Hoppa till huvudinnehåll

Polisen avvaktar med beslut om Kimitovargen

Varg som tittar in i kameran
Arkivbild. Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus,varg

Polisen bekräftar att man tagit emot en anmälan om att en eller flera vargar stryker omkring i närheten av Kimito centrum. Enligt kommissarie Marko Heikkilä följer polisen med situationen.

- Ofta då vi får in anmälan om vargar så handlar det om individer som förflyttar sig från ett ställe till ett annat. Om det inte handlar om naturligt beteende så måste vi förstås ingripa, säger Heikkilä.

Under de senaste veckorna har varg observerats på många olika håll på Kimitoön. Så sent som i måndags rörde sig en varg i centrum av Kimito. Om det visar sig att vargen börjar hålla till i centrum av Kimito måste vargen betecknas som en problemvarg, anser Kimitoöns rovdjursombudsman Mikael Sundberg. Han uppmanar människor att höra av sig till polisen om vargen visar sig i närheten av bebyggelse.

Heikkilä berättar att polisen börjar med att försöka skrämma iväg vargar som rör sig nära bebyggelse, bland annat genom att avfyra lös ammunition. Om det inte hjälper eller om vargen beter sig aggressivt, är nästa steg att avliva djuret.

- Då är det utbildade jägare i lokala jaktlag som i första hand får uppdraget, de har den specialkunskap som krävs. Men ifall situationen är akut kan polisen nog också avliva djuret, konstaterar Heikkilä.

 • Blomhav efter terrorattacken i Manchester den 23 maj 2017. Många av offren var unga eller barn.

  Terrorattacken i Manchester: Gärningsmannen identifierad, polisen utreder om han fick hjälp

  Läs en sammanfattning av det vi vet om dådet i Manchester.

  Polisen har meddelat att den misstänkta självmordsbombaren är 22-åringen Salman Abedi. Han uppges ha varit känd av polisen och säkerhetspolisen sedan tidigare, men ska inte ha varit del i en aktiv utredning eller bedömts som en risk. 22 personer dog i terrorattacken och flera av offren är barn eller unga.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland