Hoppa till huvudinnehåll

Hund och katt får inte längre ätas i Taiwan

Hundar till försäljning i Yulin under fjolårets hundköttsfestival 21.6.2015
Hundar till försäljning i Yulin under fjolårets hundköttsfestival 21.6.2015 Bild: EPA/STR CHINA OUT Hundkött,Yulin, Guangxi,Kina,djurskydd

Taiwan har som första asiatiska land förbjudit konsumtionen av hund- och kattkött. Det är nu också förbjudet att döda eller sälja hundar eller katter om syftet är att de ska ätas upp.

Parlamentet har röstat igenom en lag som gör det möjligt att döma den som bryter mot förbudet till böter på cirka 8 000 euro.

Det blir också tillåtet att publicera lagbrytarens namn och fotografi.

Straffen för djurplågeri skärps

Lagen skärps också i fråga om djurplågeri i Taiwan. Den som åsamkar ett djur fysiskt lidande eller skada, exempelvis i samband med transport, riskerar böter på tiotusentals euro och två års fängelse.

I fortsättningen får hundägare inte ha hunden springande i koppel efter en motorcykel eller bil.

Hund eller katt har i motsats till exempelvis Kina och Sydkorea inte på länge innehaft en central plats på det taiwanesiska matbordet, men lagstiftarna har efter ökade krav från medborgarna velat lyfta fram djurskyddsfrågor i allmänhet.

Medvetenheten om djurs rätt har ökat på ön. Allt fler taiwaneser har husdjur och det satsas också allt mer pengar på de lurviga familjemedlemmarna.

Källor: AFP, AP