Hoppa till huvudinnehåll

"Det var jobbigt att magra och tappa håret"

Janina Tuomisto
Janina Tuomisto Bild: Sus Productions cancer,janina tuomisto

I hela sitt unga vuxna liv har Janina Tuomisto levt med cancer. När hon gick i högstadiet upptäckte hon en knöl på halsen och diagnosticerades med Hodgkins lymfom.

I tonåren påbörjades cytostatikabehandlingar för Janina. Åtta år senare sätter de fortfarande sina spår.

- Jag mådde jättedåligt efter behandlingarna, säger Janina. Direkt jag kände lukten av sjukhuset så började jag må dåligt. Ända sedan dess har jag också problem med att dricka röd saft, då den ena medicinen var röd.

Saknade det långa blonda håret

Cytostatikabehandlingar har följts av cellgifter, operationer och två misslyckade stamcellstransplantationer. Janina har varit med om det mesta. Förutom oro och illamående har det också varit jobbigt att behandlingarna påverkat utseendet.

- Jag har alltid haft långt blont hår, berättar Janina. Jag måste säga ärligt att det tog hårt på faktiskt, då jag miste det. Varenda morgon då jag vaknade gick jag igenom kudden med fingrarna för att se hur mycket hår som fastnat på händerna. Den dagen jag klippte bort det som var kvar skippade jag skolan, för då mådde jag inte bra.

Folk trodde det var anorexi

Cancerbehandlingar påverkar den drabbade - både mentalt och fysiskt - och för många runt omkring kan det vara svårt att hantera situationen. Även Janina har erfarenheter av personer som dragit felaktiga slutsatser och sårat henne.

- Nästan värst för mig var då folk började prata om att jag hade anorexi, säger Janina. Jag stannade inomhus jättelänge efter behandlingarna. Då kilona gått ner och jag annars är lång och smal, så blev jag ju jättesmal. Till och med kompisars kompisar frågade ”Hur är det med Janina nu riktigt, hon har ju blivit så smal, äter hon nånting?”. Jag hade lust att ropa ut till alla: ”Vet ni att jag äter? Jag har inte anorexi, det är cancer!” Men jag ville ju inte göra det heller, för jag ville inte ha så mycket uppmärksamhet, så jag tog helt enkelt bara emot de där slagen.

Kreativa metoder

För att undvika att folk ska hänga upp sig på hennes kropp tar Janina till olika kreativa metoder. Då hon var som smalast rullade hon papper innanför strumpbyxorna, så att det blev tjockt om benen.

- Jag lyfte dem också över midjan så att inte höftbenen skulle stå ut ifall jag hade en tight topp, berättar Janina. Det var jättejobbigt att behöva hålla på så.

Under hela behandlingsperioden har det varit viktigt för Janina att försöka leva så normalt som möjligt. Hon umgås med vänner, ordnar mysiga middagar och leker med syskonbarnen. Det faktum att cancerbehandlingarna är tuffa gör det bara viktigare att minnas också roliga stunder.

Peruken fastnade

Under en strandfest för många år sedan spelade en av hennes peruker huvudrollen. När hon på natten skulle dra sig tillbaka till tältet, märkte hennes kompisar någonting mystiskt uppe i trädet.

- När jag vände mig om så sitter mitt hår fast i en trädkvist, skrattar Janina. Jag hade inte märkt något, för vi hade så bra stämning. Där hängde mitt hår i en trädkvist och alla började gapskratta och ingen fick ju ner den, för alla skrattade.

För Janinas del fortsätter cancerbehandlingarna. Stödet från vänner och familj är ovärderligt.

- Det här låter ju lite dumt, säger Janina, men jag skulle dö lycklig om jag dog nu. Jag har jättebra kompisar, jättebra familj och syskonbarn, som jag fått spendera tid med. Jag tror kanske att jag själv inte skulle ta det lika hårt som mina nära och kära. Jag tycker mer synd om dem än jag tycker synd om mig själv.

Lyssna på podcasten #prataomcancer här.

Har du haft cancer och tappat håret under behandlingarna? Hur påverkade det dig? Hur viktigt har utseendet varit för dig under sjukdomstiden?

Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta din historia!

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Hälsa

 • kvinna tänker

  Erfarenheter av cancer – här är era historier

  Berättelser om nattsvarta dagar, vänner och kastade peruker.

  Ni berättade för oss hur det är att få cancebesked, hur livet kan se ut under sjukdomstiden och vikten av familj och vänner. Och även om den tunga mentala biten och livet tillbaka.

 • Förälder kramar om sitt barn

  Hur pratar vi med barnen om cancer?

  Om föräldern blir sjuk påverkas hela familjen.

  Cancer drabbar inte bara den som blir sjuk. Också partnern, barnen och närkretsen påverkas på olika sätt.

 • Grafisk bild av en man som tröstar en kvinna som drabbats av cancer.

  Rätten över den egna kroppen

  "Ett vårdtestamente kan underlätta cancerbehandlingar".

  Om du drabbas av en livshotande sjukdom är det många runt dig som också påverkas. Den närmaste familjen försöker stöda efter bästa förmåga, men ett vårdtestamente kan göra diskussionen om behandlingar lättare för alla parter.

 • Janina Tuomisto

  "Det var jobbigt att magra och tappa håret"

  Cancerbehandlingar kan få stora konsekvenser för utseendet.

  De tuffa cancerbehandlingarna gör ofta att man tappar både hår och kilon. Janina Tuomisto fick ta till kreativa metoder för att dölja hur mycket hon gått ner i vikt.

 • Peruker och scarfar på modellhuvuden.

  Cancerbehandling - det hänger på håret

  "Cancerpatienten vill ofta ha peruk eller turban."

  Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa