Hoppa till huvudinnehåll

Här röstade bara 37 procent - Lawrence är en av dem som inte röstar

Lawrence på Kirstibacken.
Lawrence har bott sex år i Finland men aldrig röstat i ett val. Lawrence på Kirstibacken. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Esbo,lawrence

Valdeltagandet i huvudstadsregionen varierade stort i årets kommunalval. Flitigast att rösta var man i Svedängen i Helsingfors där valdeltagandet var 80 procent. Det lägsta valdeltagandet hittas i röstningsområdet Sockberget-Kirstibacken i Esbo där bara omkring 37 procent röstade. En av dem som låter bli att rösta är Lawrence, som bor i Kirstibacken.

- Jag röstade inte i valet eftersom jag inte brukar göra det. Sedan jag kom till Finland för sex år sedan har jag aldrig röstat. Jag hittade ingen kandidat som jag känner och jag vet inte vad de olika partierna står för. Men nästa gång kommer jag kanske att rösta, säger Lawrence.

Här bor många utlänningar och de behöver undervisas om hur viktigt det är att rösta.― Lawrence, som gärna vill rösta nästa gång.

Han är inte finländsk medborgare men eftersom han bor permanent i Finland har han rätt att rösta i kommunalval. Han säger att det behövs mer information för att höja valdeltagandet i Kirstibacken.

- Här bor många utlänningar och de behöver undervisas om hur viktigt det är att rösta, säger han.

Kirstibacken är en del av området Södrik, där andelen som inte har finska, svenska eller samiska som modersmål var 34 procent 1 januari i fjol. Det är högst i Esbo. I hela Esbo var andelen 14 procent.

"Min man tänkte att han kan rösta för mig, men det gick inte"

Utanför en asiatisk mataffär i Kirstibacken står en kvinna med en barnvagn. Hon säger att hon heter Honey Bell. Inte heller hon röstade i kommunalvalet.

- Tyvärr har jag inte röstat, men min man gjorde det. Jag tänkte att det räcker med att han röstar. Han frågade om han kan rösta för mig, men det gick inte, säger hon.

Varför tror du att så få röstar i Kirstibacken?

- Jag vet inte. De är kanske inte vana med det eller så vill de inte. Kanske man inte vet vilken sida man ska välja.

Bryr sig politikerna om ert bostadsområde?

- Ja, men det finns många som inte tycker det. Men min åsikt är att det är ganska bra här. Det är många som säger att de inte har det bra. Det är dåligt med bostäder. En jag har pratat med hade ohyra i sitt hem. Hon ringde till staden och det tog lång tid innan någon kom för att undersöka hemmet.

Kirstibacken i Esbo.
Husen i Kirstibacken består av gråa höghus i åtminstone sex våningar. Kirstibacken i Esbo. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Esbo,kirstiåsen

"Jag har bott här i 14 år och aldrig röstat"

Också Edgardo har ärende i mataffären. Han stegar ut från affären med fulla butikskassar. Han berättar att han har bott 14 år i Kirstibacken.

- Jag har aldrig röstat. Jag borde rösta, men jag kan inte. Jag vet inte vem jag ska rösta på. Jag känner inte till det så bra.

Jag har aldrig röstat. Jag borde rösta, men jag kan inte.― Edgardo

Vad skulle få dig att rösta?

- Jag vet inte. Jag känner inte till politik.

SDP populärast i Kirstibacken

En genomgång av kandidaterna till Esbofullmäktige visar att ingen i Yles kandidattest har angett att de bor i Kirstibacken eller Sockberget.

Största delen av dem som röstade i området gav sin röst till SDP. Partiet fick 22,7 procent av rösterna, medan De gröna fick 20,5 procent och Sannfinländarna 17,3 procent. Esbos största parti Samlingspartiet kom bara på fjärde plats i Kirstibacken med 11,4 procent av rösterna.

I kommunalvalet 2012 var valdeltagandet nästan exakt på samma nivå som i år. Då röstade 37,4 procent i Sockberget-Kirstibacken. Då gick största delen av rösterna, eller 24,4 procent, till Sannfinländarna medan SDP då fick 23,2 procent.

Högsta och lägsta valdeltagandet per kommun

Esbo:

Högst: Jupper, 76,2 procent (Största parti: Saml)
Lägst: Sockberget-Kirstibacken, 37,3 procent (Största parti: SDP)

Helsingfors

Högst: Svedängen, 80,6 procent (Största parti: Saml)
Lägst: Gårdsbacka C, 40,7 procent (Största parti: SDP)

Vanda

Högst: Tavastberga, 67,4 procent (Största parti: Saml)
Lägst: Bredberget, 39,1 procent (Största parti: SDP)

Fotnot: I alla städer finns också ett öppet röstningsområde för dem som inte har en fast adress. Där var valdeltagandet omkring 15 procent och klart lägst.