Hoppa till huvudinnehåll

Polisen avvaktar med beslut om Kimitovargen

Varg som tittar in i kameran
Arkivbild. Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus

Polisen bekräftar att man tagit emot en anmälan om att en eller flera vargar stryker omkring i närheten av Kimito centrum. Enligt kommissarie Marko Heikkilä följer polisen med situationen.

- Ofta då vi får in anmälan om vargar så handlar det om individer som förflyttar sig från ett ställe till ett annat. Om det inte handlar om naturligt beteende så måste vi förstås ingripa, säger Heikkilä.

Under de senaste veckorna har varg observerats på många olika håll på Kimitoön. Så sent som i måndags rörde sig en varg i centrum av Kimito. Om det visar sig att vargen börjar hålla till i centrum av Kimito måste vargen betecknas som en problemvarg, anser Kimitoöns rovdjursombudsman Mikael Sundberg. Han uppmanar människor att höra av sig till polisen om vargen visar sig i närheten av bebyggelse.

Heikkilä berättar att polisen börjar med att försöka skrämma iväg vargar som rör sig nära bebyggelse, bland annat genom att avfyra lös ammunition. Om det inte hjälper eller om vargen beter sig aggressivt, är nästa steg att avliva djuret.

- Då är det utbildade jägare i lokala jaktlag som i första hand får uppdraget, de har den specialkunskap som krävs. Men ifall situationen är akut kan polisen nog också avliva djuret, konstaterar Heikkilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland