Hoppa till huvudinnehåll

Polisen på Helsingfors-Vanda bär k-pistar fullt synligt över påsken

Människor köar vid säkerhetskontroll vid Helsingfors-Vanda flygplats under en strejk den 3 mars 2017.
Människor köar vid säkerhetskontroll vid Helsingfors-Vanda flygplats under en strejk den 3 mars 2017. Bild: Lehtikuva Helsingfors-Vanda flygplats,säkerhetskontroller

Polisen har ökat sin beredskap på Helsingfors-Vanda flygplats inför påsken. En del polispatruller på Helsingfors-Vanda flygplats bär vanligen kulsprutepistoler i sina ryggsäckar, men nu är k-pistarna fullt synliga, uppger polisen.

Biträdande polischef Ari Karvonen vid polisinrättningen i Östra Nyland säger att de senaste veckornas terrordåd har påverkat beslutet att bära vapen fullt synligt.

- Då vi gick igenom de här hoten, förstås S:t Petersburg, Stockholm och Oslo och att det kommer att finnas många människor i rörelse under påskhelgen, bestämde vi oss för att öka säkerhetsåtgärderna, säger Karvonen.

Hotnivån har enligt Karvonen inte höjts och det finns inget särskilt hot. Behovet av skärpt säkerhet kommer sig av att så många människor är i rörelse på flygplatsen under påsken.

Karvonen säger att kulsprutepistolerna på det här sättet är närmare till hands. Han säger att folk inte fäste någon uppmärksamhet på k-pistarna då han tidigare i dag själv besökte Helsingfors-Vanda flygplats.

Karvonen säger att människor nuförtiden är vana vid att det finns beväpnade poliser på flygplatserna och de anser att det är en normal sak.

Efter påsken återgår man enligt Karvonen till normal praxis.

Iltalehti var först ut med nyheten.