Hoppa till huvudinnehåll

Furuholms hälsning efter Lyyskis pik: "Vi ses under säsongen"

Timo Furuholm och Shefki Kuqi, Inters träningar, våren 2017.
Timo Furuholm hämtar med sig vilja och klubbhjärta till sitt kära FC Inter. Timo Furuholm och Shefki Kuqi, Inters träningar, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Shefki Kuqi,Timo Furuholm,FC Inter Åbo

Det stänker omkring, men åtminstone hittills har det inte gått över gränsen. Timo Furuholm och Shefki Kuqi skjuter ner rykten om dålig stämning i FC Inter – men visst går det hett till ibland.

Det var i Yle Sportens intervju inför säsongen som Jani Lyyski konstaterade att han inte tror ett dugg på FC Inter i år. IFK Mariehamn-kaptenen fick ingen god känsla av motståndarlaget i ett cupmöte på våren.

– De sprang runt och skällde på varandra och jag bävar för hur de får ihop till ett lag. Det är säkert kompetenta spelare, men nä, det var en negativ aura kring laget, sa Lyyski.

Kaptenskollegan i Inter skrattar till när han konfronteras med kritiken. Timo Furuholm betonar att stämningen inom laget är god – även om det kan verka grinigt utåt.

– Lyyski utövar sitt yrke i lugna Mariehamn medan vi gör det här i färggranna Inter i Åbo, så det finns vissa skillnader i tillvägagångssätten. När dagen är över samlas vi och äter, ler och skämtar, men när vi jobbar är det allvar.

– Förstås stänker det omkring emellanåt, men åtminstone hittills har det inte en enda gång i år gått över gränsen. Så hälsningar till Jani: Vi ses under säsongen, säger Furuholm med ett brett leende.

Shefki Kuqi och Timo Furuholm, Inters träningar våren 2017.
Shefki Kuqis och Timo Furuholms samarbete har hittills fungerat bra. Shefki Kuqi och Timo Furuholm, Inters träningar våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Shefki Kuqi,Timo Furuholm,FC Inter Åbo

Medan Furuholm i det stora hela tar Lyyskis skepticism med en klackspark är det allvar i tränaren Shefki Kuqis blick. Det finns ingen sanning alls bakom kritiken, menar han.

– Jag vet inte varifrån han fått det, han spelade ju inte ens i den matchen, säger Kuqi. En av de viktigaste sakerna för mig inför den här säsongen har just varit stämningen och lagandan.

– Det är hans syn och han får tycka det, men jag själv anser att stämningen är bra och det är viktigast för mig. Det som andra säger intresserar inte mig så hemskt mycket.

”Såg hemskt ut”

Kuqi kom in i ett krisande FC Inter förra sommaren. Det topptippade Åbolaget hade gått skilda vägar med den långvariga tränaren Job Dragtsma och klarade till slut kontraktet först efter kvalspel mot lokalrivalen TPS.

Vi gjorde vad vi kunde, säger Kuqi som menar att såväl spelarnas kondition som attityd är bättre nu. För Furuholm, som återvände till Inter efter fem år i Tyskland, var det jobbigt att följa med kräftgången från distans.

Fabrizio Piccareta och Shefki Kuqi, FC Inters träningar, våren 2017.
Kuqis assisterande tränare Fabrizio Piccareta bär ett tungt taktiskt lass i år. Fabrizio Piccareta och Shefki Kuqi, FC Inters träningar, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Shefki Kuqi,Timo Furuholm,FC Inter Åbo,Fabrizio Piccareta

– Det kändes hemskt och såg hemskt ut. Det började finnas tecken på att det barkar åt fel håll redan under de några senaste säsongerna, säger Furuholm.

– Men fotboll är alltid en kollektiv grej, du kan inte utifrån komma och påstå att spelarna hade dålig attityd. Det hjälper inte att en spelare ger fem procent mer, utan det är kollektivet som är det centrala – och för mig kändes det som om maskinen aldrig startade efter den tunga starten.

Mer klubbhjärta

I fjol beskylldes Inter för att till stort sakna spelare med blåsvart hjärta – spelare som verkligen brydde sig om klubben.

Det blir det en ändring på nu, lovar Furuholm, som tagit över kaptensbindeln av klubbikonen Henri Lehtonen.

– Jag har aldrig varit den skickligaste eller snabbaste spelaren, men det jag har – och som jag alltid kommer att ha – är min inställning och att endast seger duger. Hoppas det också smittar av sig på de andra. Jag är här för att nå framgång.

”Kommer nog ljud ur karlen”

Timo Furuholms och Shefki Kuqis heta temperament är väldokumenterade, men Furuholm intygar att aggressionerna i första hand ger sig uttryck i samband med matcher.

– Shefki är förstås en tidigare spelare och har sin egen stil som lyser igenom under matcher. Men i det dagliga arbetet är han lugn, och en tränare som det alltid går att diskutera med.

Timo Furuholm gratuleras för mål, våren 2017.
Timo Furuholm och Benjamin Källman var Inters bästa målskyttar under försäsongen. Timo Furuholm gratuleras för mål, våren 2017. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Fotbollsligan,FC Inter Åbo,Timo Furuholm,Benjamin Källman

I samma andetag tillägger Furuholm att det stundvis även kan hetta till rejält under träningarna. Samma har även anfallskollegan Benjamin Källman märkt.

– Han kräver mycket, men han är en bra tränare på det sättet att han skyddar spelarna. Såklart, om vi är slappa på planen låter han nog oss höra det, men så ska det ju vara också, inte ska han vara alltför snäll heller, säger Källman.

– När det blir lite väl slött på träningarna kommer det nog ljud ur karlen, fortsätter Furuholm. Men inte har det varit några problem åt något håll hittills.

Väckarklockan har ringt

Förutom Furuholm har Inter plockat in bland annat mittfältarna Julien Faubert och Mika Mäkitalo samt försvararna Alan Henrique och Niko Markkula inför denna säsong.

Målsättningen är att återvända till prispallen för första gången sedan silvret 2012.

– Knappast vill spelarna som var här i fjol vara i samma situation på nytt. Kanske förra säsongen fungerade som en väckarklocka, att fastän du har en bra namnlista betyder det inte några extra poäng, säger Kuqi.

– I år verkar attityden och andan vara god, och killarna känns vakna och hungriga efter framgång. Och om jag märker att spelarna i något skede mister fokus, sätter jag nog hastigt stopp för det.

Inter inleder säsongen hemma mot RoPS i kväll.