Hoppa till huvudinnehåll

Kameror i stadens lastbilar ska göra trafiken säkrare i Pargas

Pargas stads gula lastbil.
Pargas stads gula lastbilar har kameror, som visar åt chauffören vad som händer i trafiken. Pargas stads gula lastbil. Bild: Yle/ Nora Engström underhåll i pargas

Pargas stad har låtit installera kameror i sina lastbilar. Meningen är att öka trafiksäkerheten på stadens gator.

Stadens två gula lastbilar används bland annat i vägunderhållet vintertid. De döda vinklarna är knepiga för chaufförerna exempelvis då man svänger i korsningar. Med hjälp av de nya kamerorna är det ändå lättare att se vad som händer runt lastbilen.

Gul lastbil svänger i korsning.
Gul lastbil svänger i korsning. Bild: Yle/ Nora Engström kommunalteknik i pargas

- Det handlar helt enkelt om säkerhet. Våra lastbilar är i användning i centrum, på trånga ställen, på gator där det finns cyklister, skolbarn, fotgängare. För att öka på säkerheten så har vi valt att installera kameror i våra lastbilar, berättar Matias Jensén, samhällsingenjör vid Pargas stad.

- Speciellt vid skolor och daghem, där barn rör sig, så kan det lätt uppstå farosituationer, fortsätter Jensén.

Inne i förarhytten finns skärmar som visar vad som händer i trafiken, ur ett fågelperspektiv. Kamerorna installerades i februari och staden har varit nöjd, trots att mindre justeringar ännu behöver göras.

Många ställen knepiga för chauffören

Nagubon Niklas Lindqvist jobbar som key account manager för företaget Katveturva, som har levererat tekniken till lastbilarna. Han har tidigare jobbat som yrkeschaufför i många år. Det är många olika ställen som är knepiga för chaufförer med tanke på sikten från förarhytten.

Niklas Lindqvist sitter i förarhytten i en lastbil.
Niklas Lindqvist. Niklas Lindqvist sitter i förarhytten i en lastbil. Bild: Yle/ Nora Engström niklas lindqvist

- Tätortstrafik, byggarbetsplatser, terminaler, färjor. Det är sådana ställen där det finns lite plats och var människor rör sig. Det är alltid ett orosmoment. Det är ett välkommet verktyg och något som jag saknade då jag var ute på vägen, säger Lindqvist.

Enligt Lindqvist har tekniken väckt intresse också på andra orter.

Skärmar inne i förarhytt i en lastbil.
Kamerans bild visas på skärm i förarhytten. Skärmar inne i förarhytt i en lastbil. Bild: Yle/ Jussi Kallioinen tungtrafik

- Vi har kommuner och städer som kunder, runt om i landet. Det visar att man ser det som en viktig sak, säger Lindqvist.

Trafiksäkerheten i Pargas ska förbättras på flera sätt i år

Pargas stad jobbar också på andra sätt för att förbättra trafiksäkerheten, berättar Matias Jensén.

- Vi ser kontinuerligt över trafiksäkerheten och hur den kunde förbättras. Genom planering och åtgärder så ser vi över farliga ställen.

Matias Jensén står framför en av Pargas stads lastbilar.
Matias Jensén. Matias Jensén står framför en av Pargas stads lastbilar. Bild: Yle/ Nora Engström matias jensén

Enligt Jensén har staden flera projekt på gång, som ska förbättra trafiksäkerheten.

- Vi kommer exempelvis att förbättra trafiksäkerheten vid Ålöns anslutning till Skärgårdsvägen, den anslutningen ska omplaneras. Det fattas också gång- och cykelvägar i Pjukala och i Norrbyområdet och de här planerar vi att förverkliga. Så en hel del projekt är på gång, konstaterar Jensén.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland