Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),sömnad

Tycker du om att sy? Är du nyfiken på att börja sy kläder själv eller vill du ha nya sömnadstips? Här har jag samlat länkar till alla klädsömnadsartiklar som jag gjort på Strömsö.

Det finns tips för olika plagg i olika sorters tyg. Kläder som sys med töjbar söm, vanlig symaskin och raksöm eller med overlocksmaskin. Bara att välja vad du är intresserad av!

Känner du dig osäker på hur du ska börja och hur du ska rita av mönstret ur en tidning med mönsterark? Då kan du ta dig en titt på den här artikeln och videon där jag berättar hur man ska tänka och gå tillväga: Hitta och rita mönster och klippa till tyg.

Är du nyfiken på hur man syr ett par mjuka byxor? Då kan du läsa mer om det i artikeln sy mjuka byxor. Här ger jag tips på hur man syr byxor med skilt fram och bakstycke, med mudd nertill och fickor sydda utanpå.

Vill du hellre sy ett par tights som bara har en mönsterdel så hittar du instruktioner i artikeln sy tights i stretchigt material. Oberoende om du syr till liten eller stor så är det samma tillvägagångssätt.

Lee syr gröna tights av stretchigt material
Tights och klänningar Lee sytt själv. Lee syr gröna tights av stretchigt material Bild: YLE/Strömsö sy tights

Tröjor av olika slag kan man också sy själv, här finns en beskrivning på en trikåtröja med applicerad figur: Sy tröja i trikå.

Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
Tröja med applikation på ryggen. Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen Bild: YLE/Strömsö sy tröja i trikå

Jag har sytt tre olika sorters kjolar på Strömsö. Den ena kjolen är ett återvinningsprojekt med en salig blandning tyger och broderier. Man kan säga att den är sydd av lappar och har dragkedja i sidan. Hur man gör den kan du läsa om i artikeln Sy kjol av gamla dukar och stramaljbroderier.

Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Kjol sydd av gamla dukar och stramaljbroderier Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi. Bild: YLE/Strömsö dukar

En annan återbrukskjol är sydd av ett par gamla jeans. Hur man gör en sådan kan du läsa om i artikeln kjol och väska av gamla jeans.

Jeans
Återanvänd ett par jeans och sy en kjol med matchande väska till. Jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeanskjol

Den tredje kjolen är sydd i trikå och har snyggt fall och härlig vidd. Det är en följsam kjol som står rakt ut när man snurrar riktigt hårt. Skön både till dans, fest eller mys. Den är superlätt att sy själv i exakt passform till alla. Välj om du vill sy till en liten docka, barn eller vuxen. Så länge du kan dividera och multiplicera eller har tillgång till en miniräknare och mina enkla instruktuioner så går det som en dans. Läs mer om den i artikeln sy kjol till liten och stor.

Två randiga kjolar upphängda på en vägg
Samma modell men fållen är klippt på olika sätt. Två randiga kjolar upphängda på en vägg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),kjolar

Vill du hellre sy en enkel klänning efter dina egna mått så ta en titt på videon och texten i artikeln 1920-tals festklänning - den modellen kan göras både till vardag och fest.

Lees festklänning.
Festlig klänning som är lätt att sy själv. Lees festklänning. Bild: YLE/Strömsö festklänning

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

 • Micke Björklunds finska gröt blev succé

  Miche Björklund kokar gröt på finska

  Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

 • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

  Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

  I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid