Hoppa till huvudinnehåll

Polisen avvaktar med beslut om Kimitovargen

Varg som tittar in i kameran
Arkivbild. Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus

Polisen bekräftar att man tagit emot en anmälan om att en eller flera vargar stryker omkring i närheten av Kimito centrum. Enligt kommissarie Marko Heikkilä följer polisen med situationen.

- Ofta då vi får in anmälan om vargar så handlar det om individer som förflyttar sig från ett ställe till ett annat. Om det inte handlar om naturligt beteende så måste vi förstås ingripa, säger Heikkilä.

Under de senaste veckorna har varg observerats på många olika håll på Kimitoön. Så sent som i måndags rörde sig en varg i centrum av Kimito. Om det visar sig att vargen börjar hålla till i centrum av Kimito måste vargen betecknas som en problemvarg, anser Kimitoöns rovdjursombudsman Mikael Sundberg. Han uppmanar människor att höra av sig till polisen om vargen visar sig i närheten av bebyggelse.

Heikkilä berättar att polisen börjar med att försöka skrämma iväg vargar som rör sig nära bebyggelse, bland annat genom att avfyra lös ammunition. Om det inte hjälper eller om vargen beter sig aggressivt, är nästa steg att avliva djuret.

- Då är det utbildade jägare i lokala jaktlag som i första hand får uppdraget, de har den specialkunskap som krävs. Men ifall situationen är akut kan polisen nog också avliva djuret, konstaterar Heikkilä.

 • Historier om sexmissbruk sprider sig från filmvärlden

  #metoo-rörelsen har nått USA:s senat.

  Kvinnor är utsatta oberoende av yrke. Nu berättar fyra amerikanska senatorer om sina sextrakasseriminnen, för tv-kanalen CNN: Det behövs en kulturell förändring. Det räcker inte med en kvinnorörelse där vi berättar för varandra, säger senatorerna. Samtidigt fortsätter Harvey Weinsteins behandling för sexmissbruk i en ny fas.

 • Vattenläckage i skolbaracker i Sjundeå

  "Läckaget beror inte på konstruktionerna".

  Taken till de tillfälliga lokalerna för Aleksis Kiven koulu i Sjundeå läcker. Enligt leverantören av barackerna beror läckaget på jordmånen som rör på sig vid temperaturväxlingarna.

 • Fin rågskörd i det svala sommarvädret

  Användningen av hybridsorter ökar skörden per hektar.

  Rågskörden ser ut att ha blivit bra trots att flera andra grödor har klarat sig betydligt sämre i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland