Hoppa till huvudinnehåll

Polisanmälan väntar Emina Arnautovic - gick med väljare till vallokal

Emina Arnautovic porträtt
Emina Arnautovic, SFP. Emina Arnautovic porträtt Bild: Yle/Hanna Klingenberg himlalivgäst

Fallet i Närpes där kommunalvalskandidaten Emina Arnautovic gick tillsammans med en grupp invandrare och röstade i valet kommer högst sannolikt att polisanmälas på torsdag.

Markus Norrback, sekreterare i centralvalnämnden i Närpes kommer just från polisen då Yle Österbotten når honom per telefon.

- Vi har diskuterat inledningsvis med polisen, men vi har inte ännu polisanmält fallet. Vi diskuterade närmast kring olika former hur vi ska gå vidare, konstaterar Norrback.

När kan en polisanmälan bli aktuell?

- Högst sannolikt imorgon.

Röstade med kandidater

En grupp på omkring 30 personer kom till vallokalen i Närpes för att rösta på måndagen före valet. I sällskapet fanns också kommunalvalskandidaten Emina Arnautovic som är SFP:s kontaktchef i Österbotten.

I ett upprop på Facebook har människor uppmanats att komma och förhandsrösta samtidigt som en kandidat och efter röstningen har man bjudit på kaffe.

Det var organisationen Ljusets Kvinnor, som består av invandrarkvinnor i Närpes, som arrangerade jippot för att höja valdeltagandet bland invandrare.

- Vi har ju en ganska strikt valhemlighet och man brukar betona att det ska vara ett oberoende i valet. Nu är det här frågan om en begäran om utredning ifall det skulle ha skett något som skulle kunna tänkas vara mot antingen vallagen eller som eventuellt skulle framkomma ur strafflagen, säger Norrback.

Enligt Norrback anmäls dylika fall då och då till polisen.

- Det händer nog regelbundet. Det har också tidigare hänt i detta val på andra ställen i landet.

Hur ofta leder det här till åtgärder?

- Det har jag ingen kunskap om.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten