också droger förekom.

En vän säger att Akilov tyckte om IS och förespråkade våldsbejakande extremism.

Akilov sökte asyl i Sverige år 2014 men under ett annat namn. Migrationsverket tyckte inte han var trovärdig och avslog hans asylansökan i juni ifjol.

Fyra personer dödades i attacken förra veckan i Stockholm ; två svenskar, en britt som arbetade i Stockholm och en belgisk turist.

Källor: Reuters, Sveriges radio

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes