Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön: Dagisbarn ska undvika skogsutflykter nu

Lekpark med sandlåda, gunga och rutchkana.
Den lilla lekparken invid S:t Andreasvägen i Kimito känns inte trygg så länge vargen stryker omkring i närheten, säger familjedagvårdare Lena Illman. Skogsutflykter är uteslutna. Lekpark med sandlåda, gunga och rutchkana. Bild: Yle/Monica Forssell lekparker

Ledningen för Kimitoöns barnomsorg har uppmanat daghem och familjedagvårdare att just nu undvika skogsutflykter. Det här på grund av den eller de vargar som rör sig i närheten av bebyggelse på ön.

Lena Illman som är familjedagvårdare med fem barn i åldern tre och fyra år, väljer för tillfället att bara vistas på den egna gården med barnen. Inte ens den lilla lekpark som finns intill känns trygg. Parken är inte omgärdad med staket och det är bara cirka en halv kilometer från parken till kyrkan där vargen siktades i måndags.

Kvinna vid matbord med leksaker.
Familjedagvårdare Lena illman tycker att vargen rör sig för nära bebyggelse nu. Kvinna vid matbord med leksaker. Bild: Yle/Monica Forssell lena illman

- Inte känns det så roligt. Jag fick ett samtal i går om att man sett en varg vid församlingshemmet och vid reningsverket så nog blev man lite orolig. Man har ju ändå ett stort ansvar då man har hand om andras barn, säger Illman.

Vargen har också setts i närheten av kyrkan och Brusaby som inte ligger långt från Illmans hus.

Illmans åsikt är att vargen kommer för nära.

- Nog tycker jag att myndigheterna ska ta tag i det. Någonstans är det fel. Inte ska en varg röra sig så här nära centrum.

Utomhusförskolan i Kimito.
Skosgförskolan litar på att vargen håller sig borta. Utomhusförskolan i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell Förskola,utomhusförskola

Skogsförskolan i Kimito kommer tillsvidare att hålla till i skogen precis som vanligt.

Enligt Malin Sjöholm, pedagogisk ledare vid daghemmet Silva, litar man på att de fjorton barnen håller så pass mycket oljud att vargen förstår att hålla sig borta.

 • Vintern närmar sig – premiär i Finlands cup i Vuokatti

  Sex tävlingsorter för Finlands cup på skidor 2017-2018.

  Den första snön har redan fallit i Lappland och till veckoslutet blir det också längdskidåkningspremiär på Yles kanaler när det första av totalt sex tävlingsveckoslut i Finlands Cup på skidor går av stapeln i Vuokatti.

 • Polisen söker misstänkt pyroman i Vanda

  Fyra bilar antändes i Håkansböle, polisen ber om tips.

  Fyra bilar antändes under veckoslutet i Håkansböle i Vanda. Polisinrättningen i Östra Nyland ber nu om hjälp av möjliga ögonvittnen.

 • Babyluckor kan bli verklighet i Danmark

  Förslaget ogillas av danska barnmorskor.

  En majoritet av ledamöterna i det danska Folketinget är för ett förslag om så kallade babyluckor, där oönskade spädbarn kan lämnas in.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland