Hoppa till huvudinnehåll

Johan Olsson lägger av: ”Har inte motivationen”

Johan Olsson.
Johan Olsson åkte in på en niondeplats och en 26:e plats i sina två individuella VM-lopp i Lahtis. Johan Olsson. Bild: Yle/Tomi Hänninen Johan Olsson

Det blir inget OS i Pyeongchang för Johan Olsson. Svensken väljer att lägga ner sin elitsatsning av familjeskäl. ”Bördan har blivit större än glädjen”, säger han på en presskonferens.

En av Sveriges största längdåkare på 2000-talet har valt att lägga skidorna på hyllan. I dag gick Johan Olsson ut med beskedet att det inte blir några fler år i världscupen.

– Jag har fått otroligt mycket frågor. Min känsla under tiden har ändå varit hur mycket jag tycker om skidåkningen och hur mycket jag tycker om att göra det där jobbet varenda dag. Att kliva ut i ur och skur tycker jag fortfarande är väldigt kul även om den senaste perioden har varit väldigt tuff, säger han och fortsätter:

– Min familj har fått ta konsekvenserna. På något sätt har jag sedan länge bestämt mig för att den dag jag känner att bördan man bär av att vara borta så mycket från familjen, när den bördan blir större än glädjen att hålla på då ska jag sluta och den punkten har jag nått nu.

Många mästerskapsguld

Trettiosjuåringen knyter ihop säcken efter en säsong som inte gick speciellt bra. Det blev inga individuella medaljer i VM i Lahtis. Trots en bedrövlig insats i stafetten fick han ändå med sig ett brons i den tävlingen.

Dagens besked innebär också att det inte blir någon start i OS nästa vinter.

– Jag har vägt in OS otroligt mycket, men det är inte bara att ställa upp i OS och delta utan det är ett enormt jobb under sommaren och hösten och i kölvattnet av den här säsongen har jag inte motivationen att göra det.

Olssons största meriter är två VM-guld och två OS-guld. Bland hans mest minnesvärda lopp finns VM-femmilen i Val di Fiemme 2013. Där soloåkte han hem guldet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport