Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),sömnad

Tycker du om att sy? Är du nyfiken på att börja sy kläder själv eller vill du ha nya sömnadstips? Här har jag samlat länkar till alla klädsömnadsartiklar som jag gjort på Strömsö.

Det finns tips för olika plagg i olika sorters tyg. Kläder som sys med töjbar söm, vanlig symaskin och raksöm eller med overlocksmaskin. Bara att välja vad du är intresserad av!

Känner du dig osäker på hur du ska börja och hur du ska rita av mönstret ur en tidning med mönsterark? Då kan du ta dig en titt på den här artikeln och videon där jag berättar hur man ska tänka och gå tillväga: Hitta och rita mönster och klippa till tyg.

Är du nyfiken på hur man syr ett par mjuka byxor? Då kan du läsa mer om det i artikeln sy mjuka byxor. Här ger jag tips på hur man syr byxor med skilt fram och bakstycke, med mudd nertill och fickor sydda utanpå.

Vill du hellre sy ett par tights som bara har en mönsterdel så hittar du instruktioner i artikeln sy tights i stretchigt material. Oberoende om du syr till liten eller stor så är det samma tillvägagångssätt.

Lee syr gröna tights av stretchigt material
Tights och klänningar Lee sytt själv. Lee syr gröna tights av stretchigt material Bild: YLE/Strömsö sy tights

Tröjor av olika slag kan man också sy själv, här finns en beskrivning på en trikåtröja med applicerad figur: Sy tröja i trikå.

Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
Tröja med applikation på ryggen. Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen Bild: YLE/Strömsö sy tröja i trikå

Jag har sytt tre olika sorters kjolar på Strömsö. Den ena kjolen är ett återvinningsprojekt med en salig blandning tyger och broderier. Man kan säga att den är sydd av lappar och har dragkedja i sidan. Hur man gör den kan du läsa om i artikeln Sy kjol av gamla dukar och stramaljbroderier.

Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Kjol sydd av gamla dukar och stramaljbroderier Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi. Bild: YLE/Strömsö dukar

En annan återbrukskjol är sydd av ett par gamla jeans. Hur man gör en sådan kan du läsa om i artikeln kjol och väska av gamla jeans.

Jeans
Återanvänd ett par jeans och sy en kjol med matchande väska till. Jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeanskjol

Den tredje kjolen är sydd i trikå och har snyggt fall och härlig vidd. Det är en följsam kjol som står rakt ut när man snurrar riktigt hårt. Skön både till dans, fest eller mys. Den är superlätt att sy själv i exakt passform till alla. Välj om du vill sy till en liten docka, barn eller vuxen. Så länge du kan dividera och multiplicera eller har tillgång till en miniräknare och mina enkla instruktuioner så går det som en dans. Läs mer om den i artikeln sy kjol till liten och stor.

Två randiga kjolar upphängda på en vägg
Samma modell men fållen är klippt på olika sätt. Två randiga kjolar upphängda på en vägg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),kjolar

Vill du hellre sy en enkel klänning efter dina egna mått så ta en titt på videon och texten i artikeln 1920-tals festklänning - den modellen kan göras både till vardag och fest.

Lees festklänning.
Festlig klänning som är lätt att sy själv. Lees festklänning. Bild: YLE/Strömsö festklänning

Strömsö

 • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

  Färsk gurkmeja för både färg och sting.

  Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

 • Päron inkokta med gurkmeja

  Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

  En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

 • Nyckelpersoner inom konsten

  Låt Salvado Dali öppna dörren åt dig!

  Håll reda på nycklarna med hjälp av några storheter inom konsten.

 • Leverpastej à la Marco Pierre White

  Det här är en av julbordets höjdare.

  Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

 • Strömsös söta julpudding

  Årets julkaka som du kan göra redan nu!

  Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

 • Uggla i papper

  Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

  En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

 • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

  Kanske årets julkort?

  Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

 • Julstjärnor i papper

  En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

  De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

 • Julgranshängen av kartong och garn

  Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

 • Kort och paketeringstips med spetsmönster

  Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

  Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö