Hoppa till huvudinnehåll

Blombänken - en gammaldags plantering

Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinne Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Assiett,tallrikar,Bricka,Kalligrafiska stilar,Porslin,Rabatt (trädgård),porslin

Förr när man anlade blombänkar grävde man upp ett stycke mark, kalkade och gödslade jorden för att sedan plantera. Att hålla blombänken enkel kräver kanske lite mera skötsel än att rama in den med all världens kanter och marktäckning, men det är väl också delvis därför vi anlägger olika planteringar i våra trädgårdar – för att vi tycker om att jobba i trädgården.

Till Strömsös blombänk har jag valt blommande perenner. De är alla robusta, tåliga växter som passar vårt nordiska klimat. De flesta av dem blommar under senare delen av sommaren och förhösten.

Blomrabatt i eländigt skick med mycket ogräs
Blombänken före Owe grävde om den Blomrabatt i eländigt skick med mycket ogräs Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm ogräs,blombänk

Viktigt att tänka på
  • Se till att jorden är fri från besvärliga rotogräs som tistlar och kirskål. Säkraste sättet att bli av med rotogräs är att helt enkelt gräva bort dem och byta till ny och ogräsfri jord, t.ex. mullrik perennjord som är gödslad och kalkad.
  • Ta reda på hur djupt rotsystem de växter har som du tänkt plantera. De flesta perenner klarar sig med matjord på ca 50-60 cm.
  • Gräv ett litet dike mellan blombänken och gräsmattan. På så sätt har du lättare koll på att gräset inte invaderar blombänken.
  • Placera gärna de högsta växterna längst bak och de lägsta längst fram men var inte heller rädd att kasta om ordningen, det kan bli ett fräscht slutresultat!
Välansad rabatt
Blombänken då Owe planterat klart Välansad rabatt Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Plantering,perenner,perenner

  • Astilbe `Cappuchino` - Astilbe
  • Astilbe `Flamingo` - Astilbe
  • Astrantia major `Star of Fire` - Stjärnflocka
  • Brunnera `Looking Glass` - Kaukasisk förgätmigej
  • Chelone obliqua - Sköldpaddeört
  • Clematis recta - Styvklematis
  • Clematis viticella - Viticellaklematis
  • Delphinium belladonna `Piccolo` - Praktriddarsporre
  • Echinacaea purp. `Magnus` - Röd rudbeckia
  • Heuchera hybr. `Berry Smoothies` - Alunrot
  • Lilium martagon - Krollilja
  • Nepeta x faassensii `Junior Walker` - Kantnepeta
  • Oenothera pilosella - Nattljus
  • Phlox paniculatat `Bright eyes` - Höstflox
  • Salvia hybr. `Caradonna`- Stäppsalvia
  • Thalictrum aquilegiifolium - Aklejruta

Alla växter är perenner, dvs fleråriga örtartade växter förutom viticellaklematisen som är en flerårig klängväxt.

Påfågelögafjäril sitter på en rosa floxblomma
Påfågelögafjäril sitter på en rosa floxblomma Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Phlox,Floxsläktet,Påfågelöga,påfågelöga,fjärilar,blombänk

En blombänk kräver en del tillsyn under växtperioden. På vårkanten behöver den gödsel och en ordentlig luckring av jorden och under sommaren ska ogräs rensas och växterna ansas. Men du kommer att få lön för mödan i form av riklig blomning, så ta dej gärna tid att pyssla om och njuta av din blombänk.

Inspirationen till klätterstödet för viticellaklematisen fick jag från gärdesgården som vi byggt på Strömsö. Här hittar du en länk till den artikeln: Bygg en gärdesgård i gammal stil

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid