Hoppa till huvudinnehåll

"Det var jobbigt att magra och tappa håret"

Janina Tuomisto
Janina Tuomisto Bild: Sus Productions cancer,janina tuomisto

I hela sitt unga vuxna liv har Janina Tuomisto levt med cancer. När hon gick i högstadiet upptäckte hon en knöl på halsen och diagnosticerades med Hodgkins lymfom.

I tonåren påbörjades cytostatikabehandlingar för Janina. Åtta år senare sätter de fortfarande sina spår.

- Jag mådde jättedåligt efter behandlingarna, säger Janina. Direkt jag kände lukten av sjukhuset så började jag må dåligt. Ända sedan dess har jag också problem med att dricka röd saft, då den ena medicinen var röd.

Saknade det långa blonda håret

Cytostatikabehandlingar har följts av cellgifter, operationer och två misslyckade stamcellstransplantationer. Janina har varit med om det mesta. Förutom oro och illamående har det också varit jobbigt att behandlingarna påverkat utseendet.

- Jag har alltid haft långt blont hår, berättar Janina. Jag måste säga ärligt att det tog hårt på faktiskt, då jag miste det. Varenda morgon då jag vaknade gick jag igenom kudden med fingrarna för att se hur mycket hår som fastnat på händerna. Den dagen jag klippte bort det som var kvar skippade jag skolan, för då mådde jag inte bra.

Folk trodde det var anorexi

Cancerbehandlingar påverkar den drabbade - både mentalt och fysiskt - och för många runt omkring kan det vara svårt att hantera situationen. Även Janina har erfarenheter av personer som dragit felaktiga slutsatser och sårat henne.

- Nästan värst för mig var då folk började prata om att jag hade anorexi, säger Janina. Jag stannade inomhus jättelänge efter behandlingarna. Då kilona gått ner och jag annars är lång och smal, så blev jag ju jättesmal. Till och med kompisars kompisar frågade ”Hur är det med Janina nu riktigt, hon har ju blivit så smal, äter hon nånting?”. Jag hade lust att ropa ut till alla: ”Vet ni att jag äter? Jag har inte anorexi, det är cancer!” Men jag ville ju inte göra det heller, för jag ville inte ha så mycket uppmärksamhet, så jag tog helt enkelt bara emot de där slagen.

Kreativa metoder

För att undvika att folk ska hänga upp sig på hennes kropp tar Janina till olika kreativa metoder. Då hon var som smalast rullade hon papper innanför strumpbyxorna, så att det blev tjockt om benen.

- Jag lyfte dem också över midjan så att inte höftbenen skulle stå ut ifall jag hade en tight topp, berättar Janina. Det var jättejobbigt att behöva hålla på så.

Under hela behandlingsperioden har det varit viktigt för Janina att försöka leva så normalt som möjligt. Hon umgås med vänner, ordnar mysiga middagar och leker med syskonbarnen. Det faktum att cancerbehandlingarna är tuffa gör det bara viktigare att minnas också roliga stunder.

Peruken fastnade

Under en strandfest för många år sedan spelade en av hennes peruker huvudrollen. När hon på natten skulle dra sig tillbaka till tältet, märkte hennes kompisar någonting mystiskt uppe i trädet.

- När jag vände mig om så sitter mitt hår fast i en trädkvist, skrattar Janina. Jag hade inte märkt något, för vi hade så bra stämning. Där hängde mitt hår i en trädkvist och alla började gapskratta och ingen fick ju ner den, för alla skrattade.

För Janinas del fortsätter cancerbehandlingarna. Stödet från vänner och familj är ovärderligt.

- Det här låter ju lite dumt, säger Janina, men jag skulle dö lycklig om jag dog nu. Jag har jättebra kompisar, jättebra familj och syskonbarn, som jag fått spendera tid med. Jag tror kanske att jag själv inte skulle ta det lika hårt som mina nära och kära. Jag tycker mer synd om dem än jag tycker synd om mig själv.

Lyssna på podcasten #prataomcancer här.

Har du haft cancer och tappat håret under behandlingarna? Hur påverkade det dig? Hur viktigt har utseendet varit för dig under sjukdomstiden?

Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta din historia!

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa