Hoppa till huvudinnehåll

Blombänken - en gammaldags plantering

Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Assiett,blombänk,Bricka,Kalligrafiska stilar,planteringsskiss,planteringsskyltar,Porslin,porslin,Rabatt (trädgård),tallrikar

Förr när man anlade blombänkar grävde man upp ett stycke mark, kalkade och gödslade jorden för att sedan plantera. Att hålla blombänken enkel kräver kanske lite mera skötsel än att rama in den med all världens kanter och marktäckning, men det är väl också delvis därför vi anlägger olika planteringar i våra trädgårdar – för att vi tycker om att jobba i trädgården.

Till Strömsös blombänk har jag valt blommande perenner. De är alla robusta, tåliga växter som passar vårt nordiska klimat. De flesta av dem blommar under senare delen av sommaren och förhösten.

Blomrabatt i eländigt skick med mycket ogräs
Blombänken före Owe grävde om den Blomrabatt i eländigt skick med mycket ogräs Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm blombänk,ogräs

Viktigt att tänka på
  • Se till att jorden är fri från besvärliga rotogräs som tistlar och kirskål. Säkraste sättet att bli av med rotogräs är att helt enkelt gräva bort dem och byta till ny och ogräsfri jord, t.ex. mullrik perennjord som är gödslad och kalkad.
  • Ta reda på hur djupt rotsystem de växter har som du tänkt plantera. De flesta perenner klarar sig med matjord på ca 50-60 cm.
  • Gräv ett litet dike mellan blombänken och gräsmattan. På så sätt har du lättare koll på att gräset inte invaderar blombänken.
  • Placera gärna de högsta växterna längst bak och de lägsta längst fram men var inte heller rädd att kasta om ordningen, det kan bli ett fräscht slutresultat!
Välansad rabatt
Blombänken då Owe planterat klart Välansad rabatt Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm blombänk,perenner,perenner,Plantering

  • Astilbe `Cappuchino` - Astilbe
  • Astilbe `Flamingo` - Astilbe
  • Astrantia major `Star of Fire` - Stjärnflocka
  • Brunnera `Looking Glass` - Kaukasisk förgätmigej
  • Chelone obliqua - Sköldpaddeört
  • Clematis recta - Styvklematis
  • Clematis viticella - Viticellaklematis
  • Delphinium belladonna `Piccolo` - Praktriddarsporre
  • Echinacaea purp. `Magnus` - Röd rudbeckia
  • Heuchera hybr. `Berry Smoothies` - Alunrot
  • Lilium martagon - Krollilja
  • Nepeta x faassensii `Junior Walker` - Kantnepeta
  • Oenothera pilosella - Nattljus
  • Phlox paniculatat `Bright eyes` - Höstflox
  • Salvia hybr. `Caradonna`- Stäppsalvia
  • Thalictrum aquilegiifolium - Aklejruta

Alla växter är perenner, dvs fleråriga örtartade växter förutom viticellaklematisen som är en flerårig klängväxt.

Påfågelögafjäril sitter på en rosa floxblomma
Påfågelögafjäril sitter på en rosa floxblomma Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm blombänk,fjärilar,Floxsläktet,Phlox,Påfågelöga,påfågelöga

En blombänk kräver en del tillsyn under växtperioden. På vårkanten behöver den gödsel och en ordentlig luckring av jorden och under sommaren ska ogräs rensas och växterna ansas. Men du kommer att få lön för mödan i form av riklig blomning, så ta dej gärna tid att pyssla om och njuta av din blombänk.

Inspirationen till klätterstödet för viticellaklematisen fick jag från gärdesgården som vi byggt på Strömsö. Här hittar du en länk till den artikeln: Bygg en gärdesgård i gammal stil

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med portobello slider och vårsallad.

    Slider med portabello och vårsallad

    En vegetarisk burgare för grillen.

    En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

  • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

    Sy en mjuk docka

    Gör själv en mysig kompis.

    Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

  • Mousserande vin och hot dogs.

    Ellas bubbledogs

    Kalasnytt - mousserande vin till korv och bröd!

    Mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Ole Sandman med målarpensel i handen i hamnen med segelbåtar

    Så målar du giftfärg på båtbottnen

    Vet du skillnad på degreaser, primer och giftfärg för båten?

    Snäckor på båtbottnen är ett enormt problem, säger båtexperten Ole Sandman. Miljöaspekterna blir också allt viktigare hela tiden och därför är inte giftfärgerna lika effektiva som förr i världen.

  • Kjell Herberts

    Så här finlandssvenska är vi!

    Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

    Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.

  • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

    Familjen som inte reser charter

    Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

    Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.