Hoppa till huvudinnehåll

Travdalen i Vasa tar form

En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn.
Förslag på hur Travdalen kan se ut. En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn. Bild: Lentokuva Vallas Oy Vasa,travdalen

Travdalens bostadsområde som byggs på den gamla travbanan i Vasa börjar ta form. Från idé börjar man nu småningom ha en plan för hur det kan se ut.

På tisdagskvällen fick allmänheten kommentera Travdalen. Med på mötet var planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges på Vasa stad och Martin Arfalk från Mandaworks som är den byrå som vann idétävlingen för området.

- När man deltar i en tävling har man kort tid på sig och man ska så fort som möjligt komma fram till ett förslag. Det arbete som vi sedan har gjort tillsammans med kommunen är att utveckla de idéerna till att bli ännu mer konkreta, säger Arfalk.

Nu har man tittat närmare på måtten på kvarteret, höjden på byggnaderna och de tilltänka bostäderna mer konkret. Och också på flera detaljer i planen som är viktiga att vidareutveckla.

Av den ursprungliga planen som presenterades i samband med idétävlingen finns grundprincipen kvar. Utgångspunkten är Vasas rutnästsystem som utvecklades efter branden 1852.

- Innehåller i planen kan ändras och har delvis ändrats utan att förslaget har ändrat i stort. Vi har stora friheter att jobba inom förslaget och förbättra den, säger Arfalk.

- Planen är väldigt flexibel. Det som vi har kvar är atmosfären på området. Grundidén att bygga en stad med levande gatumiljö, säger Schulte-Tigges.

Martin Arfalk och Oliver Schulte-Tigges
Martin Arfalk och Oliver Schulte-Tigges Martin Arfalk och Oliver Schulte-Tigges Bild: Yle/Malin Hulkki oliver schulte-tigges

Allmänheten med i planen

Det som också har ändrat sedan idétävlingen är att man nu har mera fakta på handen. Man vet mer exakt vad det är för typ av bostäder som behövs och vilka önskemål som finns.

- Det är det vi jobbar med nu. Det finns stora likheter men samtidigt också skillnader och förändringar i planen. säger Arfalk.

en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig.
en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig. Bild: Vasa stad travdalen

Den plan man nu har är relativt färdig att utveckla vidare till detaljplan. Grundstrukturen är klar men fortfarande finns det möjlighet att ändra på saker.

Och det var just bland annat därför som man ville ta med invånarna i diskussionerna om Travdalen och man ordnade ett allmänt möte. Arfalk tyckte intresset för mötet var bra.

- Vi höll en presentation av förslaget och efter det satt vi i olika grupper och lät alla komma till tals om planen. Det blev allt från synpunkter hos dem som bor nära till allmänna generella önskemål om stadsbyggnad. Det är alltid bra att få den typen av input. Det kommer alltid synpunkter som vi kanske inte har tänkt på som man behöver ta med sig hem igen och fundera hur man förhåller sig till det, säger Arfalk.

Redan nu finns det folk som visat intresse för att i framtiden bo i Travdalen.

- Jag får många frågor om när det är färdigt och många är intresserade av att bo där. Det är ett bra alternativ också för barnfamiljer, säger Schulte-Tigges.

Tanken är att det blir byggstart 2020. Blir det det?

- Ja, säger Schulte-Tigges.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten