Hoppa till huvudinnehåll

Trätrottoar från 1600-talet hittades i Borgå

Forskare Petro Pesonen.
Petro Pesonen tycker att trottoaren är ett spännande fynd. Forskare Petro Pesonen. Bild: Yle / Hanna Othman Museiverket,petro pesonen

I samband med att man gräver upp Krämaregatan och Mellangatan för att lägga ny kommunalteknik har en flera meter lång trottoar i trä blottats.

Museiverket tror att trägatan är från 1600- eller 1700-talet.

I området som gatan hittades har det på den tiden funnits vanliga bostadskvarter. Forskare Petro Pesonen från Museiverket säger att det måste ha gått en större gata på platsen eftersom inte vilken gränd som helst skulle ha beklätts med trä.

Trätrottoar från 1600-talet i Borgå.
Stockar i rad. Trätrottoar från 1600-talet i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman trottoarer,Borgå,Museiverket,arkeologiska fynd

Han tror att gatan har haft breda trätrottoarer på sidorna, medan hästar och kärror kunnat köra i gruset mitt på.

Exakt hur omfattande trottoaren varit kommer man inte vid det här skedet att ta reda på, eftersom marken bara grävs upp där kommunalteknikens rör och kablar ska dras.

Pesonen säger att han och hans kolleger är förvånade över att hitta trottoaren så pass djupt nere i marken. Trottoaren har bevarats en meter under dagens gatunivå i flera hundra år tack vare den syrefattiga marken.

Krämaretorget i Borgå.
Krämaregatan har grävts upp. Krämaretorget i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman Museiverket,trätrottoar

Trävirket verkar vara inhemskt, och på vissa ställen har det varit täckt av kvistar. Arkeologerna har till och med hittat en stekel bland virket.

Pesonen räknar upp Uleåborg, Helsingfors och Torneå som andra städer i Finland som haft liknande trägator.

Fyndet kartläggs men de gamla trädstammarna kommer att kastas bort.

Petro Pesonen säger att man ändå med flit lämnar bitar av trätrottoaren kvar under gatan. Då bevaras den där och kan vid behov grävas fram i framtiden för närmare undersökning.

Annat som hittats vid grävningarna kring Krämaretorget är kritpipor och en bit av en så kallad Bartmanskanna från Köln, daterad till 1500-talet.