Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),sömnad

Tycker du om att sy? Är du nyfiken på att börja sy kläder själv eller vill du ha nya sömnadstips? Här har jag samlat länkar till alla klädsömnadsartiklar som jag gjort på Strömsö.

Det finns tips för olika plagg i olika sorters tyg. Kläder som sys med töjbar söm, vanlig symaskin och raksöm eller med overlocksmaskin. Bara att välja vad du är intresserad av!

Känner du dig osäker på hur du ska börja och hur du ska rita av mönstret ur en tidning med mönsterark? Då kan du ta dig en titt på den här artikeln och videon där jag berättar hur man ska tänka och gå tillväga: Hitta och rita mönster och klippa till tyg.

Är du nyfiken på hur man syr ett par mjuka byxor? Då kan du läsa mer om det i artikeln sy mjuka byxor. Här ger jag tips på hur man syr byxor med skilt fram och bakstycke, med mudd nertill och fickor sydda utanpå.

Vill du hellre sy ett par tights som bara har en mönsterdel så hittar du instruktioner i artikeln sy tights i stretchigt material. Oberoende om du syr till liten eller stor så är det samma tillvägagångssätt.

Lee syr gröna tights av stretchigt material
Tights och klänningar Lee sytt själv. Lee syr gröna tights av stretchigt material Bild: YLE/Strömsö sy tights

Tröjor av olika slag kan man också sy själv, här finns en beskrivning på en trikåtröja med applicerad figur: Sy tröja i trikå.

Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
Tröja med applikation på ryggen. Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen Bild: YLE/Strömsö sy tröja i trikå

Jag har sytt tre olika sorters kjolar på Strömsö. Den ena kjolen är ett återvinningsprojekt med en salig blandning tyger och broderier. Man kan säga att den är sydd av lappar och har dragkedja i sidan. Hur man gör den kan du läsa om i artikeln Sy kjol av gamla dukar och stramaljbroderier.

Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Kjol sydd av gamla dukar och stramaljbroderier Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi. Bild: YLE/Strömsö dukar

En annan återbrukskjol är sydd av ett par gamla jeans. Hur man gör en sådan kan du läsa om i artikeln kjol och väska av gamla jeans.

Jeans
Återanvänd ett par jeans och sy en kjol med matchande väska till. Jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeanskjol

Den tredje kjolen är sydd i trikå och har snyggt fall och härlig vidd. Det är en följsam kjol som står rakt ut när man snurrar riktigt hårt. Skön både till dans, fest eller mys. Den är superlätt att sy själv i exakt passform till alla. Välj om du vill sy till en liten docka, barn eller vuxen. Så länge du kan dividera och multiplicera eller har tillgång till en miniräknare och mina enkla instruktuioner så går det som en dans. Läs mer om den i artikeln sy kjol till liten och stor.

Två randiga kjolar upphängda på en vägg
Samma modell men fållen är klippt på olika sätt. Två randiga kjolar upphängda på en vägg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),kjolar

Vill du hellre sy en enkel klänning efter dina egna mått så ta en titt på videon och texten i artikeln 1920-tals festklänning - den modellen kan göras både till vardag och fest.

Lees festklänning.
Festlig klänning som är lätt att sy själv. Lees festklänning. Bild: YLE/Strömsö festklänning

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

  En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

  Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

 • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

  En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

  En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.