Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön: Dagisbarn ska undvika skogsutflykter nu

Lekpark med sandlåda, gunga och rutchkana.
Den lilla lekparken invid S:t Andreasvägen i Kimito känns inte trygg så länge vargen stryker omkring i närheten, säger familjedagvårdare Lena Illman. Skogsutflykter är uteslutna. Lekpark med sandlåda, gunga och rutchkana. Bild: Yle/Monica Forssell lekparker

Ledningen för Kimitoöns barnomsorg har uppmanat daghem och familjedagvårdare att just nu undvika skogsutflykter. Det här på grund av den eller de vargar som rör sig i närheten av bebyggelse på ön.

Lena Illman som är familjedagvårdare med fem barn i åldern tre och fyra år, väljer för tillfället att bara vistas på den egna gården med barnen. Inte ens den lilla lekpark som finns intill känns trygg. Parken är inte omgärdad med staket och det är bara cirka en halv kilometer från parken till kyrkan där vargen siktades i måndags.

Kvinna vid matbord med leksaker.
Familjedagvårdare Lena illman tycker att vargen rör sig för nära bebyggelse nu. Kvinna vid matbord med leksaker. Bild: Yle/Monica Forssell lena illman

- Inte känns det så roligt. Jag fick ett samtal i går om att man sett en varg vid församlingshemmet och vid reningsverket så nog blev man lite orolig. Man har ju ändå ett stort ansvar då man har hand om andras barn, säger Illman.

Vargen har också setts i närheten av kyrkan och Brusaby som inte ligger långt från Illmans hus.

Illmans åsikt är att vargen kommer för nära.

- Nog tycker jag att myndigheterna ska ta tag i det. Någonstans är det fel. Inte ska en varg röra sig så här nära centrum.

Utomhusförskolan i Kimito.
Skosgförskolan litar på att vargen håller sig borta. Utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell Förskola,utomhusförskola

Skogsförskolan i Kimito kommer tillsvidare att hålla till i skogen precis som vanligt.

Enligt Malin Sjöholm, pedagogisk ledare vid daghemmet Silva, litar man på att de fjorton barnen håller så pass mycket oljud att vargen förstår att hålla sig borta.

  • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

    Vi åkte dit för att höra publikens röster.

    I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

  • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

    Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

    Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland