Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön: Dagisbarn ska undvika skogsutflykter nu

Lekpark med sandlåda, gunga och rutchkana.
Den lilla lekparken invid S:t Andreasvägen i Kimito känns inte trygg så länge vargen stryker omkring i närheten, säger familjedagvårdare Lena Illman. Skogsutflykter är uteslutna. Lekpark med sandlåda, gunga och rutchkana. Bild: Yle/Monica Forssell lekparker

Ledningen för Kimitoöns barnomsorg har uppmanat daghem och familjedagvårdare att just nu undvika skogsutflykter. Det här på grund av den eller de vargar som rör sig i närheten av bebyggelse på ön.

Lena Illman som är familjedagvårdare med fem barn i åldern tre och fyra år, väljer för tillfället att bara vistas på den egna gården med barnen. Inte ens den lilla lekpark som finns intill känns trygg. Parken är inte omgärdad med staket och det är bara cirka en halv kilometer från parken till kyrkan där vargen siktades i måndags.

Kvinna vid matbord med leksaker.
Familjedagvårdare Lena illman tycker att vargen rör sig för nära bebyggelse nu. Kvinna vid matbord med leksaker. Bild: Yle/Monica Forssell lena illman

- Inte känns det så roligt. Jag fick ett samtal i går om att man sett en varg vid församlingshemmet och vid reningsverket så nog blev man lite orolig. Man har ju ändå ett stort ansvar då man har hand om andras barn, säger Illman.

Vargen har också setts i närheten av kyrkan och Brusaby som inte ligger långt från Illmans hus.

Illmans åsikt är att vargen kommer för nära.

- Nog tycker jag att myndigheterna ska ta tag i det. Någonstans är det fel. Inte ska en varg röra sig så här nära centrum.

Utomhusförskolan i Kimito.
Skosgförskolan litar på att vargen håller sig borta. Utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell Förskola,utomhusförskola

Skogsförskolan i Kimito kommer tillsvidare att hålla till i skogen precis som vanligt.

Enligt Malin Sjöholm, pedagogisk ledare vid daghemmet Silva, litar man på att de fjorton barnen håller så pass mycket oljud att vargen förstår att hålla sig borta.

 • Blomhav efter terrorattacken i Manchester den 23 maj 2017. Många av offren var unga eller barn.

  Terrorattacken i Manchester: Gärningsmannen identifierad, polisen utreder om han fick hjälp

  Läs en sammanfattning av det vi vet om dådet i Manchester.

  Polisen har meddelat att den misstänkta självmordsbombaren är 22-åringen Salman Abedi. Han uppges ha varit känd av polisen och säkerhetspolisen sedan tidigare, men ska inte ha varit del i en aktiv utredning eller bedömts som en risk. 22 personer dog i terrorattacken och flera av offren är barn eller unga.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland